Personalități din toată lumea, la simpozionul de la Alba Iulia

În cadrul simpozionului internațional de la Alba Iulia, ce abordează tema familiei, precum și cu prilejul aniversării a 20 de ani de la înființarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Herman Tristram Engelhardt de la Universitatea din Texas, Statele Unite ale Americii, în semn de recunoaștere a contribuției remarcabile în domeniul bioeticii creștine.

Personalități ale lumii teologice din țară și străinătate participă în aceste zile la Alba Iulia la cea de-a X-a ediție a Simpozionului internațional ‘Familie, filantropie și etică socială – parteneriatul Stat-Biserică în asistența socială’. Această manifestare este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia și se desfășoară pe trei sesiuni de referate, susținute de teologi, profesori universitari, preoți și oameni de cultură din țară și străinătate, între care prof. univ. dr. Herman Tristram Engelhardt și Mark Cherry, de la Universitatea din Texas, Corinna Delkeskamp-Hayes din Frankfurt, profesorul Ludwig Tavernier de la Koblenz, cunoscutul părinte Msg. Dr. Albert Rauch din Regensburg și câțiva profesori din Anglia, Italia, Moldova, precum și din țara noastră. În deschidere, ieri, 6 mai, s-a oficiat un Te Deum în capela Facultății de Teologie Ortodoxă, iar ulterior au fost deschise lucrările în Aula ‘Dumitru Stăniloae’, prin cuvântul Înalt Preasfințitului Părinte Andrei Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

În contextul declarării anului 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, în cuvântul său, Înalt Preasfințitul Mitropolit Andrei a subliniat importanța familiei în societatea contemporană: ‘Faptul că familia e atât de vulnerabilă se datorează lipsei de iubire jertfelnică. Este loc și pentru soți, și pentru copii. Omul care nu e dispus la jertfelnicie, la sacrificiu, nu-l poate odihni pe celălalt și nu primește pruncii ca pe un dar al Cerului. Privită ca un simplu contract social, care are drept motivație interesul egoist, familia se poate destrăma repede. Dispărând avantajele materiale la care năzuia unul dintre parteneri, familia se prăbușește. Se prăbușește pentru că n-are la temelie credința în Hristos, Care pentru mireasa Sa S-a adus jertfă pe Cruce. Familia este, așa cum ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur, ‘ecclesia domestica’, biserica cea mică, care, împreună cu alte biserici mici, alcătuiește Biserica cea mare, Biserica lui Hristos pe care nici porțile iadului nu o vor dărâma’.

Știință și misiune după convertirea la ortodoxie

Un moment important în desfășurarea simpozionului de la Alba Iulia l-a constituit solemnitatea decernării ieri, 6 mai, a titlului de Doctor Honoris Causa al Facultății de Teologie Ortodoxă profesorului universitar dr. Herman Tristram Engelhardt de la Universitatea din Texas, din Statele Unite ale Americii, renumit nu doar prin convertirea sa la ortodoxie în anul 1991, cât mai ales prin activitatea ce urma să o desfășoare începând din acel moment.

Considerat unul dintre fondatorii bioeticii creștine, prof. Engelhardt și-a făcut cunoscută implicarea sa în acest domeniu prin numeroase scrieri care au apărut în întreaga lume. S-a născut din părinți romano-catolici, însă la vârsta de 50 de ani, în urma participării la Sfânta Liturghie într-o biserică ortodoxă, chiar de praznicul Nașterii Domnului, s-a convertit la ortodoxie, fiind urmat de întreaga sa familie. Printre sutele de opere ale profesorului universitar american, s-a consacrat cu precădere fundamentele bioeticii creștine.

La solemnitatea decernării titlului de DHC, Laudatio a fost citit de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, prof. univ. dr. Emil Jurcan, comprimând activitatea bogată desfășurată de profesorul american în planul bioeticii creștine. Documentul a inclus o scurtă prezentare a vieții, o analiză a activității în domeniul bioeticii, a principalelor studii și volume scrise în limba engleză și traduse în peste 10 limbi. S-au evidențiat, de asemenea, activitatea științifică și cea pe planul social-misionar desfășurată după convertirea la ortodoxie.

Un deceniu în folosul comunității

Simpozionul internațional de la Alba Iulia are o tradiție de un deceniu, prima temă abordată fiind ‘Violența în numele lui Dumnezeu – un răspuns creștin’, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. De atunci, în fiecare an personalități din țară și străinătate participă la comunicări despre viața Bisericii, spiritualitate, identitate creștină, sensul vieții, sensul suferinței sau criza spirituală.

‘Fiecare ediție a reușit să pună pe masa participanților un volum destul de mare al comunicărilor, cercetărilor. Este un moment marcant pentru că anul acesta împlinim 20 de ani de la înființarea Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și a universității’, a declarat decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan. Și de această dată lucrările prezentate la acest simpozion vor fi adunate într-un volum al cărui titlu va fi același cu cel al manifestării înseși, ‘Familie, filantropie și etică socială – parteneriatul Stat-Biserică în asistența socială’.

Lucrările simpozionului internațional se vor încheia mâine, 8 mai, urmând ca, în cursul zilei de luni, profesorul universitar dr. Herman Tristram Engelhardt să fie prezent la Cluj-Napoca, unde va conferenția în fața studenților Facultății de Teologie Ortodoxă și va susține o prelegere la Centrul de Bioetică

Comentarii Facebook


Știri recente