Pelerini la Catedrala ortodoxă din cetatea Alba Iulia

Catedrala ortodoxă a ‘Reîntregirii neamului’ este un simbol al orașului Alba Iulia. Splendidă ca arhitectură, ea strălucește între bisericile românești ‘ca o mamă între fiicele ei’. A fost construită între 1921 și 1922, amintind de vechea reședință construită de Mihai Viteazul pentru Mitropolia de la Bălgrad. Între 1921 și 1948 a funcționat ca reședință pentru Episcopia Armatei Române, iar din 1975 ca reședință pentru nou-înființata Episcopie de Alba Iulia. În 1998, odată cu ridicarea eparhiei la rangul de arhiepiscopie, edificiul sfânt a primit numele de Catedrală arhiepiscopală, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

La Alba Iulia, în Catedrala Reîntregirii au avut loc mai multe evenimente de mare rezonanță istorică: încoronarea suveranilor României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul și regina Maria, la 15 octombrie 1922; Adunarea de la Alba Iulia din 21 octombrie 1948, în care s-a consfințit în mod solemn, printr-o largă participare de cler și credincioși greco-catolici, revenirea lor la sânul Bisericii strămoșești; întrunirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a decis canonizarea Sfinților Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici ca ‘sfinți mărturisitori’ pentru apărarea ortodoxiei în Transilvania secolului XVII și proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, mitropolitul Transilvaniei, în data de 30 octombrie 2011, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Patriarhului Alexandriei, a Mitropolitului de Patras, a membrilor delegațiilor alexandrină și greacă și a multor ierarhi – membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Nenumărați pelerini calcă pragul catedralei

Stilul arhitectural, preluat după biserica domnească din Târgoviște, aparține de romantismul artei românești din secolul al XIX-lea. Catedrala, ridicată în formă de cruce greacă înscrisă, îi întâmpină pe credincioși cu un pridvor deschis, foarte spațios. Interiorul abundă de motive decorative brâncovenești, iar naosul, prin rafinamentul și frumusețea frescelor lucrate de pictorul Costin Petrescu, îi introduce pe închinători în spiritul iconografic tradițional românesc.

Zilnic, sute de vizitatori străbat aleile cetății bastionare Alba Carolina. Edificiile istorice, obiectivele turistice unice în Europa au multe de povestit. Nenumărați pelerini din toate colțurile țării și din străinătate – aproximativ 100 de grupuri – au vizitat Catedrala Reîntregirii în ultimele patru luni, rămânând impresionați de farmecul locului și de frumusețea impunătoare a bisericii. Cei ce calcă ‘pragul’ catedralei petrec clipe binecuvântate în sfântul lăcaș, întorcându-se la casele lor cu multă emoție și bucurie.

Comentarii Facebook


Știri recente