Pelerinajul de Florii în protopopiatele din Județul Neamț

Din anul 2000, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se organizează pelerinaje de Florii în protopopiatele nemțene: Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roznov și Ceahlău.

În protopopiatele Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roznov și Ceahlău ale Arhiepiscopiei Iașilor din judeșul Piatra Neamț se vor organiza sâmbătă 11 aprilie pelerinaje de Florii după următorul program:

Piatra Neamț

Credincioșii din orașul Piatra Neamț vor participa la pelerinajul de Florii ce va începe de la Biserica „Sf. Ioan” – Mărăței, spre Biserica „Sf. Ioan” – Domnesc. Acest traseu străbate o mare parte a orașului. „Se va citi din Sfânta Evanghelie, iar corurile parohiilor vor intona piese religioase specifice perioadei. Când vom ajunge la Biserica «Sf. Ioan» – Domnesc vom oficia slujba Vecerniei, care va fi urmată de un cuvânt de învățătură”, a declarat pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.

Târgu Neamț

Sâmbătă, în jurul orei 11:30, preoții de la bisericile din Târgu Neamț se vor întâlni în fața policlinicii din oraș, după care vor coborî spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde se va face o slujbă specifică praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. „În cadrul acestei slujbe se va citi rugăciunea pentru pelerini și se va ține un cuvânt de învățătură pentru a le explica credincioșilor însemnătatea acestui pelerinaj”, ne-a declarat pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț.

Roznov

Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Roznov va începe la ora 13:00, când se va pleca de la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” spre toate troițele din cele două parohii din Roznov. „Sunt 24 de troițe construite de credincioșii noștri pentru a arăta jerfa lor față de Mântuitorul Iisus Hristos și față de Maica Domnului. Vom merge până la Biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel» din Roznov. La fiecare troiță vom rosti un icos și un condac din Acatistul învierii lui Lazăr”, a spus pr. Vasile Țoc, protoiereu al Protopopiatului Roznov.

Ceahlău

În Protopopiatul Ceahlău, pelerinajul de Florii se va desfășura începând cu ora 15:30, de la parohia Pârâul Cârjei și până la parohia Mădei. La această manifestare deosebită vor participa 27 de preoți. „Sperăm să ne ajute Dumnezeu să putem desfășura acest pelerinaj în condiții bune. Vecernia și sfințirea ramurilor de salcie se va face la parohia Pârâul Cârjei, iar slujba Utreniei o vom săvârși la parohia Mădei”, a declarat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău.

Comentarii Facebook


Știri recente