Pelerinajul tinerilor liceeni la hramul Mănăstirii Buciumeni din județul Galați

La sărbătoarea Preasfintei Treimi, 4 iunie 2012, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc cea de a XVIII-a ediție a pelerinajului tinerilor liceeni la Mănăstirea din codrii Buciumenilor, care-și serbează hramul, informează site-ul edj.ro.

Manifestările pastoral-misionare au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian la Altarul „cu vitralii foșnitoare” din pădurea Buciumeni. Hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administrația eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit să intre în comuniune euharistică cu Chiriarhul Dunării de Jos. Pe lângă aceștia, peste 1.000 de tineri din școlile și liceele de la Dunărea de Jos, dar și credincioși de toate vârstele, au susținut cântările Sfintei Liturghii într-o desăvârșită simfonie liturgică.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Dunării de Jos a îndemnat pe cei prezenți să conștientizeze prezența Mântuitorului Iisus Hristos în „acest spațiu al codrilor Buciumenilor care întrunește toate condițiile pentru a fi numit Rai. El s-a descoperit nouă cu scopul de a ne deschide inimile și sufletele ca și florile de început de vară. Soarele și căldura de după ploaia binecuvântată, prezența preoților și a pelerinilor, toate sunt daruri de la Hristos Domnul pe care trebuie să le primim (…) Potriviți-vă ceasul inimii după cuvântul „Evanghelie”! Fără Hristos și Evanghelie brazda sufletului rămâne uscată. Dar ceea ce este ploaia caldă de vară peste brazda uscată a pământului, aceea este pentru suflet ploaia harului Duhului Sfânt, anume Vestea cea Bună sau Evanghelia!”.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat și premianți din grupele de copii care au participat anul acesta la programul catehetic-național „Hristos împărtășit copiilor” și care au derulat proiectul social „Copilul învață iubirea lui Hristos”.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a oferit diplome și premii celor mai bine clasați la respectivele concursuri.

După tradiționala agapă din mijlocul pădurii la care au fost invitați toți tinerii liceeni, s-au format binecunoscutele grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat preacucernicii părinți slujitori și profesorii de religie, Înaltpreasfinția Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale a unor teme de interes pentru misiunea în rândul liceenilor și al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceștia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an, anume „2012 – Anul Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”. S-a urmărit prezentarea învățăturii creștine despre Taina Sfântului Maslu, folosindu-se argumente patristice, texte liturgice și exemple reale, concrete din viața Bisericii Ortodoxe Române, în general și din activitatea Arhiepiscopiei Dunării de Jos și a parohiilor din cuprinsul ei, în special.

De asemenea a fost abordată problematica mult mai largă legată de boală, sănătate, asistență socială astăzi și deschiderea generoasă a tânărului pentru îngrijirea/încurajarea semenului aflat în boală și suferință.

Fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială „Călăuza ortodoxă”, „Cartea de rugăciuni pentru tineri” și iconișe, imprimate în Tipografia „Candela cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Mult după orele amiezii a fost organizat un scurt moment de concluzie, monitorizat de Înaltpreasințitul Părinte Arhiepiscop la altarul din pădure, după care tinerii, însoțiți de profesorii de Religie sau preoții organizatori au fost conduși către autocare pentru a se întoarce către casele lor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…