Personalitatea Sf. Ioan Gura de Aur, ale carui sfinte moaste vor fi aduse la Iasi

Sfantul Ioan Gura de Aur, ale carui sfinte moaste vor fi aduse maine la Iasi, in procesiune, de o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Grecia, este unul dintre cei mai mari propovaduitori ai dreptei credinte din istoria Bisericii. El s-a nascut la 13 noiembrie 354, in Antiohia, si a primit o educatie aleasa. Mai traziu a fost hirotonit preot, iar in anul 397 a fost inscaunat arhiepiscop al Constantinopolului si s-a evidentiat ca un combatant al ereziilor vremii, tot el fiind cel care a compus, sub inspiratie divina, Sfanta Liturghie. Despre viata acestui sfant ne-a vorbit pr. conf. dr. Emanoil Babus, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti: ‘El se boteaza in anul 372 la staruinta mamei sale Antuza. Prin botez, Ioan ridica grija pe care o avea pentru el mama sa. In floarea varstei este chemat la preotie, dar fuge, scriind cel mai cutremurator tratat despre preotie. La doi ani dupa botez pierde mama, si vede in aceasta o chemare catre cele sfinte. Paraseste Antiohia si face asceza in pesterile muntilor, insusindu-si invatatura crestina si traind sfatul Evangheliei. Fiind de o energie rar intalnita si avand o fire vioaie nu se multumea cu vuietul muntilor sau cu fosnetul padurilor, ci dorea sa vada pe Insusi Hristos realizat in credinciosi pentru care S-a si intrupat. Sfantul Ioan trece prin treptele ierarhiei pana cand ajunge patriarh pe scaunul Constantinopolului, unde la anul 397 este hirotonit pentru aceasta demnitate crestina si bisericeasca’.

De asemenea, pr. conf. dr. Emanoil Babus ne-a spus si cum a trecut la Domnul, in urma cu 1600 de ani, Sfantul Ioan Gura de Aur: ‘El este cel care alcatuieste Sfanta Liturghie, dar si rugaciuni, insa el ajunge in exil, in Armenia Mica, fiind supus la un tratament inuman. Dupa atata suferinta, la care se adauga si lipsa de hrana si de apa, organismul a inceput sa nu mai reziste si cere permisiunea sa mearga la o capela pentru a fi impartasit. Dupa primirea Sf. Impartasanii, ridica fruntea spre cer rostind: ‘Mor in liniste pentru credinta in Hristos, pentru cinste si dreptate. Slava lui Dumnezeu pentru toate’. In anul 438, imparatul Teodosie al II-lea aduce ramasitele pamantesti ale sfantului, pe data de 27 ianuarie, depunandu-le in Biserica ‘Sf. Apostoli’ din Constantinopol’.

Sfantul Ioan Gura de Aur a fost numit si ‘luminatorul si dascalul lumii’, ‘stalpul si intarirea Bisericii’, ‘propovaduitorul pocaintei’ datorita vietii sale sfinte si lucrarilor de invatatura crestina pe care le-a scris. Prin ce se remarca opera sa ne-a spus, de asemenea, pr. conf. dr. Emanoil Babus: ‘Lucrarea sa este uriasa, el fiind cea mai stralucitoare figura a Bisericii crestine din epoca patristica, cel care a dat contur si stralucire epocii de aur a crestinismului. El a slujit Biserica prin cuvant si fapta, ca teolog si scriitor crestin, ca predicator si conducator spiritual de o experienta exceptionala. Opera sa, una dintre cele mai intinse si mai bogate din cate ne-a lasat antichitatea, este prin problematica abordata clasica si actuala. Clasicismul operei sale consta in ideile si temele tratate: om, credinta, dragoste, familie, relatii sociale, munca, educatie’.

Comentarii Facebook


Știri recente