Pelerinajul premianților Olimpiadei Naționale de Religie – 2010 s-a încheiat

Ieri, 26 august, s-a încheiat pelerinajul premianților Olimpiadei Naționale de Religie – 2010, organizat de Sectorul Teologic-educațional și Centrul de pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel”, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, informează Ziarul Lumina.

Câștigătorii Olimpiadei Naționale de Religie de anul acesta au participat, în perioada 23-26 august, la un pelerinaj organizat de Patriarhia Română la mănăstirile și schiturile din Ardeal. Acțiunea se înscrie în seria de manifestări religios-culturale dedicate Anului omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești. „Scopul pelerinajului este de a-i răsplăti pe elevii olimpici pentru roadele muncii lor și de a-i încuraja să aprofundeze cunoștințele teoretice prin experiența duhovnicească. Acest pelerinaj nu este doar o relaxare, ci este un prilej deosebit pentru a se întări în credință. Fiind un pelerinaj creștin, atmosfera este una duhovnicească și prielnică pentru a lega prietenii. Mulți dintre ei se cunosc deja și discută pe diverse teme religioase”, a spus însoțitorul grupului, Ștefan Bădescu, inspector eparhial din cadrul Centrului de pelerinaj „Sfântul Apostol Pavel”.

Binecuvântări arhierești și daruri pentru toți olimpicii

În prima zi, copiii au plecat din București și au vizitat mănăstirile Ghighiu, Suzana, Cheia, Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului și Brâncoveanu. În a doua zi, a fost vizitată Catedrala mitropolitană din Sibiu. La Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, olimpicii au fost primiți de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care i-a binecuvântat și le-a oferit daruri, după care au mers la Mănăstirea Râmeț. În ultima zi, elevii au vizitat Memorialul din Râpa Robilor de la Aiud, Mănăstirea Cozia și Mănăstirea Cotmeana. „Cred că prin acest pelerinaj, Patriarhia Română a dorit să ne ofere o bucurie și o ocazie să ne folosim de experiența părinților și maicilor din mănăstiri sau să ne bucurăm de frumusețea acestor sfinte lăcașuri de cult. Ne bucurăm că am putut să mergem în aceste locuri binecuvântate și pline de dragoste, mai ales că spațiul acesta este prin firea lui un loc binecuvântat de Dumnezeu cu atâția nevoitori și rugători pentru întreaga lume”, a mărturisit Maria Turturea, din Drobeta-Turnu Severin, care a obținut locul I la Olimpiada Națională de Religie pentru clasa a VIII-a.

Pelerinajul a avut ca temă Crezul ortodox. În fiecare seară, tinerii s-au întâlnit și s-au oprit asupra unui subiect pe care l-au dezbătut cu ajutorul preoților și monahilor din mănăstirile unde au fost cazați. „Aceste seri catehetice reprezintă pentru noi un bun prilej de comunicare și comuniune, iar tipul acesta de activități este foarte eficient și ar trebui implementat în fiecare parohie. Serile catehetice la care am participat în cadrul pelerinajului, prin învățăturile primite de la preoți sau de la monahi, ne vor ajuta atunci când noi, ca viitori preoți, va trebui să-i călăuzim pe oameni spre mântuire”, a spus Andrei Ion Popescu, absolvent al Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea, deținătorul premiului I la disciplina Dogmatică ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente