Pelerini la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Zeci de mii de credincioși din toate colțurile țării au venit la Iași în ultimele zile, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Atrași ca de un magnet, după cum ne-a mărturisit o credincioasă, oamenii și-au îndreptat pașii către racla în care, de sute de ani, se află moaștele Sfintei Parascheva. Copii, tineri, bătrâni, sănătoși sau bolnavi trupește și-au găsit în cea care ocrotește Moldova sprijinul vieții lor.

Acatistul Sfintei Parascheva, Acatistul Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului, Acatistul Sfântului Ierarh Dosoftei, de la a cărui canonizare s-au împlinit în 2008 trei ani, dar și alte slujbe folositoare pentru sufletul pelerinului care s-a așezat la rând pentru a se închina Sfintei Parascheva au răsunat în aceste zile de sărbătoare la Catedrala mitropolitană din Iași. Cu flori și busuioc în mâini, așezați pe scăunele sau sprijiniți de câte un perete, oamenii s-au rugat până să ajungă la racla Sfintei. Pe traseul format către Mitropolie, în dreptul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, într-o zonă mai întunecoasă, pelerinii au aprins zeci de lumânări pe un zid. Mirosul de busuioc și de flori de toamnă domină peste tot. Din când în când, rândul de oameni mai înaintează. Un tânăr îmbrăcat cu haine de iarnă – semn că e pregătit să suporte frigul care se lasă peste noapte – citește Acatistul Sfintei Parascheva. Nu pare deranjat de faptul că unii pelerini vorbesc mai tare. Cu ghiozdanul în spate, făcându-și o smerită cruce, pășește cu grijă înainte. De îndată ce observ că închide cărțulia în care sunt tipărite icoasele și condacele Sfintei Parascheva, îl întreb ce l-a adus la Iași. „Am fost la hramul Sfintei Parascheva și anul trecut, dar acum văd că a mers mult mai repede coada. Mă simt mai împlinit dacă vin să mă rog la Sfânta Parascheva, chiar dacă stau atâta timp la acest rând. Am simțit mereu ajutorul Sfintei Parascheva. Stau de cinci ore. Nu mă plâng că e obositor. Anut trecut am stat două zile la rând. Vremea era mohorâtă și am vrut să renunț de vreo câteva ori, dar Sfânta m-a ajutat”, ne-a spus Dragoș Bucan, de 24 de ani, din Pașcani.

Pentru ca pelerinii să treacă mai ușor peste noaptea răcoroasă din mijlocul lunii octombrie, voluntarii de la Biroul de asistență socială „Diaconia” din cadrul Institulului Social-Caritativ „Diaconia” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au împărțit pachete cu mâncare și pahare cu ceai cald, venind astfel în sprijinul pelerinilor. Oamenii au mulțumit cu tradiționalul „bogdaproste” și au mărturisit că sunt mulțumiți de buna organizare: „Vreau să mulțumesc celor care au dat acest ceai de pomană. Face mult, pentru că gestul acestor tineri spune multe despre educația lor. Nu i-am întrebat de unde sunt, dar se pare că-s de la Mitropolie. Mulțumim Lui Dumnezeu că ne-a răsplătit cu vreme frumoasă. Chiar dacă afară este destul de rece pe timp de noapte, nu e ca anul trecut, când ne-au înghețat picioarele”, și-a amintit Maria din Constanța.

Pe lângă voluntarii de la Diaconia, credincioșii din Iași au răspuns apelurilor făcute la amvon de preoții parohi, pentru a face pachete cu mâncare pentru pelerini. Mai mult decât atât, la Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun, pelerinii care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva au început să vină încă de duminică noapte, de când sfântul lăcaș a rămas deschis fără întrerupere.

Mii de cruci, mii de rugăciuni, mii de pași s-au îndreptat către Sfânta Parascheva mult folositoarea și către Sfântul Ierarh Nifon, ale cărui moaște se află în aceste zile în capitala Moldovei, pentru ca Dumnezeu să verse mila Sa nemăsurată peste cei care nu și-au pierdut credința, nădejdea și au dragoste față de sfinții Lui. Fiecare pelerin și-a adus la Iași, în aceste zile, necazul, bucuria, dorințele.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 239/ 14 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente