Pelerini la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia

Zi de sărbătoare în cetatea Curtea de Argeș, unde a fost prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia, ‘Sfântulița’, cum este cunoscută în popor. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în Catedrala ‘Sfântului Voievod Neagoe Basarab’ de Înalt Preasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, alături de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, informează „Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea în orașul de pe malul Argeșului a început în seara de 6 noiembrie când, la ceas de Vecernie, racla cu moaștele Sfintei Filofteia a fost scoasă, în procesiune, din Paraclisul arhiepiscopal și depusă spre închinare pe esplanada Catedralei arhiepiscopale. În dimineața zilei de 7 decembrie, a pomenirii sfintei, a avut loc săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a slujbei de sfințire a apei, urmate de oficierea Sfintei Liturghii de alesul sobor de ierarhi și preoți. În tot acest timp, mulțimea de credincioși a format un rând, ascultând slujba și biruind, răbdătoare, frigul pentru a ajunge la baldachinul unde erau depuse spre venerare moaștele muceniței.

Mesaj autentic pentru familia creștină de astăzi

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice rânduite, PS Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură. Urmând cuvintelor Mântuitorului, Care numește pe ucenici ‘lumina lumii’, spunându-le că ‘nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă’, Preasfinția Sa a amintit învățăturile Sfântului Antim Ivireanul, care spunea că ‘sfinții sunt ca niște cetăți pe munte, iar laturile acestei cetăți sunt credința, nădejdea, dragostea și smerenia’. Toate aceste virtuți au fost cultivate și de Sfânta Muceniță Filofteia, care ‘întru smerenia ei, întru dragostea ei, a dobândit cununa muceniciei’, a continuat PS Sa. Totodată, PS Emilian a transmis și un mesaj social credincioșilor, în condițiile în care familia creștină din zilele noastre este frământată de griji și uită dimensiunea spirituală a educației copiilor: ‘Trebuie să luăm pildă, să nu devenim ucigători de suflete nevinovate, să fim iubitori, blânzi, să ne purtăm cu respect față de copiii noștri, față de aproapele nostru’.

Preasfințitul Paisie Lugojanul, originar din Curtea de Argeș, a transmis credincioșilor argeșeni binecuvântarea IPS Mitropolit Nicolae al Banatului. Având drept exemplu familia Sfintei Filofteia, Preasfinția Sa a amintit că ‘avem de învățat, noi, cei de astăzi, că trebuie să creștem copiii noștri în credința creștină, să-i creștem în dragostea față de Dumnezeu, față de Biserică, față de sfinți, și să-i învățăm să facă faptele creștine, să împlinească virtuțile creștine’.

Un nou altar purtând hramul ‘Sfântuliței’

Înalt Preasfințitul Calinic, a amintit cuvintele Binecredinciosului Voievod Neagoe Basarab, care, în ‘Învățăturile către fiul său Theodosie’, arată funcția spirituală a fiecăruia dintre organele de simț ale corpului omenesc. În continuare, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a vorbit despre procesul de restaurare în care se găsește Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeș, prezentându-le credincioșilor stadiul lucrărilor. Totodată, IPS Calinic a adăugat că în partea sudică a complexului Mănăstirii Argeșului ‘se ridică o biserică închinată Sfintei Mucenițe Filofteia’, un nou altar purtând hramul ‘Sfântuliței’. Pelerinilor prezenți în ‘România de la Argeș, cum o numea marele istoric Nicolae Iorga’. ‘Să ne închinăm lui Dumnezeu, Creatorul universului și al nostru, să ne închinăm Maicii Domnului, să ne închinăm tuturor sfinților Săi și să avem, față de fiecare dintre noi, acea cuvioasă comportare, socotindu-ne unii pe alții că purtăm chipul lui Dumnezeu’, a spus Arhiepiscopul Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente