Pelerinii înveșmântează în rugăciune cetatea Sfintei Parascheva

Pelerinajul pe străzile Iașului cu moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare a adunat la un loc, duminică seara, 11 octombrie 2009, în capitala Moldovei, aproximativ 10.000 de credincioși, informează cotidianul Ziarul Lumina. Cei peste 100 de preoți și diaconi și mulțimea de oameni care a pășit pe „Calea Sfinților” au transformat Iașul într-un oraș al rugăciunii, în care sfinții au adus cerul mai aproape de pământ.

Români de peste tot se află în aceste zile în capitala Moldovei pentru a se închina și ruga Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Vasile cel Mare, ale căror cinstite moaște sunt așezate în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei mitropolitane din Iași. Miilor de pelerini care i-au cinstit până în prezent pe cei doi sfinți li se adaugă în fiecare moment alți credincioși din mai multe zone ale țării, atrași ca de un magnet de Cuvioasa sau Sfânta, cum o numesc cei mai mulți. Slujbele și cântările religioase care se aud în megafoanele răspândite pe toate străzile din jurul Catedralei, mirosul de busuioc și tămâie creează o atmosferă emoționantă de sărbătoare. Unul dintre cele mai frumoase momente dedicate Sf. Cuv. Parascheva îl reprezintă Pelerinajul numit „Calea Sfinților”, organizat pe câteva din străzile Iașului care poartă nume de sfinți. Așa cum s-a întâmplat și anul trecut, procesiunea cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva și, ulterior, cu cele ale Sf. Ierarh Vasile cel Mare, aduse de la biserica Mănăstirii „Trei Ierarhi”, a avut loc începând cu ora 19:00. Curtea Catedralei mitropolitane era plină de oameni care în liniște și ordine așteptau să înceapă marea procesiune.

În sunetul clopotelor și cel de toacă, racla Sfintei Cuvioase Parascheva a pornit pe poarta „Sf. Gheorghe” a Catedralei mitropolitane, strada Crișan, strada „Sf. Andrei”, strada Palat, Biserica „Sf. Nicolae” – Domnesc, bd. „Ștefan cel Mare și Sfânt”, poarta „Sf. Cuv. Parascheva”. În fața raclei sculptate în lemn de stejar au mers Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Presfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, peste 100 de preoți, măicuțele de la mănăstirile din Iași, teologi îmbrăcați în stihare luminoase și elevii Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sf. Vasile cel Mare” din Iași. Mulți dintre oamenii prezenți de o parte și de alta a străzii la acest eveniment, prin fața cărora trecea procesiunea, își făceau semnul Sfintei Cruci și metanie, spunând: „Sfântă Cuvioasă Parascheva, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”.

Racla Ocrotitoarei Moldovei, purtată pe umeri de opt preoți, a fost înconjurată de patru candele și de felinare. Marea de credincioși ce a cântat pe tot traseul troparul Sf. Cuv. Parascheva s-a oprit în fața Bisericii „Sf. Ap. Andrei”. Peoții slujitori ai acestui sfânt lăcaș i-au întâmpinat pe cei trei ierarhi ai Bisericii noastre, după care a fost rostită o ectenie. Apoi, procesiunea a continuat spre Biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, unde moaștele Sf. Vasile cel Mare, purtate de arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, au ieșit în întâmpinarea Sf. Cuv. Parascheva. Un grup de credincioase cu flori și busuioc în mâini, care așteptau cu emoție venirea moaștelor, au cântat troparul Sfintei, dar și „Apărătoare Doamnă”.

După ce raclele celor doi sfinți au fost așezate în fața crucii din marmură a Bisericii „Sf. Nicolae”, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt cu acest prilej, în care a făcut referire la întâlnirea dintre Sf. Cuv. Parascheva și Sf. Vasile cel Mare și la semnificațiile acestui pelerinaj. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a dăruit neamului creștinesc de pretutindeni și nouă, celor din Iași, aceste două daruri sfinte care aduc multă pace în sufletele locuitorilor acestui oraș. Am ieșit în procesiune pentru a arăta că legătura noastră cu sfinții trebuie să fie toată viața noastră. «Cu pace să ieșim», zice preotul la sfârșitul Sfintei Liturghii. Cu pacea lui Dumnezeu, cu pacea lui Hristos, cu pacea cerului omul hrănindu-se la Sfânta Liturghie este chemat să meargă la el acasă, la locul de muncă, pe străzile orașului, mărturisind despre această pace pe care Dumnezeu, în Biserica Sa cea sfântă, a înrădăcinat-o în sufletele noastre. Sf. Ap. Pavel ne spune, în scrisoarea sa către Galateni citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, de ce am ieșit cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva și ale Sf. Vasile cel Mare. Am ieșit cu sfintele moaște pe străzile orașului ca să arătăm că viața noastră este o răstignire împreună cu Hristos, că nu mai trăim noi, ci Hristos trăiește în noi. Ne vom întoarce cu sfintele moaște la Catedrala mitropolitană și vom trece prin rândurile de trecători. Tuturor le vestim că Dumnezeu, atât de mult a iubit lumea încât El în Persoană a coborât pe pământ, El a făcut în așa fel încât, din oameni nevolnici precum noi, să răsară oameni puternici precum Sf. Vasile și Sf. Parascheva. Vom așeza moaștele celor doi sfinți spre închinare celor de aici și celor de departe, care consideră Iașul, în aceste zile, inima creștină a României”, a remarcat Înaltpreasfințitul Teofan. Pelerinajul a continuat pe bd. „Ștefan cel Mare și Sfânt” până la Catedrala mitropolitană din Iași, unde sfintele moaște ale celor doi sfinți au fost așezate sub baldachinul împodobit cu flori.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…