Pelerinajul „Drumul Crucii” la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Cea mai veche mănăstire din țară atestată documentar (1177), Mănăstirea Hodoș-Bodrog din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, are ca hram al bisericii vechi praznicul Adormirii Maicii Domnului. De secole, credincioșii din câmpia Aradului și mai de departe vin aici spre a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adăpostită în sfântul lăcaș, despre care legenda spune că a fost adusă de apele Mureșului.

Tradiția păstrată de secole de ierarhii Aradului este de a sluji aici, de hram, spre bucuria sufletească a pelerinilor. Pelerinajul spre mănăstire de praznicul Adormirii Maicii Domnului începe cu câteva zile înainte de 15 august. În ajun, după Vecernie, are loc Drumul Crucii, după rânduiala ce se săvârșește la Ierusalim cu prilejul Adormirii Maicii Domnului.

Pelerinajul pe Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog s-a îndătinat după anul 1925, când opririle s-au făcut la cele 14 cruci amplasate în livada mănăstirii de la Bodrog, spre cimitirul lăcașului. Începând din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat cele 14 troițe. În dreptul fiecăreia dintre troițe se citesc pericope evanghelice, rugăciuni și se cântă cântări adecvate popasului, se rostesc cuvinte de învățătură. Procesiunea Drumul Crucii de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog durează aproximativ trei ore, iar credincioșii parcurg acest traseu lung de aproximativ 4 kilometri, alături de preoți și călugări, rugându-se împreună.

Sărbătoarea Maicii Domnului la Bodrog

Mii de credincioși din vestul țării, din județele Arad, Timiș, Bihor, Hunedoara și Caraș-Severin, și români ortodocși stabiliți în Ungaria au refăcut, sâmbătă seara, pe 14 august, Drumul Crucii, informează „Ziarul Lumina”.

Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, s-a aflat și în acest an, ca de fiecare dată, printre pelerinii la Drumul Crucii. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit în preambulul procesiunii slujba Vecerniei cu Litie, în paraclisul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența miilor de credincioși. ‘Faptul că la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului atât de multă lume vine la Bodrog e o dovadă de credință față de această mănăstire, cea mai veche din țară cu viața monahală neîntreruptă. E dovada unui echilibru pe care biserica îl aduce în societate. E o chemare sufletească aparte, care i-a făcut pe toți credincioșii să vină să-și găsească liniște și soluții la problemele pe care le au, în tihna mănăstirii, la Maica Domnului, care este mai presus decât toți sfinții, și căreia i se cuvine o cinstire aleasă’, a spus ÎnaltPreasfințitul Timotei. O parte dintre credincioși au rămas la mănăstire toată noaptea și au participat la slujbe.

În ziua praznicului Sfânta Liturghie a fost sărvârșită de către Înaltpreasfințitul Timotei, înconjurat de un ales sobor de preoți, în prezența unui număr impresionant de credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente