Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic, în Episcopia Caransebeșului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, inițiatorul acestei tradiții, și în acest an a avut loc pelerinajul la ‘Crucea de pe Muntele Mic’.

Deși cerul a fost îngreunat de nori de ploaie, ierarhi, preoți și credincioși au participat și în acest an, în număr considerabil la acest pelerinaj al bănățenilor de munte. Din zorii zilei, pelerinii au pornit de la Crucea din apropierea Schitului ‘Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul’ spre Crucea simbol a Banatului aflată la peste 1000m altitudine, în apropierea vârfului Muntelui Mic.

Credincioșii prezenți au participat mai apoi la Sf. Liturghie arhierească, oficiată în foișorul special amenajat, de către Preasfințitul Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei și de către Preasfințitul Episcop Lucian al Caransebeșului, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi. În cadrul Sf. Liturghii s-au pomenit ctitorii acestei Cruci, vii și adormiți, precum și eroii cărora le-a fost închinată.

După momentul împărtășirii clerului, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a ținut un cuvânt de învățătură despre semnificația cuvântului Crucii, care după cuvintele Sf. Ap. Pavel, ‘pentru cei ce pier, este nebunie, iar pentru noi cei ce ne mântuim este puterea lui Dumnezeu’. (1 Corinteni 1, 18). Preasfinția Sa a mai vorbit despre profunzimea jertfei hristice împlinite prin Cruce, tot pe un deal, pe dealul Golgotei. În încheiere Ierarhul a amintit că este important a ne jertfi sufletul și trupul prin participarea la aceste pelerinaje, mai ales la praznicul Sf. Cruci, pelerinaje care nu fac altceva decât să ne facă a înțelege suprema jertfă mântuitoare.

La sfârșitul Sf. Liturghii Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a ținut să mulțumească Întâistătătorului Eparhiei Severinului și Strehaiei, care cu dragoste frățească poposește întru rugăciune de fiecare dată cu multă dragoste în Episcopia Caransebeșului. Preasfinția Sa a mai adus mulțumiri preoților și credincioșilor prezenți, care nu s-au lăsat înspăimântați de vremea rea și au făcut jertfa de a cinsti Sf. Cruce și eroii bănățeni, pomeniți în cadrul Sf. Liturghii, eroi cărora prin acest monument li se aduce cinstire. S-a mai mulțumit părintelui stareț al schitului de pe muntele Mic, ieromonahul Pantelimon Timiș, care s-a ostenit, alături de exarhul mănăstirilor din Eparhie, pentru realizarea acestui pelerinaj.

În încheiere toți credincioșii au primit din partea Episcopiei Caransebeșului gustări de post, pentru hrana trupească, venită în completare hranei duhovnicești, care după spusele credincioșilor prezenți a fost din belșug.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente