Pentru al treilea an, Pelerinajul Calea Sfinților la București

Pentru al treilea an se va desfășura la București Pelerinajul Calea Sfinților. Mâine, 23 octombrie, va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, la orele 10:30, după oficierea Sfintei Liturghii, de la Catedrala patriarhală pe bulevardul Regina Maria. De la aceeași oră, 10:30, de la catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din București pe Calea Șerban Vodă se va desfășura procesiunea cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, din Mitropolia de Drama (Grecia). Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei.

În continuare, racla cu lemnul Sfintei Cruci și raclele cu moaștele sfinților vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de către cler și credincioși până în ziua de 29 octombrie 2010.

Este pentru prima dată în istoria pelerinajului cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, când pelerinii se pot închina Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

Primul an când s-a organizat Pelerinajul Calea Sfinților la București a fost în anul 2008, la inițiativa, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În ziua de 23 octombrie 2008, o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Panteleimon de Veria, Nausa și Kampania a sosit pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, aducând moaștele Sfântului Apostol Pavel, cu prilejul împlinirii a 2000 de ani de la nașterea Sfântului Apostol Pavel o delegație din Grecia. Delegația greacă a fost întâmpinată de o delegație de ierarhi români, condusă de Înaltpreasfințitul Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei.

În salonul oficial al Aeroportului a avut loc a avut loc o Slujbă de Te Deum, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Nifon a mulțumit Înaltpreasfințitului Panteleimon în numele Părintelui Patriarh Daniel pentru venirea, pentru a doua oară, pe pământ românesc cu moaștele Sfântului Apostol Pavel.

„În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vă întâmpinăm cu bucurie, cu dragoste și cu recunoștință, pentru că ați adus aici, ca și acum trei ani la Iași, tezaurul de mare preț al Ortodoxiei universale și a creștinismului în general, sfintele moaște ale celui mai mare apostol al Mântuitorului Hristos, care s-a bucurat de chemare sfântă pe drumul Damascului. Venirea aici, pentru a fi pus spre închinarea credincioșilor evlavioși din România a acestui tezaur de lumină, de înțelepciune și de pace înseamnă, de fapt, o rugăciune și o recunoștință față de bunul Dumnezeu, Părintele luminilor, Părintele înțelepciunii și Părintele a tot binele. Astfel s-a creat aici, la București, în România, un moment de trăire spirituală deosebită”, a spus Mitropolitul Nifon cu prilejul întâmpinării Mitropolitului Panteleimon, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Mitropolitul de Veria a marcat momentul festiv al sosirii moaștelor arătând că Sfântul Apostol Pavel, gura lui Hristos „a venit acum să ne sfințească și să ne binecuvânteze cu prilejul sărbătorilor Bucureștilor, când îl cinstim și pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Mulțumim pentru primirea făcută și rugăm pe Hristos Domnul ca binecuvântarea Sa să se pogoare prin sfintele moaște ale Sfântului Apostol Pavel asupra întregului popor evlavios, cinstitor de sfinți”, a răspuns Înaltpreasfințitul Panteleimon.

După acest moment de rugăciune și ospitalitate, convoiul alcătuit din delegația Mitropoliei de Veria, împreună cu unii ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și cu preoți și diaconi de la Catedrala patriarhală au plecat de la aeroport, purtând racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol Pavel până la baza Dealului Patriarhiei, unde s-au întâlnit cu pelerinii ce însoțeau moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la biserica „Sfântul Spiridon-Nou”, unde au stat pe toată perioada lucrărilor de consolidare a Catedralei patriarhale. Ulterior, procesiunea „Calea Sfinților” și-a continuat drumul până la Catedrala Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit moaștele Sfântului Apostol Pavel, aduse de Înaltpreasfințitul Panteleimon pe scena special amenajată pe esplanada de lângă Catedrala Patriarhală. Cu acest prilej s-a săvârșit o slujbă de mulțumire, la finalul căreia Patriarhul României a arătat că procesiunea Calea Sfinților simbolizează calea vieții sfinte, viață de rugăciune și fapte bune.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt de întâmpinare a moaștelor Sfântului Apostol Pavel, intitulat „CALEA SFINȚILOR – LUMINA BUCURIEI VEȘNICE”, pe care îl redăm în cele ce urmează:

„Înaltpreasfinția Voastră,

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Panteleimon

de Veria, Nausa și Kampania,

Cu bucurie mare vă primim astăzi la Patriarhia Română ca pe un frate și prieten al Bisericii noastre și al poporului român, care acum ne aduceți aici la București un odor de mare preț, și anume sfintele moaște ale Sfântului Apostol Pavel în anul acesta 2008, când se împlinesc 2000 de ani de la nașterea Sfântului Apostol Pavel.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului și Patriarh Ecumenic a proclamat anul 2008 ca an jubiliar al Sfântului Apostol Pavel și a organizat recent la Constantinopol ( 9-11 octombrie 2008) Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe și un simpozion internațional consacrat Sfântului Apostol Pavel, afirmând comuniunea Bisericilor Ortodoxe surori în bucuria comuniunii Sfinților lui Hristos.

Acum, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu, ne aduceți la București moaștele Sfântului Apostol Pavel cu prilejul sărbătorii hramului și resfințirii Catedralei Patriarhale din București, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

În numele ierarhilor, clerului și credincioșilor pelerini din România vă adresăm, cu dragoste și recunoștință, un frățesc și călduros cuvânt de: Bine ați venit!

Moaștele Sfântului Apostol Pavel s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei, lângă o Cruce în piatră, cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, și apoi în procesiunea numită „Calea Sfinților” au urcat pe colină până la Catedrala Patriarhală.

Calea Sfinților are o valoare de simbol cu profund înțeles duhovnicesc. Calea Sfinților este calea dreptei credințe pe care trebuie să o mărturisim împreună în vreme de bucurie și în vreme de încercare.

Calea Sfinților este calea vieții sfinte, viață de rugăciune și fapte bune. Calea Sfinților este calea bucuriei și a mântuirii, calea vieții veșnice, ca unire a creștinilor cu Preasfânta Treime, prin Sfintele Taine ale Bisericii, ca arvună a vieții din Împărăția cerurilor.

Calea Sfinților ne cheamă să ne bucurăm împreună cu sfinții lui Dumnezeu și să le cerem ajutorul ca să ne întărim în iubire față de Dumnezeu și față de oameni, să intensificăm comuniunea Bisericilor noastre, prietenia și cooperarea dintre poporul român și poporul grec.

Calea Sfinților ne cheamă să mărturisim valorile și frumusețile Ortodoxiei în țara noastră, în Europa și în toată lumea, și să împărtășim tuturor bucuria și pacea pe care le primim de la Dumnezeu prin rugăciunile sfinților lui Dumnezeu.

Vă dorim tuturor celor prezenți să aveți parte de bucuria și pacea sfinților lui Hristos și ai Bisericii Sale”.

După aceste momentele festive, pelerinii s-au putut închina moaștelor sfinte ale Apostolului Pavel, a Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Al doilea an în care a fost organizat Pelerinajul Calea Sfinților a fost anul 2009. Pe data de 24 octombrie 2009, în jurul orelor 10:00, moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare aduse de o delegație a Bisericii Ortodoxe din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona și însoțită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, s-au întâlnit la crucea de la baza Dealului Patriarhiei cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena aduse de la Catedrala Patriarhală, cu moaștele Sfântului Grigorie Teologul aduse de la Biserica Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal și cu moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa aduse de la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal.

Toate cele trei procesiuni au fost întâmpinate la baza Dealului Patriarhiei de Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal. Procesiunea a continuat până pe podiumul din curtea Catedralei patriarhale, unde sfintele moaște au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, precum și de preoți și diaconi slujitori din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Aici a urmat o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru această mare binecuvântare, iar la final Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că anul acesta se împlinesc 1630 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuți Sfinți Părinți ai Bisericii Ortodoxe, mare teolog și înțelept păstor de suflete și a evidențiat, de asemenea, că cinstim cu toții sfintele moaște, pentru că în sfinți se arată prezența harului lui Hristos și lucrarea Sfântului Duh. Delegatul Sinodului Bisericii din Grecia, Înaltpreasfințitul Vasile, Mitropolit de Elassona a rostit cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a arătat, de asemenea, că împlinirea a 1630 de ani de la trecerea la cele veșnice a Marelui Vasile reprezintă un popas duhovnicesc important pentru Biserica noastră. „Prin acest demers al Preafericirii Voastre se dovedește încă o dată că sfinții nu aparțin unui singur loc, ci aparțin întregii lumi. Sfinții aparțin întregii Biserici a lui Hristos, deoarece prin credința lor, prin dragostea lor, prin mărturisirea credinței în Hristos, chiar cu prețul vieții ei au devenit plăcuți lui Dumnezeu și sunt aceia care unesc pe credincioși întru aceeași credință. Sfinții sunt aceia care ne aduc bucurie, deoarece ei au devenit transparenți harului Duhului Sfânt”, a spus Înaltpreasfințitul Vasile.

În finalul cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat și evlavia poporului român care în repetate rânduri a dovedit dragoste și evlavie față de sfinți și a arătat că prin acest demers se arată că „Biserica Ortodoxă Română, Patriarhia Română, într-o lume a nesiguranței, a neliniștilor și a tulburărilor transmite lumii un mesaj de speranță și de optimism. Vă suntem recunoscători și vă mulțumim pentru toate acestea și smerit ne rugăm ca Bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile sfinților noștri, să vă dăruiască sănătate deplină trupească și sufletească, astfel încât credincioșii, pliroma Bisericii noastre să fie condusă către limanul izbăvirii”, a mai spus Mitropolitul de Elassona.

După aceasta, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit Mitropolitului Vasile de Elassona pentru cuvântul rostit și pentru salutarea frățească transmisă din partea Preafericitului Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Elade. „Suntem bucuroși să vedem că Sfinții ne adună. Adună popoare ortodoxe, adună ierarhi, adună preoți. Adună credincioși, adună poporul botezat în numele Preasfintei Treimi și această comuniune a sfinților este izvorul bucuriei Bisericii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul acestei slujbe de întâmpinare, sfintele moaște au fost așezate în baldachinul special amenajat de pe esplanada Catedralei patriarhale, unde au rămas până în seara zilei de 29 octombrie 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…