Pelerinii sunt așteptați în cetatea Sfintei Parascheva

În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva adună laolaltă mulțimi impresionante de credincioși, veniți din țară și din străinătate, din nevoia de apropiere și mărturisire creștină, la Iași, în inima Moldovei. Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina și la moaștele Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev (Ucraina) de către Înalt Preasfințitul Antonie, Arhiepiscop de Borispil și rector al Academiei Teologice din Kiev, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La sărbătoarea Sfintei Parascheva vor fi prezenți și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va efectua o vizită la Iași în perioada 12-15 octombrie, Preafericitul Krystoph, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, precum și alți ierarhi din țară și din străinătate, după cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor.

Evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu această ocazie vor debuta duminică, 7 octombrie, și se vor sfârși după ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 15 octombrie. Anul acesta se sărbătoresc totodată 370 de ani de la Sinodul de la Iași din anul 1642. În prima zi a manifestărilor, după programul obișnuit al slujbelor de la Catedrala mitropolitană, ieșenii sunt invitați să asiste la reprezentațiile participanților la Concursul național de muzică eclesială corală ‘Lăudați pe Domnul’, etapa mitropolitană. Marți, 9 octombrie, în Turnul Mănăstirii Golia, va fi vernisată expoziția de fotografii ‘Călător în țara dorului’, organizată în colaborare cu Asociația Centrul de Promovare Turistică.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase în procesiune joi dimineață și vor fi depuse pe platoul din fața Catedralei pentru închinare. În după-amiaza aceleiași zile, la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ vor fi lansate în format e-book două lucrări: ‘Sfânta Parascheva de la Iași’ (album) și ‘Viața Părintelui Cleopa’, precum și volumul ‘Cuvioasa Parascheva – Sfânta populară a Ortodoxiei, în istoria și evlavia poporului român’, de pr. prof. dr. Ion Vicovan și pr. Cătălin Adumitroaiei.

Sfințiri și cântare în cinstea Cuvioasei

Tradiționala procesiune ‘Calea Sfinților’, cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și cele ale Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos va avea loc în seara zilei de 12 octombrie, pe traseul: str. Sf. Andrei, str. Palat, Biserica ‘Sf. Nicolae Domnesc’, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și se va încheia cu depunerea sfintelor moaște pe esplanada Catedralei mitropolitane, pentru închinare.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Preafericitul Părinte Krystoph, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, vor fi întâmpinați la Catedrala mitropolitană sâmbătă dimineața, după care vor avea loc sfințirea și inaugurarea noului sediu al Policlinicii Centrului Medical Providența, sfințirea lucrărilor de modernizare la Casa Diaconia – Centrul Multifuncțional de Asistență Socială și Educație, sfințirea Bisericii ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’ – Flora, Iași. Seara va fi inaugurată expoziția de carte dedicată Sinodului de la Iași din anul 1642 și Mărturisirii de Credință a Mitropolitului Petru Movilă (la Mănăstirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, în Sala Gotică) și se va ține un concert de muzică ortodoxă corală românească și rusească al Operei Naționale Române din Iași, în Catedrala mitropolitană. La ora 21:00 va începe slujba de Priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie), în Catedrala mitropolitană.

Duminică dimineața, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta Liturghie va fi săvârșită pe podiumul din fața Catedralei mitropolitane. Sărbătoarea Sfintei Parascheva va continua cu un concert de muzică religioasă al Corului ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iași și lansarea cărții ‘Creație și interpretare corală la Catedrala mitropolitană din Iași’. Ultima zi a manifestărilor va cuprinde deschiderea Simpozionului Mărturisirea de credință – Locul și rolul ei în Tradiția Bisericii Ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…