Pelerini francezi la Patriarhia Română

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 19 mai 2012, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în Sala ‘Europa Christiana’ un grup de pelerini francezi care au vizitat obiective istorice și religioase din țara noastră, după cum informează „Ziarul Lumina”. Cei veniți din Hexagon au fost conduși la întâlnire de părintele Michel Kubler, fost redactor-șef al cotidianului ‘La Croix’, actualmente director al Centrului de studii bizantine ‘Sfinții Apostoli Petru și Andrei’ din București.

La începutul cuvântului său, rostit în limba lui Bossuet, Patriarhul României l-a invocat pe ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, profesor și pedagog, specialist în științele educației, care vorbea la întâlnirea avută vineri, 18 mai, cu Întâistătătorul Bisericii noastre despre necesitatea dezvoltării unei educații, unei formări profesionale bazate pe practică. ‘Astăzi, alți ambasadori ai Franței creștine au venit aici și suntem bucuroși pentru că aceste legături spirituale sunt mărturii ale prieteniei. Noi avem o comunitate românească în Franța, care este foarte deschisă dialogului, și suntem recunoscători pentru faptul că multe parohii ortodoxe ale românilor se bucură de atenție din partea Bisericii Catolice franceze pentru a-și desfășura activitățile cultice. Suntem conștienți de faptul că experiența credinței și cultura creștină trebuie să fie intensificate astăzi. Ele constituie antidotul împotriva secularizării contemporane’, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.

Amintind că între România și Franța se desfășoară o cooperare pe multiple planuri, tehnologic, cultural, academic, Patriarhul României a arătat și importanța dimensiunii spirituale a mărturiei creștine comune în Europa de astăzi și cooperarea practică din punct de vedere misionar și pastoral. ‘Trebuie să redescoperim valoarea pelerinajului spre locurile importante din lumea ortodoxă răsăriteană. Pelerinajul este un efort, dar unul care se transformă în izvor de bucurie printr-o relație tot mai apropiată cu Dumnezeu și cu sfinții Săi. Pelerinajul ne oferă redescoperirea condiției noastre efemere, trecătoare în viețuirea noastră pe pământ. Ceea ce este important în trecerea aceasta este lumina pe care o răspândim în jurul nostru și o lăsăm în urma noastră. Toți oamenii sunt muritori și la sfârșit se vor preschimba în țărână, spunea istoricul Nicolae Iorga. Dar ei diferă unii de alții prin lumina pe care o răspândesc în jurul lor și o lasă la plecarea lor din această lume spre Împărăția lui Dumnezeu. Condiția de pelerin este una dinamică și ea ne ajută să reflectăm la posibilitatea de a primi lumina și de a o transmite. În pelerinaj noi primim lumina care vine din întâlnirea cu Dumnezeu cel Sfânt, cu persoanele consacrate, din rugăciune și lectura Scripturii. Pelerinii acumulează această lumină spirituală și apoi o comunică celor din jurul lor. Astfel, ei, aproape fără să vrea, fără să se angajeze, fără să știe, devin misionari ai Bisericii, care întăresc credința. Pelerinajul ne aduce o bogăție sufletească care nu poate fi cuantificată, măsurată vizibil. Hristos a fost pelerin atunci când urca spre Ierusalim pentru Pătimirea Sa, dar condiția de pelerin a Lui a rămas și după Înviere, Iisus mergând alături de ucenici pe drumul spre Emaus. Acest necunoscut făcut cunoscut prin împărtășire, pe lângă pelerinajul propriu-zis spre Emaus, a făcut un alt pelerinaj, prin Scriptura Vechiului Testament, care vorbea despre taina lui Hristos’, a subliniat în finalul cuvântului său Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Francezii au vizitat Palatul Patriarhiei, unde PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, le-a prezentat istoricul acestui edificiu, iar la sfârșitul întâlnirii, aceștia au primit în dar albumul cu Catedrala patriarhală, CD-uri cu cântări religioase și broșura ‘Călătorind cu Dumnezeu’, care cuprinde învățături despre semnificația și folosul pelerinajului.

Comentarii Facebook


Știri recente