Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Numita si perioada prepascala, Triodul precede perioada Penticostarului (opt saptamani de la Pasti) si urmeaza perioadei celei mai lungi, Octoihul. Timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si a Fariseului si pana in Sambata Mare (inainte de Pasti), in total 10 saptamani care ne pregatesc si ne provoaca la o sincera cercetare de sine si la un serios demers al intregii noastre fiinte pentru intalnirea si vietuirea cu si in Hristos cel rastignit si inviat. Etimologic, cuvantul provine din grecescul ‘triodion’, care se traduce prin trei ode. Mai multe detalii despre perioada Triodului si ce cantari si slujbe sunt specifice, ne-a oferit Parintele Arhimandrit Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi: ‘In fiecare an, Triodul nu incepe la o data fixa, pentru ca variaza in functie de cum se stabileste data Sfintelor Pasti. Numele de Triod provine de la cuvantul grecesc triodion, care inseamna trei ode sau trei cantari care se canta in aceasta perioada la canoane, care sunt adunate in cartea speciala numita Triod, cantandu-se in intreaga perioada a Sfantului si Marelui Post. Inainte de a incepe Postul Mare, deci cu 3 saptamani, incepe perioada Triodului, adica 3 saptamani de pregatire: Duminica vamesului si a fariseului, Duminica fiului risipitor, Duminica Infricosatei Judecati (a lasatului sec de carne), Duminica Izgonirii lui Adam din Rai(a lasatului sec de branza). Nu trebuie sa uitam ca prima zi a saptamanii este Duminica. Sfantul si Marele Post este alcatuit de fapt din 2 posturi: Postul de 40 de zile si Saptamana Patimilor, care este o perioada mai aspra de post. In perioada Postului de 40 de zile se vor oficia in biserici si manastiri slujbe speciale care ne aduc aminte de pocainta pentru pacatele savarsite si dezpatimirea noastra, care ne indeamna la post si rugaciune. Cea mai importanta saptamana este Saptamana Mare, prima saptamana a Sfantului si Marelui Post, in care se citeste in primele 4 zile, in cadrul slujbei Pavecernitei celei Mari, Canonul Sfantului Andrei Criteanul, lucrare care ne aminteste de pocainta prin stihul care se rosteste dupa fiecare cantare: Milueste-ma, Dumnezeule, milueste-ma!. De asemenea, se canta frumoase stihiri, cum ar fi Suflete al meu… , dupa Cantarea a VI-a, si Nasterea zamislirii…, dupa Cantarea a IX-a. In seara zilei de miercuri a Saptamanii a V-a din Sfantul si Marele Post, se aduna si se canta Canonul Sfantului Andrei Criteanul din cele 4 zile din Prima Saptamana, sub forma de Denie. De asemenea, in seara zilei de vineri din Saptamana a V-a din Sfantul si Marele Post se oficiaza Denia Acatistului Nascatoarei de Dumnezeu. Dupa Duminica Floriilor, urmeaza Saptamana Sfintelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos, o saptamana de mare pocainta si de pregatire pentru a primi cum se cuvine marea sarbatoare a Invierii Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.’
Puterea lui Dumnezeu se desăvârșește în slăbiciune: Gheron Iosif Vatopedinul a fost crezut mort la naștere
Părintele Iosif Vatopedinul a fost crezut mort la naștere, dar și-a împlinit, în conlucrare cu Dumnezeu, un destin unic și plin de inspirație pentru ceilalți. S-a vorbit despre zâmbetul lui de după adormire, dar mai…
ASCOR Suceava organizează un pelerinaj la mănăstirile din Ardeal și Oltenia
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Suceava organizează un pelerinaj la mănăstirile din Ardeal și Oltenia, în perioada 22-24 iulie. Obiectivele propuse sunt următoarele: orașul Alba Iulia, Mănăstirile Râmeț, Prislop, orașul Târgu Jiu, Mănăstirea Lainici, Horezu,…
Episcopul Tulcii a slujit la hramul Schitului Periprava și i-a pomenit pe deținuții politici din fostul lagăr
Preasfințitul Părinte Visarion a slujit joi la hramul Schitului Periprava din Delta Dunării, metoc al Mănăstirii Cocoș. Ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru deținuții politici exterminați prin muncă forțată în lagărul organizat…
Mănăstirea Putna: Programul sărbătorii Sfântului Ștefan cel Mare la 30 de ani de la canonizare
Mănăstirea Putna a anunțat programul sărbătorii Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, la împlinirea a 30 de ani de la canonizarea sa. La liturghia de sărbătoarea sfântului vor fi prezenți trei ierarhi, iar comunitatea locală va…
Catedrala Arhiepiscopală din Constanța a primit fragmente din moaștele Sf. Ap. Petru și Pavel
Catedrala Arhiepiscopală din Constanța a primit marți în dar, de hram, fragmente din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Raclele cu sfintele moaște au fost aduse de Mitropolitul Iacob de Durostorum (Patriarhia Bulgariei). Pentru câteva…