Personalitatea Sfantului Stefan cel Mare omagiata la Izvoru Muresului

Participantii la lucrarile Universitatii de Vara Izvoru Muresului au luat parte, joi dimineata, la comemorarea celor 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Stefan cel Mare si Sfant. Manifestarea s-a desfasurat la Manastirea Adormirea

Maicii Domnului din Izvoru Muresului, unde preoti, istorici si profesori au evocat personalitatea marelui domnitor roman. Dezbaterile au fost moderate de episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan, si de istoricul militar, dr. Mircea Dogaru. In finalul primei parti a programului au fost lansate doua volume editate de Arhivele Nationale. Cu aceasta ocazie a fost citit si Mesajul presedintelui Ion Iliescu adresat participantilor la Universitatea de Vara Izvorul Muresului. Continutul mesajului a fost prezentat, miercuri, de vicepresedinta Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, Daniela Soros, transmite corespondentul Rompres. Seful statului apreciaza, in mesajul sau, ca prezenta romanilor din afara granitelor la Izvorul Muresului permite abordarea unor aspecte concrete privind situatia comunitatilor romanesti din vecinatatea tarii noastre. ”Acest subiect este, intrucatva, similar cu cel privind modalitatile de pastrare a identitatii

romanilor din judetele Covasna si Harghita, unde ei se afla in minoritate din punct de vedere numeric, generand o situatie preocupanta pentru noi”, se arata in mesaj. De asemenea, presedintele Ion Iliescu a subliniat ca romanii din Covasna si Harghita nu trebuie sa aiba sentimentul ca ”sunt straini in tara lor”, dimpotriva, trebuie sa fie ajutati, incurajati si stimulati sa-si pastreze traditiile, limba si cultura.

In mesajul presedintelui Ion Iliescu se arata ca statul roman promoveaza o politica de sprijinire a romanilor din afara granitelor, pentru a beneficia de aceleasi drepturi pe care le au in Romania cetatenii de toate etniile. ”Cred ca este de datoria comunitatilor romanesti sa colaboreze mai strans intre ele si sa militeze energic pentru recunoasterea drepturilor lor legitime in tarile respective” a subliniat presedintele Ion Iliescu in mesajul adresat participantilor la Universitatea de Vara Izvorul Muresului.

Lucrarile Universitatii vor continua, azi dupa amiaza, cu discutii avand ca subiect ”Comunitatile romanesti din vecinatate si Balcani, intre deznationalizare si integrare europeana”. Invitati la dezbateri sunt romani din Serbia, Bulgaria, Ucraina si Basarabia, precum si reprezentanti ai comunitatilor romanesti din jurul frontierelor.

Programul zilei se va incheia cu o seara de folclor romanesc sustinuta de formatii populare din regiunea Cernauti, comuna Voslobeni dar si din orasul Toplita.

Comentarii Facebook


Știri recente