Personalități ale Bisericii omagiate de comunitatea evreiască

Două personalități ale Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Tit Simedrea și pictorul de lăcașuri sfinte George Rusu au fost omagiați în această duminică de Federația Comunităților Evreiești din România, informează TRINITAS TV. Acestora le-au fost acordate, post-mortem, premiul și medalia „Alexandru Șafran”, pentru faptul că au salvat mai multe familii de evrei din Cernăuți, pe unii ascunzându-i chiar în reședința mitropolitană. Ierarhul cărturar care a păstorit Mitropolia Bucovienei în anii grei de război, împreună cu pictorul bisericesc ce îi era secretar personal, au pus mai presus dragostea pentru aproapele decât propria siguranță, neezitând să îi ajute pe cei aflați în pericol de moarte.

Distincția a fost primită, din partea Patriarhiei Române, de Părintele Consilier Patriarhal Florin Șerbănescu, de la unul dintre cei salvați atunci, profesorul Marcel Shai.

„Exprim mai întâi mulțumirile în numele Patriarhiei Române, personal în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru aceste distincții pentru aceste personalități care au marcat un moment istoric deosebit și dramatic. În atmosfera pe care ne-o creează momentul de astăzi să amintim un fapt. Pe lângă toate celelalte opere care le-a creat el a lăsat o operă cu valoare emblematică și care exprimă în mod fundamental crezul său de o viață și cel care l-a călăuzit și în ceea ce s-a întâmplat atunci la Cernăuți. Este o operă realizată peste decenii la Târgu Mureș și care se intitulează †˜Pacea†™”, a spus Pr. Consilier patriarhal Florin Șerbănescu.

La eveniment au participat personalități ale lumii culturale, cu acest prilej având loc și lansarea mai multor volume despre istoria și evoluția comunității evreiești din țara noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente