Peste 1000 de tineri, la tradiționalul pelerinaj anual la hramul Mănăstirii Buciumeni

Luni, 8 iunie, la sărbătoarea Sfintei Treimi, în Episcopia Dunării de Jos a avut loc tradiționalul pelerinaj anual al tinerilor liceeni din eparhie la hramul Mănăstirii Buciumeni din județul Galați. Aproape 800 de elevi, câte 10 de la fiecare liceu din județele Galați și Brăila, însoțiți de profesorii lor de Religie, precum și de preoți de la diferite parohii din cele două județe, la care s-au adăugat aproximativ 200 de copii din localitățile învecinate, participanți la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, s-au întâlnit aici pentru a participa împreună la Sfânta Liturghie arhierească, pentru a discuta probleme duhovnicești stringente vârstei și pentru a medita la darurile Duhului Sfânt în viața lor. Pentru prima dată, la acest „festival al tinerilor” au participat și tineri liceeni din județele vecine, și anume Vrancea, Vaslui și Tulcea.

În prima zi după Duminica Rusaliilor (în care, anul acesta, în toată Patriarhia Română s-a serbat „Duminica părinților și copiilor”), Episcopia Dunării de Jos a continuat derularea celui mai mare proiect misionar pentru tineri, și anume pelerinajul anual al elevilor din liceele din județele Galați și Brăila la hramul Mănăstirii Buciumeni, care anul acesta a ajuns la cea de-a XV-a ediție.

Ca de obicei, pregătirea pentru pelerinaj s-a făcut cu câteva zile înainte. În licee, profesorii de Religie au selectat pe cei mai buni elevi la această disciplină, printr-un mic concurs despre viața Sfântului Vasile cel Mare.

Plecarea către mănăstire s-a făcut luni dimineața, din fața Catedralei episcopale, locul unde se păstreză o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare pe care tinerii elevi din Galați și Brăila l-au întâmpinat și cinstit la aducerea sa la Galați, în luna martie a acestui an. Astfel, binecuvântați de harul celui mai mare dintre Sfinții Capadocieni, tinerii s-au îndreptat, împreună cu profesorii lor, către un alt loc de har – Mănăstirea Sfintei Treimi de la Buciumeni.

Ajunși în codrii Buciumenilor, tinerii s-au adunat și, asemenea unui rând de credincioși la sfintele moaște, s-au îndreptat în liniște și rugăciune către altarul din pădurea mănăstirii, pentru a participa la comuniunea cu Sfânta Treime, prin sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Aici au fost așteptați de ierarhul Dunării de Jos, Preasfințitul Episcop Casian, împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Tinerii – „florile Duhului Sfânt”

Odată cu Sfânta Liturghie a debutat întâlnirea duhovnicească „propriu-zisă” de la Buciumeni. Tinerii, alături de profesorii lor îndrumători, cărora li s-au alăturat și preoții slujitori, au trăit sfânta slujbă, cântând la unison imnurile bisericești. Ca de fiecare dată, cei mai vrednici și pregătiți dintre ei s-au împărtășit nu numai din bucuria momentului, ci și cu Trupul și Sângele Domnului, ceea ce a dovedit încă o dată înțelegerea și trăirea autentică a pelerinajului de către tinerii noștri creștini.

La sfârșit, tinerii au primit și un cuvânt duhovnicesc din partea episcopului lor. Mai întâi, Preasfințitul Casian a dat citire mesajului Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a subliniat importanța misionară a acestui pelerinaj.

Episcopul Dunării de Jos s-a adresat tinerilor cu un cuvânt cald, spunând că „aici, sub cupola cerului, în această «catedrală verde cu vitralii foșnitoare», cum a spus cineva dintre tineri, în anii trecuți, ne aflăm cu toții în comuniune harică. Această expresie de «catedrală cu vitralii foșnitoare» s-a reținut ca fiind cea mai potrivită locului acestuia, la sărbătoarea Sfintei Treimi. Astăzi, Preasfânta Treime ne învață un lucru esențial: ea este singura salvare a noastră de greșelile personale! De fiecare dată când gândim și vorbim egoist vom greși. Tot ceea ce facem de unii singuri sunt greșeli, pentru că uităm, în calitate de creștini, să ne punem de acord mai întâi cu Tatăl, și cu Fiul, și cu Duhul Sfânt din ceruri, pentru că Tatăl, Fiul și Sfântul Duh nu au făcut lumea separat, ci împreună, în iubire, iar aici, pe pământ, noi avem nevoie unul de celălalt; pentru a vedea dacă ceea ce gândesc este bine, e folositor pentru mine și pentru alții. De aceea, Preasfânta Treime ne îndeamnă astăzi, pe toți cei ce vrem să rămânem creștini, să nu facem nimic fără ajutorul Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh și fără învățătura de credință a Bisericii, care este de la Sfânta Treime”.

În continuare, Preasfinția Sa a menționat că trebuie să mulțumim Sfintei Treimi și pentru faptul că ni l-a dat pe „Dascălul tinerilor” – Sfântul Vasile cel Mare, alături de cei peste 200 de Sfinți Capadocieni. „Ne-am întors de curând din Cezareea Capadociei, din țara Sfântului Vasile cel Mare. Capadocia e un loc neasemuit de frumos, dar astăzi nu mai are nici un creștin. Să ne uităm la locul acesta plin de creștini, în «ograda» Mănăstirii Preasfintei Treimi, și să îl vedem aici pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, care s-a adresat îndeosebi tinerilor, el însuși fiind o «albină a Duhului Sfânt», iar pe tineri i-a asemuit cu albinele, care nu se opresc în toate florile și nici nu iau totul, deodată, din flori. Așa și noi, trebuie să devenim albine, dar și flori frumoase și bogate spiritual!

Dar astăzi, la acest festival al tinereții, voi sunteți florile Sfântului Vasile, voi sunteți florile Sfântului Duh, voi sunteți florile Bisericii, voi sunteți florile Școlii, voi sunteți florile familiei, voi sunteți florile națiunii strânse într-un buchet imens, pe care îl închinăm Preasfintei Treimi, ocrotitoarea tuturor tinerilor!”

Vestea pelerinajului tinerilor de la Dunărea de Jos a depășit nu numai granițele eparhiei, ci și pe cele ale țării, bucurând inimile creștinilor Bisericilor Ortodoxe surori. Astfel, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, a transmis tuturor tinerilor prezenți la pelerinaj, prin intermediul Preasfințitul Episcop Casian, mesaj de prețuire și binecuvântare.

Dialog în duhul Sfântului Vasile

După îndătinata agapă, pregătită și anul acesta prin osârdia inimoaselor maici, trăită tot în comun, în același cadru natural deosebit, alături de profesori și preoți, tinerii, împărțiți în grupuri de câte 50, au asistat la cea de-a doua parte importantă a întâlnirii: discuțiile cu părinții slujitori pe teme duhovnicești, ce frământă sufletele lor. Discuțiile au vizat teme actuale, ca prietenia tânărului de astăzi, moda și comunicarea, necesitatea de a merge la biserică, importanța familiei și a Tainei Sfintei Cununii pentru tânărul de azi, alegerea idealurilor în viață, televiziune și internet etc. Însuși ierarhul Dunării de Jos a animat dialogul cu un grup de tineri, împărtășindu-le apoi și câteva impresii din recentul pelerinaj efectuat în „patria Sfântului Vasile” – Capadocia.

La toate întrebările, le-a răspuns însuși Sfântul Vasile cel Mare, prin gura dascălilor lor spirituali, dar și printr-o iconiță cu mici îndemnuri din opera sfântului ierarh, tipărită special de eparhie cu acest prilej. Ea a fost oferită tuturor tinerilor participanți și a reprezentat „binecuvântarea pentru tinerii veniți la hramul Mănăstirii Buciumeni, în anul Sfântului Vasile cel Mare, în continuarea pelerinajului Nostru din Capadocia”.

„Aici am simțit că sunt acasă, nu acasă la mine, ci acasă la Domnul!”

Mulți dintre tineri ne-au mărturisit că au fost plăcut surprinși de apropierea manifestată de preoții prezenți, care au dat răspuns la obiect, la toate cererile lor, semn că scopul pelerinajului a fost împlinit. Marilena Moineagu, din clasa a X-a de la Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” din Galați, ne-a mărturisit impresiile ei cu privire la acest pelerinaj: „Slujba Sfintei Liturghii și cuvântul de învățătură ne-au unit pe toți într-un cuget, determinându-ne să medităm la tot ceea ce ne înconjoară, la natură, prin flori, păsărele și copaci, și astfel să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne oferă. Le mulțumim și celor ce s-au gândit la noi, tinerii, și ne-au dat șansa de a fi aici în comuniune!”.

„Bucuria a fost nemărginită atunci când am văzut că sunt și alți tineri care împărtășesc aceleași păreri, gânduri ca și mine. M-am bucurat când am văzut cât de mult ajutor ni se oferă și ce loc important ocupăm în Biserică, noi, acești mici începători în ale credinței. Acum sunt sigură că la anul voi petrece această sfântă zi tot aici. Vă mulțumesc!”, ne-a declarat Alina Burcuță, din clasa a X-a E de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila.

Cristina-Florentina Spătărescu, de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” – Brăila, ne-a mărturisit că „în fiecare an, aici am simțit că sunt acasă, nu acasă la mine, ci acasă la Domnul!”.

Iată și alte impresii: „Mă aflu aici pentru prima dată și pot spune că mănăstirea este o «oază de rai». Sunt impresionată de numărul mare de tineri care au venit aici. Le recomand celor de vârsta mea să vină și ei aici, pentru că au ocazia de a se simți mai aproape de Dumnezeu! Generația noastră se cam desprinde de Dumnezeu, iar de întâlnirea cu Dumnezeu avem permanentă nevoie pentru a conștientiza toate greșelile pe care le facem. Mi-ar plăcea să mai revin aici, pentru că totuși orele petrecute aici mi se par puține în comparație cu cât am avea de învățat de la tainele acestui loc sfânt!” (Nicoleta Dima, clasa a XI-a D, Grupul Școlar „Gheorghe Asachi”- Galați)

„Cel mai mult mi-a plăcut atmosfera creată și faptul că ne-am întâlnit aici mai mulți tineri de la toate liceele din oraș să discutăm pe teme duhovnicești și să primim învățături de la preoți. Celorlalți tineri care încă nu au ajuns aici le pot spune să facă tot posibilul pentru a veni, pentru că merită și vor învăța mult mai multe lucruri despre viața bisericească!” (Daniela Bostan, clasa a X-a, Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” – Galați)

Dar între tineri și preoți s-au legat și prietenii frumoase, care îi fac pe cei dintâi să se apropie mai mult de Biserică și să își deschidă sufletele în fața păstorilor lor. Unul dintre preoții participanți la eveniment ne-a mărturisit: „Venind la Buciumeni de patru ani de zile, s-a legat o frumoasă prietenie între mine, preotul din parohia Torcești, județul Galați, și elevii și profesoara de Religie de la Liceul de Marină din Galați, încât, atunci când au întrebări, aceștia mă contactează telefonic și le discutăm. Astfel, în anul următor, ne căutăm reciproc în codrii Buciumenilor. Anul acesta nu i-am găsit, dar m-au găsit ei pe mine și au fost foarte încântați! Le-am vorbit despre copilăria Sfântului Vasile cel Mare și despre rolul foarte important pe care l-au avut bunica și mama Sfântului Vasile cel Mare în educația sa, crezând, așa cum se spune, că «rugăciunile părinților și bunicilor întăresc casele copiilor!». Despre acest pelerinaj, eu consider că este un imbold: ceea ce se întâmplă aici cu acești tineri este «tonul» pe care noi îl dăm an de an, împreună cu ierarhul nostru, și pe care profesorii de Religie, care sunt permanent cu ei, la școală, trebuie să îl mărească și să îl ducă mai departe!” (pr. Petru Ojog, parohia Torcești, jud. Galați).

Sursa: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente