Pelerini la mormântul „domnului mai presus de orice laudă”

Biserica noastră l-a pomenit ieri, 2 iulie, pe Sf. Voievod Ștefan cel Mare, domn al Moldovei între anii 1457 și 1504. Pelerinii din țara noastră, dar și din Basarabia și Ucraina l-au cinstit ieri în mod deosebit pe marele ctitor de lăcașuri sfinte.

Credincioșii l-au sărbătorit ieri pe Sf. Voievod Ștefan cel Mare, care ocrotește mai multe biserici parohiale și mănăstiri din țara noastră, informează Ziarul Lumina. Unul dintre cele mai mari pelerinaje a fost ieri la Mănăstirea Putna, prima ctitorie a marelui voievod închinată Adormirii Maicii Domnului. Miercuri seara a fost oficiată slujba Privegherii, programul liturgic continuând ieri-dimineață cu slujba Acatistului la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. ‘Un acatist nu face altceva decât să preamărească viața sfântului, viața acelui căruia îi este închinat imnul. Sf. Ștefan, așa cum spunea Dimitrie Cantemir, ‘este domn mai presus de orice laudă’. Fiecare s-a străduit în această zi, pe 2 iulie, după putere, să fie prezent la mormântul Sfântului Voievod Ștefan. În această zi l-am pomenit cu bucurie și cu vrednicie, pentru că așa au făcut și înaintașii noștri. Dacă în primele zile ale creștinismului creștinii se adunau la mormintele martirilor, noi am venit la mormântul unui mărturisitor. Sf. Ștefan s-a făcut mărturisitor al dreptei credințe prin tot ceea ce a făcut și a lăsat, prin felul în care a știut să-și apere țara și neamul, a împodobit și a lăsat biserici și mănăstiri pe care le-a înzestrat cu odoare’, a declarat arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

‘Nădăjduim că slăvitul voievod a căutat cu ochi buni și milostivi asupra țării sale’

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, corurile de copii din Putna și din satele învecinate au rostit poezii și au cântat imne religioase și patriotice închinate sărbătorii Sfântului Voievod Ștefan. Pe lângă clerici și credincioși, la slujbă au participat autorități locale și centrale, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră, care au depus coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan. ‘Un pluton al Jandarmeriei Române a dat onorul și a defilat în jurul bisericii. Un grup de credincioși și un cobzar din Transnistria au cântat o doină, dar și cântece care au răscolit sufletul românului de pretutindeni. Nădăjduim că Bunul Dumnezeu a primit jertfa tuturor, iar slăvitul voievod Ștefan a căutat cu ochi buni și milostivi asupra țării sale. În ceea ce privește necazurile care s-au abătut să spunem și noi cum spunea Măria Sa Ștefan în 1476, când a fost înfrânt la Valea Albă, că pentru păcatele sale a îngăduit lucrul acesta Dumnezeu’, a mai spus starețul Putnei.

Comentarii Facebook


Știri recente