Pelerinii Crăciunului

Crăciunul înseamnă bunătate, credință și bucuria trăirii tradițiilor strămoșești. Unul dintre locurile care mai păstrează încă acel parfum al sărbătorilor de altădată este Durăul. La Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul”, ridicat la poalele muntelui sfânt al ortodoxiei – Ceahlău, se poate sărbători Nașterea Domnului Iisus Hristos într-o atmosferă ce îmbină credința cu tradiția populară.

Pentru fiecare dintre noi, sărbătoarea Crăciunului are o conotație diferită, însă suma sentimentelor ce ne încearcă în acele zile este dată de bucuria de a dărui și a primi în case lumina unui nou început, a Nașterii Pruncului Iisus. „Dăruind, veți dobândi!”, astfel îi îndemna Nicolae Steinhardt pe cei de lângă el, iar în această perioadă, premergătoare Crăciunului, cu atât mai mult se cere să dăruim celor mai săraci dintre noi, celor mai puțin iubiți dintre noi întrucât vom dobândi bucuria primirii cu sufletul curat a unei sărbători unice. Pe lângă sentimentul de împlinire a faptei celei bune, de Crăciun tindem să revenim la obârșii, să regăsim și să trăim în simplitatea omului arhaic, cu tradițiile satului de odinioară.

Un asemenea loc ce păstrează intacte credința și tradiția țăranului autentic este comuna Ceahlău. Pitorescul se împletește cu spiritualitatea, în această zonă regăsindu-se numeroase monumente istorice și de artă, așezăminte de cultură și case memoriale cu valoare de patrimoniu, biserici precum Biserica de lemn „Sf. Voievozi (1775) din satul Ceahlău, Biserica de lemn „Sf. Ana” (1830) din satul Ceahlău, Palatul Cnezilor din satul Schitu (sec. XVI); schiturile Durău, Rapciunița și „Ștefan cel Mare” de pe Muntele Ceahlău.

Muzeul etnografic din satul Ceahlău păstrează dovezi ale tradițiilor și obiceiurilor localnicilor, iar obiceiurile tradiționale pot fi admirate de turiști pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă.

Sărbătoarea Nașterii Domnului, la Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul”

Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul”, situat la poalele Muntelui Ceahlău, oferă servicii de cazare, masă și agrement pe tot parcursul anului, fiind un punct de plecare pentru excursii montane, spre Vârful Toaca, Cascada Duruitoarea sau Lacul Izvorul Muntelui și Barajul Bicaz. Potrivit reprezentanților Compartimentului „Turism și pelerinaje” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în perioada 21-27 decembrie, turiștii pot opta pentru un pachet ce include trei nopți de cazare (la alegere, în perioada amintită), la tariful de 120 lei/ persoană – cazare în Casa „Pelerinul” (camere în regim single sau double, restaurant cu preparate savuroase și o largă varietate de produse de post, cu laborator propriu de patiserie și cofetărie, tv satelit, internet wireless, săli de conferințe și seminarii), respectiv 105 lei/ persoană – la vile (restaurant, TV satelit, săli de seminarii și conferințe, foișor), servirea mesei este opțională, iar turiștii pot participa la slujba de Crăciun de la Mănăstirea Durău, pot închiria sănii sau schiuri. Cei care doresc pot opta pentru masa festivă de Crăciun, al cărui tarif este de 100 de lei de persoană. „Copiii cu vârsta de până la 7 ani au gratuitate, iar cei cu vârsta între 7 și 15 ani beneficiază de 50% reducere din tarif”, potrivit informațiilor oferite de Compartimentul „Pelerinaje și turism” al MMB.

Crăciunul la Mănăstirea Sinaia

O oportunitate de a descoperi cum întâmpină sărbătoarea Crăciunului creștinii de la poalele Munților Bucegi este reprezentată de pelerinajul organizat de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva”, parte integrantă a Compartimentului „Pelerinaje și turism” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în perioada 23-26 decembrie, cu trei nopți de cazare în stațiunea Sinaia. Duminică, 23 decembrie, pelerinii vor pleca spre Sinaia pe traseul Iași – Oituz – Brașov – Predeal – Sinaia, cazarea făcându-se în Sinaia, la Hotel Bulevard. În ajunul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, aceștia se vor ruga la Mănăstirea Sinaia și Mănăstirea Caraiman, vor participa la o serie de convorbiri duhovnicești cu părintele Gherontie Puiu și la o cină festivă de Crăciun.

În prima zi de Crăciun, turiștii vor vizita stațiunea și vor putea participa la Sf. Liturghie, iar miercuri, 26 decembrie, se va vizita Câmpina, cu Castelul „Iulia Hasdeu”, dacă va fi deschis, și Casa Memorială Nicolae Grigorescu, iar pe drumul de întoarcere se va face o scurtă oprire la Mănăstirea Ghighiu (jud. Prahova), ridicată în urmă cu mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii Codri ai Vlăsiei. Credincioșii vin aici în număr mare ca să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă tocmai din Siria, și la un izvor tămăduitor. În tariful de 530 lei/persoană este inclus transportul, cazare 3 nopți la Hotel Bulevard din Sinaia, în camere duble, micul dejun și cina, cina festivă de Crăciun și însoțitor din partea Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva”.

Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” este situat în incinta Mănăstirii Durău, într-un peisaj montan magnific la poalele Ceahlăului. Înființat în 1990 din inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul”, din stațiunea Durău, desfășoară activități pastoral-misionare, cultural-sportive și social-filantropice pe principiul fundațiilor în regim nonprofit, fiind organizat ca subunitate a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…