Pelerini pe drumul Crucii la Mănăstirea Feredeu

În ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, la Mănăstirea Feredeu din Arhiepiscopia Aradului, în Paraclisul Înălțării Sfintei Cruci, s-a oficiat Slujba Vecerniei cu Litie, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineața, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, avându-l în mijlocul lor pe Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoți. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc de la Covăsânț.

Cu acest prilej, IPS Timotei a ținut un bogat cuvânt de învățătură despre Înălțarea Sfintei Cruci și despre înălțarea duhovnicească a credincioșilor. După săvârșirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareț Ilarion să mulțumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele viețuitorilor mănăstirii și al soborului preoților slujitori, pentru prezența în mijlocul pelerinilor veniți din toate colțurile țării.

Ca în fiecare an, pelerinajele tradiționale pe meleagurile Mănăstirii Feredeu încep cu 23 aprilie, de ziua Sf. Gheorghe, continuă în Vinerea din Săptămâna Luminată, apoi de Sfânta Marie Mare (15 august) și culminează cu pelerinajul din 14 septembrie, Ziua Crucii, cu popasuri la cele 14 cruci așezate la o anumită distanță, în ziua premergătoare praznicului, și care, prin icoanele înălțate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota, calvar care devine modelul crucii mântuitoare a fiecărui pelerin.

Comentarii Facebook


Știri recente