Pelerinajul de Florii – mărturisire a credinței

Pentru al treilea an consecutiv, de marele praznic al Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim s-au organizat pelerinaje atât în București, cât și în alte locuri din țară. Procesiunile având binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Mii de credincioși, sute de preoți, numeroși ierarhi și-au amintit cu toții de întâmpinarea biblică a Domnului cu ramuri de finic și de cântarea: ‘Osana! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!’

Procesiunea din Arhiepiscopia Bucureștilor, începută la ora 16.00, a ținut în jur de două ore și jumătate, urmând traseul: Mănăstirea ‘Radu Vodă’ – bulevardul Mărășești – bulevardul Dimitrie Cantemir – strada Bibescu Vodă – Calea Șerban Vodă – strada Principatele Unite – strada Sfânta Ecaterina – Dealul Mitropoliei, informează Ziarul Lumina. În fruntea celor peste 400 de preoți și diaconi din protopopiatele I, II și III Capitală, Ilfov Nord și Ilfov Sud s-a aflat Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Pe drum s-a cântat troparul praznicului, troparul Sfântului Nectarie, iar la opriri s-au rostit ectenii și rugăciuni. Desfășurarea de forțe media și de ordine a fost impresionantă, subliniind importanța evenimentului. La Catedrala patriarhală, pelerinii au fost întâmpinați de Părintele Patriarh Daniel, alături de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, de Preasfințitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, precum și de soborul de slujitori ai catedralei. Părintele Patriarh a ținut un frumos cuvânt de învățătură, apoi credincioșii, primind binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii noastre și câte o iconiță cu Intrarea Domnului în Ierusalim, s-au întors la casele lor purtând în suflete bucuria de a fi participat la pelerinaj.

Filmul pelerinajului in extenso

Ora 15.00. Liniște și calm. Soare luminos și o ușoară adiere de vânt. La Mănăstirea ‘Radu Vodă’, câțiva oameni așteaptă începerea marelui pelerinaj de Florii. Cu fiecare minut care trece, vin tot mai mulți oameni. De toate vârstele, bărbați și femei, tineri și bătrâni, preoți, călugări, elevi seminariști, jandarmi, reporteri și enumerația poate continua.

Ora 15.30. Fluxul de oameni crește mereu. Vin și tot mai mulți preoți. Forțele de ordine cresc și ele ca efectiv. Lumea așteaptă liniștită să înceapă slujba. Minutele se scurg foarte repede, căci se așteaptă un mare eveniment, nu e o așteptare ca în gară, în care nervii și graba te fac să te uiți la ceas din două în două minute.

Ora 16.10. S-au adunat peste 400 de preoți, îmbrăcați în odăjdii aurii, căci pentru bucuria marelui praznic au lăsat deoparte veșmintele cernite pe care le poartă în Postul Mare. Frumos aranjați, într-o lungă coloană, pelerinii îl primesc în mijlocul lor pe PS Varsanufie Prahoveanul, care rostește și rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie. Apoi, plecăm într-un pelerinaj interesant, prin mijlocul orașului, mereu plin de surprize. Cine ar spune că agitatului București îi poate fi caracteristică și o astfel de manifestare? Coborâm de pe colina mănăstirii, încărcați cu duhul acesteia, având asupra noastră binecuvântarea episcopului, la fel cum copilul nou botezat intră în viață cu darurile Duhului Sfânt, coborând de pe înălțimea la care l-a ridicat primirea Tainei Botezului spre valea acestei vieți, din care va încerca apoi să se ridice către Împărăția cerurilor. Prin mijlocul tumultului citadin, înaintăm încet către Dealul Patriarhiei, ca să luăm de acolo binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, așa cum nădăjduim că vom lua la sfârșitul acestei vieți binecuvântarea de a intra pe porțile cerului, alăturându-ne, cu voia lui Dumnezeu, Bisericii dintru înălțime.

Mergem într-o ordine desăvârșită, asta nu numai datorită celor care asigură buna desfășurare a evenimentului, ci și a participanților la pelerinaj, care știu pentru ce au venit. De altfel, unul dintre jandarmii care asigurau coeziunea coloanei ne-a spus că acest eveniment este deosebit față de altele: ‘Este un eveniment de factură diferită. Nu putem să comparăm situația de acum cu ceea ce se întâmplă la un meci de fotbal, spre exemplu, la un meci cu suporteri recalcitranți’. Cei care deschid coloana sunt preoții, urmați de icoana praznicului, Preasfințitul Varsanufie, corul, elevii seminariști și credincioșii. Se merge cântând, se schimbă impresii despre eveniment. Încercăm să facem și noi același lucru.

17.00. După o scurtă oprire în fața Bisericii ‘Sfântul Spiridon Nou’, ajungem la ‘Sfânta Ecaterina’, Paraclisul Facultății de Teologie, unde se alătură procesiunii decanul acestei instituții de învățământ, părintele Ștefan Buchiu, alături de mai mulți profesori ai facultății.Pelerinii ajung la Patriarhie, unde sunt întâmpinați de un mare sobor de diaconi, episcopi și preoți, în frunte cu Părintele Patriarh, în sunet de clopote și mireasmă de tămâie. Are loc o scurtă slujbă, de binecuvântare a celor care s-au ostenit să participe la acest frumos moment, după care Părintele Patriarh rostește cuvântul de învățătură.

Reînviat după 70 de ani

Preafericitul Părinte a arătat în cuvântul său că pelerinajul din acest an de Florii a fost reînviat după 70 de ani de întrerupere, pelerinaj care are mai multe semnificații duhovnicești, atât pentru credința noastră, cât și pentru viața noastră pe pământ. ‘Precum se arată în cântările și rugăciunile Bisericii Ortodoxe, acest pelerinaj ne aduce aminte de pelerinajul sau de călătoria Mântuitorului Iisus Hristos cu șase zile înainte de Patima Sa, și anume, în Betania, atunci când a înviat pe prietenul Său, Lazăr, și această înviere s-a făcut ca o mângâiere pentru cele două surori, Marta și Maria, iar Intrarea Domnului în Ierusalim s-a făcut ca o intrare triumfală, pentru că poporul a simțit iubirea Lui ca iubire manifestată pentru oamenii care trec prin suferință’.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a spus că suferința pricinuită Mariei și Martei de moartea prematură a fratelui lor, Lazăr, a întristat și pe Domnul Iisus Hristos, pentru că moartea, ca urmare a păcatului, a voinței libere greșit folosite de către om și ca neascultare față de Dumnezeu, nu este o stare firească, doar noi ne-am obișnuit cu ea considerând-o normală.

‘Învierea nu este un fenomen natural’

Prin învierea lui Lazăr, Mântuitorul Iisus Hristos anunță în mod profetic Învierea cea de obște a tuturor oamenilor. ‘Învierea nu este un fenomen natural, ea în înțelesul iudaic și creștin este un dar exclusiv al lui Dumnezeu. Învierea nu se aplică la oameni ca în natură, ca primăvara, când natura reînvie la viață, ci este o binecuvântare, un dar și o răsplată de la Dumnezeu pentru cei drepți, căci în Vechiul Testament se credea că numai drepții vor învia, întrucât Învierea se considera a fi o răsplată de la Dumnezeu pentru cei ce în lume au trăit în mod evlavios. Mai târziu, însă, s-a arătat în profeția lui Iezechiel că toți oamenii vor învia, unii vor învia pentru învierea vieții, adică pentru comuniune de iubire și viață veșnică cu Dumnezeu, iar alții pentru învierea judecății’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preînchipuirea învierii celei de obște prin învierea lui Lazăr este, în același timp, și o mărturie că Iisus Hristos Însuși Își va învia din morți propria Sa umanitate și a arătat că izvorul Învierii și a vieții veșnice este Dumnezeu, Omul Care a venit în lume ca să biruiască păcatul, iadul și moartea, să ne dăruiască nouă viață veșnică și mare milă.

Pe pământ, cu gândul spre cer

Părintele Patriarh Daniel a vorbit, în continuare, despre pelerinajul de Florii ca fiind un pelerinaj al Învierii: ‘Acest pelerinaj este o anticipație, o pregustare și o binevestire a Sărbătorii Paștilor. Intrarea Domnului în Ierusalimul pământesc este o preînchipuire a intrării Lui, după suferință, moarte și înviere, în Ierusalimul ceresc, de aceea în noaptea de Paști în Biserica Ortodoxă se cântă: ‘Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime’. Prin pomenirea Ierusalimului ceresc în noaptea de Paști se arată că Hristos, Cel care a intrat în Duminica Floriilor în Ierusalimul pământesc ca să pătimească și să treacă prin moarte, acum după înviere, deja, trăiești în Ierusalimul ceresc. Această cântare puțin modificată se cântă la sfințirea unei biserici ortodoxe, prin aceasta ni se arată că fiecare biserică ortodoxă este o icoană a Ierusalimului ceresc, care ne pregătește pentru Înviere, iar faptul că pelerinajul nostru începe de la o biserică, trece prin fața multor biserici și apoi ajunge tot la o biserică, ne arată că este vorba despre un pelerinaj pe pământ cu gândul la patria noastră cerească, la Ierusalimul ceresc, la Împărăția Preasfintei Treimi.’

O altă semnificație duhovnicească a pelerinajului de Florii este că noi nu avem cetate stătătoare în lumea aceasta, că suntem călători. Pelerinajul este o călătorie sfântă, cu un scop sfânt, și anume acela de căutare a sfințeniei, precum a subliniat Părintele Patriarh Daniel: ‘Pelerinajul are întotdeauna ca scop căutarea sfințeniei din locurile sfinte biblice, de aceea facem pelerinaje la Ierusalim, în Țara Sfântă. Este și o călătorie cu scopul de căutare a locurilor sfinte din oamenii sfinți, înmormântați în lumea aceasta, în pământ, sau ale căror Sfinte Moaște se află în Sfinte Racle. Căutăm sfințenia locurilor sfinte unde a călcat Dumnezeu Cel Unul Sfânt în Țara Sfântă, dar căutăm și sfințenia Sfintelor Moaște și ale Sfintelor Icoane făcătoare de minuni, căutăm și sfințenia locurilor unde omul sfințește locul, dacă se sfințește pe sine mai întâi în legătură de rugăciune, de împărtășire din Cel Unul Sfânt, Unul Domn Iisus Hristos’.

Înaintare spre Înviere

În aceste momente de pregătire pentru Sfintele Paști, pelerinajul de Florii în orașe mari este și o mărturisire în comuniune, nu în izolare. Credința este cu atât mai puternică și mai frumoasă, mai luminoasă, cu cât se mărturisește în comuniune și în comunitate. ‘Acest pelerinaj este o binecuvântare pentru cetate, mai întâi este o binecuvântare pentru că multe parohii ies din izolare, din autosuficiență, se adună laolaltă și se pun în mișcare, în procesiune în înaintare spre Sfintele Paști, deci pelerinajul este comuniune în procesiune, este o mărturisire în înaintare spre Hristos, spre Înviere, dar și pentru cei care au participat’, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final s-au adus mulțumiri părinților consilieri, protopopi și soborului numeros de preoți participanți din Protoieriile I, II, III Capitală, Ilfov Sud și Ilfov Nord, dar mai ales Preasfințitului Episcop-vicar, Varsanufie Prahoveanul, care a organizat și coordonat această procesiune, devenită tradiție în București, dar și în alte eparhii din țară.

18.10. Încheierea pelerinajului, într-un mod ciclic. S-a început prin închinare la moaștele Sfântului Nectarie de Eghina și s-a încheiat prin închinarea la moaștele ocrotitorului Bucureștilor, Sfântul Cuvios Dimitrie.

Impresionantă a fost și atitudinea oamenilor de pe stradă față de cei aflați în procesiune, mulți dintre ei alăturându-se pelerinilor. Acest pelerinaj a demonstrat că românii sunt aproape de Biserică și că pot fi uniți în același gând de bucurie și rugăciune.

Impresii ale pelerinilor

Pe domnul Dumitrașcu Teodor, de 71 de ani, din București, l-am găsit în fața bisericii Mănăstirii ‘Radu Vodă’, așteptând smerit începerea procesiunii. Ne-a împărtășit și câteva impresii în legătură cu pelerinajul de Florii: ‘Sunt de mulți ani în București, dar acum am început să îmi dau seama cât de multe și cât de frumoase biserici are orașul nostru și merită văzute. Am fost și anul trecut la acest pelerinaj și am rămas foarte impresionat, simțind o stare de pace și mulțumire după aceasta. Astăzi intenționam să vin și cu familia, însă ei sunt ocupați, dar voi duce și acasă bucuria și starea de bine pe care le-am simțit aici. N-am văzut atât de mulți slujitori ai Bisericii la un loc așa cum am văzut azi. Este o slujbă extraordinar de frumoasă, de aceea îi îndemn pe toți să vină și să participe la astfel de evenimente’.

Doamna Elena, asistent medical, care a venit la pelerinaj cu copiii săi, ne-a declarat: ‘Am văzut la televizor că se organizează un astfel de pelerinaj și m-am gândit să vin și eu cu copiii. E prima oară când particip la această manifestare, iar aici am venit pentru a ne ruga ca să ne ajute Dumnezeu în tot ceea ce facem’.

Părintele Alexandru Vasile, de la parohia ‘Cărămidarii de Jos’ din București, ne-a spus că a venit cu mare bucurie la acest pelerinaj împreună cu credincioșii din parohia sa, pentru a-L întâmpina pe Domnul la intrarea în Ierusalim și, de asemenea, că pelerinajul este o pregustare a Învierii Domnului.

De la părintele protopop Dinu Pompiliu, de la Protoieria III Capitală, am aflat cât de semnificativ este acest pelerinaj: ‘Este un moment important pentru noi. Suntem în al treilea an în care reușim să organizăm acest frumos pelerinaj. Este o bucurie fără margini pentru că ne duce cu gândul la procesiunea care s-a petrecut atunci când Domnul a intrat în Ierusalim mai înainte de Patima Sa. Nădăjduim ca din aceste pelerinaj să iasă îmbunătățit atât preotul, cât și credinciosul care participă. Să învățăm de aici că suntem călători în această lume și că trebuie să călătorim spre momentul întâlnirii noastre cu Domnul Iisus Hristos, răstignit, dar înviat.’

Iar părintele protopop Ioan Iordache, de la Protoieria II Capitală, ne-a vorbit despre deosebirea dintre acest pelerinaj și cel care se face în Duminica Ortodoxiei, de câțiva ani, în Parcul Icoanei: ‘Ceea ce se întâmplă în Duminica Ortodoxiei în Parcul Icoanei din București este o serbare pe care credincioșii noștri au rânduit-o ca să fie mai uniți în fața greutăților vieții, în lumina Tradiției. Pelerinajul de astăzi este închinat marelui praznic al Intrării Domnului în Ierusalim. Însă amândouă au o conotație deosebită: pelerinajul este o rugăciune. Oamenii Îl întâmpină pe Domnul cu stâlpări în mâini, căci El este Creatorul nostru, de la El am primit învățătura credinței, așa cum au făcut-o și cei din Ierusalim. Trei ani a stat în mijlocul lor învățându-i și vindecându-le bolnavii. După mai bine de 70 de ani, Biserica reia firul tradiției acestui pelerinaj de Florii și acesta este un lucru cât se poate de bun și care trebuie să continue, căci așa îi va ține pe credincioșii săi aproape, în mijlocul tuturor fiind Mântuitorul nostru Iisus Hristos’.

Pelerinaj și în Arhiepiscopia Râmnicului

În Sâmbăta lui Lazăr, și Arhiepiscopia Râmnicului a organizat în cele trei protopopiate vâlcene, Drăgășani, Horezu și Râmnicu Vâlcea, o procesiune de Florii intitulată ‘Credință, unitate și slujire în Hristos Domnul, Mântuitorul lumii’.

Credincioșii au pornit de la Biserica ‘Toți Sfinții’, după oficierea Vecerniei Floriilor, săvârșită în această biserică de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a binecuvântat ramurile de salcie, apoi procesiunea s-a desfășurat pe traseul: Biserica ‘Cuvioasa Parascheva’, Biserica ‘Buna Vestire’ – Terasă, Biserica ‘Sfântul Dumitru’, încheindu-se la Catedrala arhiepiscopală. Aici, pelerinii au fost întâmpinați de către Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit un cuvânt de învățătură. S-au citit rugăciuni de sfințire a icoanelor și de binecuvântare a pelerinilor. (arhid. Ioan Liviu GĂMAN)

La Ploiești, peste 3.000 de pelerini

Și în municipiul Ploiești a avut loc o procesiune de Florii, la eveniment fiind prezenți peste 100 de preoți și aproximativ 3.000 de credincioși. Punctul de plecare a fost Biserica ‘Sf. Pantelimon’, apoi pelerinii au mers pe Bulevardul Independenței, au trecut pe la Biserica ‘Sf. Gheorghe Vechi’, Catedrala ‘Sf. Ioan’, Biserica ‘Sf. Vasile’, punctul final fiind Biserica ‘Nașterii Domnului-Sf. Andrei’ (Cartierul Cina). Procesiunea a fost mai amplă decât anul trecut, un lucru îmbucurător pentru preoți și credincioși. (protoiereu, Ștefan L. MUȘAT)

Pelerinaj și în cetatea Sfintei Parascheva

De asemenea, în toate cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor a fost organizat sâmbătă, 27 martie, tradiționalul pelerinaj dedicat Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. La Iași, la evenimentul organizat cu sprijinul Protopopiatului Iași I, Protopopiatului Iași II, Editurii și Tipografiei Doxologia, Parohiei ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’ și al Primăriei Municipiului Iași, au participat mulți clerici, monahi și credincioși din municipiul Iași. Pelerinii au fost întâmpinați la Catedrala mitropolitană de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu soborul slujitorilor al Catedralei mitropolitane. Celelalte protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașului din județele Iași, Botoșani și Neamț au organizat, de asemenea, pelerinaje de Florii pe plan local.

Comentarii Facebook


Știri recente