Pelerinajul tinerilor liceeni la hramul Mănăstirii Buciumeni

La Praznicul Preasfintei Treimi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc tradiționalul pelerinaj al tinerilor liceeni la Mănăstirea Buciumeni, care și-a serbat hramul, manifestare ajunsă la cea de a XIX-a ediție, a precizat Părintele Molocea Gabriel.

Anul acesta întâlnirea s-a desfășurat sub genericul: „2013 – Anul Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Anul comemorativ Părintele Dumitru Stăniloae”.

Moment de mare profunzime duhovnicească, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administrația eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit să intre în comuniune euharistică cu Chiriarhul Dunării de Jos.

Pe lângă aceștia, peste 1.000 de tineri din școlile și liceele de la Dunărea de Jos, dar și credincioși de toate vârstele, au susținut cântările Sfintei Liturghii într-o desăvârșită simfonie liturgică.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat și premianți din grupele de copii care au participat anul acesta la programele catehetice-naționale „Alege Școala!”, „Hristos împărtășit copiilor” și care au derulat proiectul „Bucuria de a fi creștin”.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că întâlnirea cu tinerii liceeni din pădurea Buciumenilor reprezintă o „concluzie la încheierea anului școlar și a celor 4 programe bisericești: Hristos împărtășit copiilor, Tinerii învață iubirea lui Hristos, Bucuria de a fi creștin și Alege Școala! Ne-a ales Dumnezeu să fim slujitori împreună cu tinerii, cu peste 100 de preoți la Sfânta Liturghie, cu câteva mii de credincioși prezenți la un hram – școală dintr-o mănăstire – școală duhovnicească de frumusețe naturală, de frumusețe a rugăciunii și a educației pentru copii și tineri. Mănăstirea Buciumeni este și o școală unde se cultivă floarea rară a agapelor creștine. Credință, cultură, educație și filantropie în Catedrala Buciumenilor cu vitralii foșnitoare!”.

După tradiționala agapă din mijlocul pădurii pentru care au trudit inimoasele maici ale Mănăstirii Buciumeni și la care au fost invitați toți tinerii liceeni, s-au format binecunoscutele grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat preoții slujitori și profesorii de religie, Înaltpreasfinția Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale a unor teme de interes pentru misiunea în rândul liceenilor și al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an, anume „2013 – Anul Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Anul comemorativ Părintele Dumitru Stăniloae”.

„A fost un prilej de comuniune cu Dumnezeu și de apropiere duhovnicească între noi”, mărturisea Cosmin Butură, elev în clasa a IX-a de la Colegiul Tehnic, „Radu Negru” din Galați, iar Roxana Costin de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, în urma convorbirilor duhovnicești a realizat faptul că „cel mai important lucru în viață este să iubești†¦ să-ți iubești părinții, aproapele și, în special, pe Creatorul acestei lumi, având în vedere că Dumnezeu ne-a creat din iubire. Acest pelerinaj mi-a deschis ochii către noi căi de a comunica cu ceilalți și de a ne iubi propria viață!”.

Fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială și iconițe, imprimate în Tipografia „Candela cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente