Personalitatea PS Dr. Laurentiu Streza in viziunea teologilor de astazi

Colegiul Electoral Bisericesc reunit astazi la Palatul Patriarhiei din Capitala, sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist, a ales noul Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului, in persoana PS Laurentiu, Episcopul Caransebesului. PS Laurentiu Streza priveste cu responsabilitate noua functie pe care urmeaza sa o ocupe. PS Sa ne-a marturisit ca va fi preocupat atat de Arhiepiscopia Sibiului cat si de celelalte Eparhii din cadrul Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului: ‘Este o mare responsabilitate. In primul rand, voi fi Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Sibiului, deci am o Eparhie de care raspund. In al doilea rand, demnitatea de Mitropolit este coplesitoare, o simt ca pe o povara, dar sper ca aceasta povara sa ma ajute Dumnezeu sa o port pe umeri impreuna cu cei pe care Dumnezeu mi i-a randuit sa fie alaturi de mine’.

Pr. prof. dr. Nicolae Necula, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Iustinian’, din Bucuresti, il cunoaste pe PS Laurentiu Streza din perioada studentiei. Pr. prof. dr. Nicolae Necula este de parare ca experienta acumulata pana in prezent de catre PS Laurentiu il va ajuta sa indeplineasca toate responsabilitatile de Mitropolit al Mitropoliei Ardealului, Crisanei si Maramuresului: ‘Provine dintre preotii casatoriti si este vaduv prin deces, ales de noua ani Episcop al Caransebesului, si care credem noi ca va desfasura o activitate frumoasa, fiind un om care cunoaste toate realitatile si ale vietii de familie, si vietii preotului, si greutatile prin care trece preotul de familie, si realitatile bisericesti, ca unul care s-a confruntat direct cu ele, fie in invatamantul teologic, fie in activitatea pastorala pe care a desfasurat-o la Caransebes si unde are un palmares frumos de realizari, incepand cu zidiri si construiri de biserici, sfintiri de biserici, infiintarea Facultatii de Teologie de la Resita, ca o parte a Facultatii din Timisoara, si activitatea pastorala directa cu preotii fiind foarte apreciat pentru tot ce a facut in Eparhie. Are un tact pastoral deosebit si o experienta pastorala deosebita, incat va gasi intotdeauna printre cele mai realiste si mai corecte mijloace pentru a crea relatii si cu oamenii si cu arhiepiscopii si cu episcopii care sunt sufragrani. Este o persoana care, din toate punctele de vedere, este la zi cu problemele care framanta atat Biserica in totalitate, Biserica crestina cat mai ales Biserica Ortodoxa Romana’.

Despre personalitatea PS Laurentiu Streza ne-a vorbit si parintele arhimandrit Teofil Paraian, de la Manastirea Sambata de Sus. Parintele Teofil il cunoaste pe PS Laurentiu inca din copilarie si a apreciat caracterul deosebit al celui care a fost ales astazi in functia de Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului: ‘Prea Sfintitul e un om energic, un om binevoitor, deschis, popular, deschis catre credinciosi, asa l-au cunoscut si credinciosii din Eparhia pe care a pastorit-o si asa il stim si noi, si asa il dorim sa vina in rostul pe care il va avea de acum inainte. Eu personal ma bucur si ne supunem cu liniste si cu incredere voii lui Dumnezeu si ii dorim PS Laurentiu sa fie un arhipastor asa cum vrea Dumnezeu sa fie toti cei pe care ii trimite sa pastoreasca oamenii cei credinciosi pentru oamenii dreptmaritori. Ii doresc succes in toate cele bune, ii doresc spor in viata si in credinta, ii doresc pastorire indelungata si cu mult folos pentru credinciosi’.

Si parintele profesor doctor Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, l-a cunoscut pe PS Laurentiu Streza, apreciindu-i calitatile de teolog si de ierarh al celui care a fost ales astazi Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului: ‘Mi-as permite sa spun faptul ca am cunoscut foarte bine casa PS Laurentiu si mi-am dat seama ca este un excelent chivernisitor al propriei case. Copiii dansului sunt foarte evlaviosi, foarte devotati Bisericii, institutiei pe care si noi o slujim. S-a dovedit un bun chivernisitor al Eparhiei care ia fost incredintata si am toata convingerea ca va fi un foarte bun, un excelent chivernisitor al Mitropoliei Ardealului care are nevoie de un foarte bun chivernisitor. Un al doilea argument care imi da voie sa spun ca alegerea de astazi este una foarte inspirata, este formatia ca teolog si ca teolog liturgist a PS Laurentiu. S-a format la parintele profesor Ene Braniste care a instituit in Scoala doctorala de la Bucuresti o adevarata scoala a corectitudinii, acriviei stiintifice si a promovarii valorilor autentice in cercetarea teologica’.

De asemenea, parintele Nicolae Dascalu, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar ‘Trinitas’, din Iasi, a tinut sa evidentieze si preocuparile deosebite ale PS Laurentiu Streza pentru promovarea ecumenismului: ‘Prea Sfintitul, viitorul IPS Mitropolit Laurentiu, este un teolog ortodox de profunzime care poate sa intre in dialog, pentru ca Ardealul are o situatie speciala, este un context ecumenic mult mai pronuntat in partea aceasta decat in Moldova. In anul 2007, va avea loc la Sibiu o Adunare ecumenica europeana si cred ca personalitatea IPS Mitropolit Laurentiu va fi foarte importanta in aceste evenimente’.

Comentarii Facebook


Știri recente