Perioadă de pregătire pentru întâmpinarea celei care a născut pe Mântuitorul lumii

Pentru credincioșii ortodocși, astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului, care ține până în ziua praznicului, 15 august.

Biserica Ortodoxă a rânduit lăsatul secului pentru începutul Postului Sfintei Marii pe data de 31 iulie, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii însăși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.

Conform rânduielii și învățăturii din Ceaslovul Mare, în timpul acestui post se ajunează lunea, miercurea si vinerea, până la Ceasul IX, adică până la ora 15:00, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin. „Postul și rugăciunea sunt faptele pe care orice duhovnic, orice slujitor al Bisericii le recomandă fiilor duhovnicești și celor care doresc să meargă pe calea aceasta, care duce către împărăția cerurilor. Postul este o perioadă specială de pregătire, mai ales în vederea unei mari sărbători, așa cum este și Adormirea Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului este o perioadă specială de rugăciune pentru Maica Domnului. De aceea, în bisericile și mănăstirile ortodoxe, mai ales în cele de la noi, după cum a fost și hotărârea Preafericitului Părinte Patriarh încă de pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, se săvârșește, în fiecare zi după Vecernie, în biserici și mănăstiri, Paraclisul Maicii Domnului, o rugăciune specială de cerere către Maica Domnului”, ne-a declarat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La unele sărbători, dar mai ales de praznicul Schimbării la Față, pe 6 august în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin. În timpul acestui post se citesc în bisericile de mănăstire cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

„De asemenea, în această perioadă, foarte mulți credincioși se spovedesc, își caută duhovnicul, mărturisind înaintea lui păcatele, cerând dezlegare și apoi pregătindu-se pentru primirea Sfintelor Taine. Către sfârșitul acestei perioade de post, foarte mulți credincioși din diferite zone ale țării merg în pelerinaj la marile mănăstiri, de la Putna, de la Nicula, de la Rohia, de la Moisei, de la Sâmbăta de Sus și din alte locuri, cum sunt și așezămintele mănăstirești din Arhiepiscopia Bucureștilor, care își serbează la această dată hramul, Mănăstirea Pasărea, Mănăstirea Țigănești și, desigur, foarte multe biserici de enorie. Este o perioadă de pelerinaj, pelerinajul însemnând rugăciune și bucurie, închinare la locurile sfinte cu nădejdea că în aceste locuri noi ne întâlnim cu Dumnezeu prin rugăciune, prin participarea la Sfânta Liturghie și la slujbele care se săvârșesc cu acest prilej. Toată această perioadă este o perioadă de pregătire pentru întâmpinarea unei mari sărbători, închinate celei care a născut pe Mântuitorul lumii”, ne-a mai spus arhimandritul Timotei Aioanei.

Sursa: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente