Pelerinii cu probleme medicale au primit îngrijiri de la membrii AMFOR

Și în acest an, cu prilejul hramului Sfintei Parascheva, membrii AMFOR (Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși Români) s-au implicat în activitatea de asigurare a primului ajutor la punctul fix de prim ajutor din curtea Mitropoliei, organizat în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, sub coordonarea pr. Ion Șerban, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Mulți dintre pacienții care au avut nevoie de ajutor au fost aduși de echipele mobile alcătuite din tinerii voluntari de la Crucea Roșie. De asemenea, Serviciul de Ambulanță și Jandarmerie au contribuit la buna desfășurare a activității. Spre deosebire de anii trecuți, numărul persoanelor care s-au prezentat la punctul fix de prim ajutor a fost mult mai mic. Din cele 274 de persoane care au solicitat asistență medicală, 7 persoane au necesitat internarea în spital.

Unii dintre pelerini s-au adresat punctului de prim ajutor pentru simptome provocate de oboseală, precum și de ploaia sau frigul din timpul nopții, pentru stări de lipotimie sau sincopă, cefalee, pentru crize de hipertensiune arterială, crize de angină pectorală, simptome digestive (grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale de tip colică biliară sau boală ulceroasă). Alți pelerini au solicitat verificarea tensiunii arteriale, iar unele persoane, diagnosticate cu diabet zaharat, au solicitat controlul glicemiei. Totodată, unii pacienți care și-au uitat acasă medicația au solicitat tratamentul medicamentos necesar până la întoarcerea acasă, pentru a nu-și agrava afecțiunile cronice.

Alături de membrii AMFOR (dr. Vladimir Poroch, dr. Cristina Ghiciuc, dr. Florin Iliescu, dr. Contesina Gașpar, dr. Raluca Arhirii, dr. Romeo Dobrin, dr. Fănică Bârsan, dr. Camelia Bârsan, dr. Constanța Mocanu, dr. Gafencu Luminița și Gafencu Laurențiu), în activitatea de prim ajutor au depus la fel de mult suflet un grup de studenți la Medicină (Mihaela Boancă, Poroch Eduard, Ababei Rareș, Palade Vlad, Oana Nedelcu, Adriana Pancu, Ciobanu Gabriela, Mansour Silvia, Lucian Maxim, Marcu Iulian, Liteanu Emil, Bulancea Nicolae), precum și asistente medicale (Gabriela Grigoriță, Mihaela Bărbieru, Petronela Amalcăi și Alina Hondrilă). Fiecare dintre cei care au participat voluntar la asigurarea primului ajutor la punctul organizat în curtea Mitropoliei a simțit că este răsplătit de mulțumirile și rugăciunile pelerinilor și de ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Vasile cel Mare. (dr. Cristina GHICIUC, membru AMFOR)

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…