Pelerinajul de Florii în protoieriile din Arhiepiscopia Iașilor

Cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor vor organiza sâmbătă, 11 aprilie 2009, pelerinaje dedicate Intrării Domnului în Ierusalim. Tradiția pelerinajului de Florii a fost reluată în orașul Iași, în anul 1990, iar din anul 2000, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Întâistătător al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost extinsă la nivelul tuturor protoieriilor din cadrul eparhiei. Anul acesta pelerinajele se vor desfășura după următoarele programe:

Protopopiatele Iași 1 și Iași 2

La Iași, pelerinajul de Florii va începe la ora 16:00. Organizatorii pelerinajului de Florii de la Iași sunt Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” și Institutul Cultural Misionar TRINITAS al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La ora 15:00 va avea loc Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Bărboi, care va fi oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La ora 16:30, după binecuvântarea sălciilor, procesiunea va avea următorul traseu: Biserica Bărboi – str. Elena Doamna – Biserica Albă – bd. Anastasie Panu – Biserica Barnovschi – Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” – Catedrala mitropolitană din Iași. La Catedrala mitropolitană din Iași, credincioșii vor fi așteptați de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va citi rugăciunea de sfințire a sălciilor și îi va binecuvânta pe pelerini. La ora 18:00, tot la Catedrală, va avea loc un concert de muzică religioasă, susținut de corul bărbătesc al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. La ora 18:15, preoții vor merge la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din cartierul ieșean Tătărași, biserică care își va serba hramul.

Protopopiatul Pașcani

Preoții și credincioșii de la cele cinci biserici din Pașcani vor pleca către Piața Centrală a orașului, unde va avea loc o slujbă și un moment cultural religios pregătit de copii. Pe parcursul pelerinajului se vor intona cântări specifice sărbătorii Floriilor. „Credincioșii noștri așteaptă cu bucurie pelerinajul de Florii, din Sâmbăta lui Lazăr. În Piața Centrală a orașului Pașcani va avea loc o slujbă specială a pelerinajului de Florii. Grupuri de copii, pregătiți de profesorii de religie, vor recita poezii, vor intona cântări specifice, urmând ca, mai apoi, să fie ținut un cuvânt de învățătură”, a spus pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani.

Protopopiatului Hârlău

Pelerinajul de Florii din orașul Hârlău va începe la ora 14:00 și va avea următorul traseu: parohia „Sf. Vasile cel Mare” – Capela „Sf. Pantelimon” a Centrului de îngrijire și asistență Hârlău – parohia „Sf. Dumitru” – parohia „Sf. Nicolae” – Biserica „Sf. Gheorghe”. „La Biserica «Sf. Gheorghe» din Hârlău va fi vernisată și o expoziție de icoane pe sticlă și lemn, intitulată «Ferestre spre cer», a copiilor de la Școala «Petru Rareș» și de la Școala Generală Pârcovaci. La pelerinaj vor participa preoții și credincioșii din orașul Hârlău, care vor intona cântări religioase specifice acestei perioade”, a spus pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău.

Protopopiatul Botoșani

Pelerinajul de Florii din orașul Botoșani va avea următorul traseu: Biserica „Sf. Dimitrie” – „Biserica „Sf. Vasile cel Mare” – bd. Mihai Eminescu – Biserica „Întâmpinarea Domnului” – str. Calea Națională – Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel”. „La plecare se va sfinți coșul cu ramuri de salcie și flori și se vor împărți oamenilor care le vor purta în mâini pe tot parcursul pelerinajului. Se va merge cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim, cu Sfânta Evanghelie; doi preoți vor cădi pe tot parcursul traseului și vor stropi cu aghiazmă. În dreptul bisericilor ne vom opri, pentru a citi un text evanghelic referitor la Intrarea Domnului în Ierusalim și pentru a face o ectenie”, a declarat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani.

Protopopiatului Dorohoi

Credincioșii din orașul Dorohoi care vor participa sâmbătă la pelerinajul de Florii se vor întâlni la ora 13:30 la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”, unde se va săvârși slujba Vecerniei și sfințirea stâlpărilor. „Se va porni în procesiune pe bd. Victoriei, ne vom opri la Biserica «Sf. Vineri», vom parcurge centrul orașului, iar apoi vom ajunge la Biserica «Sf. Nicolae», unde se va citi Acatistul dreptului Lazăr”, a declarat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

Protopopiatul Darabani

În orașul Darabani, pelerinajul de Florii va începe la ora 16:00, când se va pleca de la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”. Se va citi rugăciunea de binecuvântare a sălciilor și a florilor, care vor fi împărțite credincioșilor. „Copiii prezenți vor purta sfintele icoane, iar o parte dintre bărbați va duce prapurii (steag bisericesc purtat la procesiuni sau la alte solemnități religioase) și Sfânta Cruce. De la Biserica «Sf. Împărați Constantin și Elena» vom merge în procesiune la troița de lângă Primăria orașului Darabani. Aici vom rosti rugăciuni pentru cei adormiți. Vom continua procesiunea la Biserica «Sf. Nicolae», unde vom oficia slujba Vecerniei, la finalul căreia se va rosti un cuvânt de învățătură”, a declarat pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

Protopopiatul Săveni

Pelerinajul de Florii din orașul Săveni va începe la ora 12:00, cu plecare de la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, spre Biserica „Sf. Nicolae”. Vor participa credincioșii din parohia „Sf. Nicolae” și parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe”. „Vom începe pelerinajul cu o rugăciune de binecuvântare. La Biserica «Sf. Nicolae» vom face o slujbă de mulțumire, după care îi vom binecuvânta pe toți credincioșii”, a spus pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni.

Protopopiatul Piatra Neamț

Credincioșii din orașul Piatra Neamț vor participa la pelerinajul de Florii ce va începe de la Biserica „Sf. Ioan” – Mărăței, spre Biserica „Sf. Ioan” – Domnesc. Acest traseu străbate o mare parte a orașului. „Se va citi din Sfânta Evanghelie, iar corurile parohiilor vor intona piese religioase specifice perioadei. Când vom ajunge la Biserica «Sf. Ioan» – Domnesc vom oficia slujba Vecerniei, care va fi urmată de un cuvânt de învățătură”, a declarat pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.

Protopopiatul Târgu Neamț

Sâmbătă, în jurul orei 11:30, preoții de la bisericile din Târgu Neamț se vor întâlni în fața policlinicii din oraș, după care vor coborî spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde se va face o slujbă specifică praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. „În cadrul acestei slujbe se va citi rugăciunea pentru pelerini și se va ține un cuvânt de învățătură pentru a le explica credincioșilor însemnătatea acestui pelerinaj”, ne-a declarat pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț.

Protopopiatul Roznov

Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Roznov va începe la ora 13:00, când se va pleca de la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” spre toate troițele din cele două parohii din Roznov. „Sunt 24 de troițe construite de credincioșii noștri pentru a arăta jerfa lor față de Mântuitorul Iisus Hristos și față de Maica Domnului. Vom merge până la Biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel» din Roznov. La fiecare troiță vom rosti un icos și un condac din Acatistul învierii lui Lazăr”, a spus pr. Vasile Țoc, protoiereu al Protopopiatului Roznov.

Protopopiatul Ceahlău

În Protopopiatul Ceahlău, pelerinajul de Florii se va desfășura începând cu ora 15:30, de la parohia Pârâul Cârjei și până la parohia Mădei. La această manifestare deosebită vor participa 27 de preoți. „Sperăm să ne ajute Dumnezeu să putem desfășura acest pelerinaj în condiții bune. Vecernia și sfințirea ramurilor de salcie se va face la parohia Pârâul Cârjei, iar slujba Utreniei o vom săvârși la parohia Mădei”, a declarat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente