Pelerinajul tinerilor catolici din Duminica Floriilor

Duminica Floriilor Ziua Tinerilor

Duminica, 4 aprilie, si in Biserica Catolica (Romano-Catolica si Greco-Catolica) se celebreaza Duminica Floriilor. Se aminteste intrarea Domnului in Ierusalim si se marcheaza inceputul Saptamanii Mari. In aceasta duminica este si Ziua Mondiala a Tinerilor (a XIX-a).

In Duminica Floriilor, in fiecare parohie catolica vor fi intalniri si rugaciuni speciale cu tinerii. Acestia se vor intalni sub semnul mesajului Sfantului Parinte cu tema: ‘Vrem sa-l vedem pe Isus’ (In 12,21). Ca pregatire, in diverse parohii au fost cateheze, intalniri si rugaciuni speciale.

La Iasi, tinerii, cu ramuri in maini, vor porni duminica, 4 aprilie, la ora 15.30-16.00 in procesiune de la catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’, biserica ‘Sfanta Tereza a Pruncului Isus’ si Parohia Tomesti catre biserica ‘Sfantul Anton’. Vor merge pe jos intre 3 si 4 km. Impreuna cu ei vor merge preotii din comunitatile respective. PS Petru Gherghel si PS Aurel Perca vor insoti grupul de tineri de la catedrala.

Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au intampinat pe Cristos in Duminica Floriilor va rasuna in Iasi si in celelalte parohii prin cantarile tinerilor. La sfanta Liturghie, care va incepe la ora 17.00 in biserica ‘Sfantul Anton’, PS Petru Gherghel va avea un mesaj special, invitandu-i pe tineri sa-l ‘sa-l gaseasca impreuna pe Isus, sa-l admire impreuna cu Maria, mama care ni-l arata pe fiul ei, impreuna cu apostolii, mai ales cu apostolul cel tanar, sfantul Ioan, si impreuna cu marturisitorii credintei noastre, intr-un chip special cu episcopul martir Anton Durcovici’. Lecturile din Sfanta Scriptura vor fi proclamate de tineri, iar patima dupa sfantul Luca va fi citita pe roluri.

Duminica Floriilor va fi si o pregatire pentru Ziua Diecezana a Tinerilor, cand la Iasi, duminica, 2 mai, sunt asteptati mii de tineri din intreaga Moldova.

Liturghia va fi prezidata de PS petru Gherghel, episcop de Iasi. Crucea tinerilor, preluata anul trecut de la Barticesti, localitatea unde s-a desfasurat precedenta Zi a Tineretului, va fi dusa de catre tinerii din Iasi in procesiune si va fi predata la finalul Liturghiei tinerilor din localitatea in care se va desfasura anul viitor urmatoarea Zi a Tineretului. Cate un tanar din fiecare parohie din cele prezente va sta in fata altarului.

Tinerii au meditat si o vor mai face in parohiile sau in asociatiile din care fac parte la marturia pe care trebuie s-o dea pentru Cristos. Multi s-au oprit la cuvintele Sfantului Parinte: ‘Sute de mii de tineri s-au rugat in jurul crucii. Asezand la picioarele ei poverile care ii apasau, au descoperit ca sunt iubiti de Dumnezeu si multi dintre ei au aflat si forta de a-si schimba viata’.

Cantarea, rugaciunea si bucuria ii uneste pe tineri intre ei, in jurul aceleiasi persoane careia ii este dedicate toate intalnirile: Isus Cristos.

Comentarii Facebook


Știri recente