Pelerini, în așteptarea sfinților

Iașul este, în aceste zile, capitala rugăciunii și a pelerinajului. Mii de pelerini și-au îndreptat pașii spre Catedrala mitropolitană pentru a se închina moaștelor Sfintei Parascheva și ale Sfântului Cuvios Teofil. Raclele celor doi sfinți ai Bisericii noastre Ortodoxe au fost scoase ieri în procesiune prin jurul catedralei pentru a fi așezate apoi în baldachinul special amenajat, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestările dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva au continuat ieri la Catedrala mitropolitană din Iași, după ce miercuri seara a ajuns din Ucraina, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Antonie, Arhiepiscop de Borispil și rector al Academiei Teologice din Kiev, racla în care se află un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos.

Ieri-dimineață, înainte de răsăritul soarelui, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți de la Catedrala mitropolitană din Iași, de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iașilor și de la parohiile ieșene, a oficiat Acatistul Sfintei Parascheva și cel al Sfântului Cuvios Teofil. A urmat pelerinajul cu raclele celor doi sfinți purtate de soborul de preoți. Înainte de începerea procesiunii s-a auzit toaca, bătută de o monahie. Au urmat tinerii îmbrăcați în stihare luminoase care țineau în mâini prapuri, cruci și felinare. Glasul clopotelor și lumina lumânărilor din mâinile pelerinilor, precum și intonarea troparelor celor doi sfinți au creat o atmosferă duhovnicească. Plini de evlavie, oamenii s-au apropiat de racla Sfintei Parascheva pentru a așeza flori și busuioc. În procesiune, a urmat soborul de preoți, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, moaștele Sfântului Teofil și ale Sfintei Parascheva. S-au rostit ectenii atât pentru cei vii, cât și pentru ctitorii catedralei plecați în lumea veșniciei. Moaștele Sfinților Parascheva și Teofil au fost așezate apoi în baldachinul amenajat lângă Catedrala mitropolitană.

Pelerinii care au stat toată noaptea afară, înfruntând temperaturile scăzute, s-au închinat la moaștele celor doi sfinți, mulțumind pentru binefacerile primite și cerând mijlocire pentru familiile lor. ‘Am venit ieri-dimineață (n.r. miercuri, 10 octombrie) să mă rog pentru sănătatea copiilor și pentru împlinirea dorințelor. Bogdaproste pentru că Bunul Dumnezeu și Sfânta Parascheva m-au ajutat să ajung pentru a săruta sfintele moaște și în acest an’, a declarat Ecaterina Gâlgă. ‘Am așteptat toată noaptea pentru a mă închina moaștelor Sfintei Parascheva. A fost foarte frig, dar a meritat tot efortul. Nu am cuvinte să descriu ceea ce am simțit în momentul în care am trecut prin dreptul sfintelor moaște. Mi-am dorit foarte mult să ajung la Sfânta, iar acest moment l-am așteptat tot anul. Fac parte dintr-o familie credincioasă și consider că este important să venim la Sfânta Parascheva pentru a primi pace sufletească’, a mărturisit Gheorghe Dima din Tecuci.

Comentarii Facebook


Știri recente