Pelerini în rugăciune la sărbătorile sfinților nemțeni

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț vor începe, în această seară, sărbătorile sfinților nemțeni. Timp de trei zile, pelerinii din toate colțurile țării, dar și din afara granițelor vin în ținutul Neamțului pentru a petrece în rugăciune alături de sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu. În centrul acestor zile se află sărbătoarea Schimbării la Față. Credincioșii de toate vârstele vor urca la mănăstirea de pe Taborul românesc. O altă așezare monahală, ridicată în preajma peșterii Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, va răsuna de glasul cântărilor în ajunul zilei de 7 august.

În această seară, de la ora 18:00, în Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob de la Neamț’ a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, va fi săvârșită slujba Privegherii. Preoții și credincioșii îl vor cinsti prin rugăciune de seară pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul în lăcașul de închinăciune în care se află o părticică din moaștele sfântului. Tot în racla destinată moaștelor Sfântului Ioan Iacob, se mai găsesc diferite obiecte care au aparținut Cuviosului pomenit în fiecare an pe 5 august. Sfântul Ioan Iacob îi adună de 18 ani pe cei care caută alinare sufletească și bogăție de har prin rugăciunile pe care le înalță către tronul Preasfintei Treimi. Oamenii răspund astfel chemării Sfântului nemțean de a petrece câteva clipe duhovnicești în preajma Mănăstirii Neamț, locul de metanie al Sfântului Ioan Iacob. Mâine-dimineață, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, alături de alți ierarhi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe podiumul din fața bisericii seminarului. La final, toți credincioșii vor participa la o agapă frățească la cantina seminarului.

Pelerinaj la pas spre mănăstirea de pe Muntele Ceahlău

Pașii pelerinilor se vor îndrepta în după-amiaza zilei de mâine spre mai multe așezări monahale din comuna Vânători Neamț. O parte dintre ei vor merge să se închine în sfintele lăcașuri, dar și odoarelor de mare preț adăpostite de străvechile biserici. Cel mai mare hram închinat Schimbării la Față va fi sărbătorit pe Muntele Ceahlău. Cele mai accesibile trasee spre mănăstirea de pe Muntele Ceahlău sunt:

– stațiunea Durău – Cabana Fântânele – Cabana Dochia – Mănăstirea Ceahlău (la pas);

– Cabana Izvorul Muntelui – Curmătura ‘Lutu Roșu’ – Piatra cu Apă – Detunatele – Cabana Dochia – Mănăstirea Ceahlău (la pas);

– localitatea Bicazu Ardelean – satul Telec – confluența Bistrelor – Schitul Stănile (cu mijloc de transport) – Mănăstirea Ceahlău.

Ca în fiecare an, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan va urca pe Muntele Ceahlău pe la Schitul Stănile, alături de monahii, monahiile, slujitorii sfântului altar și de credincioșii de toate vârstele, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova. Pelerinajul spre mănăstirea de pe Muntele Ceahlău va fi parcurs în liniște. O parte dintre pelerini caută să se roage pe timpul urcușului spre biserica de pe vârful Masivului Ceahlău, dorind astfel să aibă o stare sufletească deosebită. Pe scena amenajată lângă lăcașul de închinăciune de pe munte va fi oficiată Sfânta Liturghie. Spre finalul acesteia, cei care s-au pregătit prin post și au primit binecuvântare vor fi împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos.

Rugăciuni la peștera Sfintei Teodora de la Sihla

În seara zilei de 6 august, oamenii vor merge spre Mănăstirea Sihăstria și Mănăstirea Sihla. La Mănăstirea Sihăstria se va oficia slujba Privegherii, în fața bisericii închinată Sfintei Teodora de la Sihla. Răspunsurile la strană vor fi oferite de corul viețuitorilor acestei așezări monahale. Cei care vor reveni la Sihăstria vor vizita chilia părintelui Cleopa și vor merge la cimitirul în care se află înmormântați monahii mănăstirii, plecați în lumea veșniciei. Tot în ajunul cinstirii Sfintei Teodora de la Sihla, mii de pelerini sunt așteptați la Mănăstirea Sihla. Slujba Privegherii va fi oficiată în altarul de vară. Așa cum s-a format tradiția în ultimii ani, mulțimea de credincioși se așază la rând pentru a se închina în peștera în care a viețuit Sfânta Cuvioasă Teodora. Rugăciunile, cântările și acatistele vor fi înălțate pe tot parcursul nopții de luni spre marți. Mulți dintre pelerini rămânând sub cerul liber până a doua zi, pentru a asista la Sfânta Liturghie.

Sărbătorile sfinților nemțeni, instituite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Sărbătorile sfinților nemțeni au fost instituite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Pe data de 4 august 2005, la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Iacob, Preafericirea Sa a sfințit Paraclisul ‘Sf. Vasile cel Mare’, al Bisericii ‘Sfântul Ioan Iacob de la Neamț’, aflat în incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Neamț. La acest popas duhovnicesc al sărbătorii Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, Patriarhul României a spus: ‘Aceste sărbători ale sfinților nemțeni, și anume Sfântul Ioan Iacob, Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt (deoarece biserica de pe Ceahlău este închinată și marelui voievod), formează un buchet duhovnicesc, un triptic de sărbători în postul Adormirii Maicii Domnului. Ele au o semnificație deosebită pentru că Sfinții Ioan de la Neamț și Teodora de la Sihla au avut o legătură strânsă cu taina Schimbării la Față a Mântuitorului. Ei s-au învrednicit să cunoască bucuria Taborului în sufletele lor, în inimile lor, încă din timpul vieții acesteia pământești’.

Comentarii Facebook


Știri recente