Pelerinajul de Florii în Patriarhia Română

Credincioșii din Capitală și județul Ilfov sunt așteptați să participe sâmbătă, 7 aprilie 2012, la tradiționalul Pelerinaj de Florii, organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor. Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului de Presă BASILICA.

„Suntem la al cincilea an de când pelerinajul poate să se desfășoare. Traseul este același ca și în anii trecuți; acesta a fost aprobat în permanența Consiliului Eparhial, fiecare membru din Permanența Consiliului Eparhial al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor având atribuțiile foarte bine precizate” a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Pelerinajul va începe la Mănăstirea „Radu Vodă”. După slujba sfințirii stâlpărilor, oficiată aici, pelerinii vor pleca spre Catedrala patriarhală.

„La pelerinajul de Florii vor participa preoții din Protoieriile 1, 2 și 3 din Capitală și respectiv preoții din județul Ilfov, protoieria Ilfov Nord și Ilfov Sud. Preoții vin cu stâlpări, cu ramuri de finic, îmbrăcați cu acele veșminte frumoase de procesiune, însoțiți de credincioși de la parohiile lor”, a mărturisit părintele Arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor

În ajunul Floriilor, slujba Vecerniei de la Catedrala patriarhală va începe la ora 15.30.

„În Ajunul Floriilor, în Sâmbăta Dreptului Lazăr, dimineața la Catedrala Patriarhală vom săvârși liturghia Sf. Ioan Gură de Aur și pomenirea celor adormiți, așa cum este tradiția. Vecernia va începe la orele 15:30 pentru a putea întâmpina și noi, în jurul orei 17:30, procesiunea care va ajunge pe Dealul Patriarhiei” a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei.

Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Preoții din București și din județul Ilfov care vor participa la acest pelerinaj vor purta broșura „Intrarea Domnului în Ierusalim”, apărută zilele acestea la Editura „Cuvântul Vieții”.

„În paginile broșurii sunt prezentate ecteniile care se rostesc pe parcursul pelerinajului, de asemenea sunt redate cântările pe care preoții și credincioșii le intonează la pelerinaj și rugăciunile pe care ierarhii le rostesc cu această ocazie. Pentru momentul de început al pelerinajului este prezentată rugăciunea de sfințire a stâlpărilor, apoi pentru momentul în care pelerinii ajung la capătul pelerinajului, pe vârful Dealului Patriarhiei sun prezentate rugăciunea de sfințire a icoanei praznicului Floriilor, rostită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor rostită de asemenea, la sfârșitul slujbei de Preafericirea Sa” a precizat Pr. Cons. Cristian Câdă de la Sectorul Cultural și Comunicații Media, Arhiepiscopia Bucureștilor

Pelerinajul de Florii din Capitală va impune anumite restricții pe străzile pe care se va desfășura procesiunea. Pentru buna desfășurare a evenimentului, bucureștenii trebuie să respecte câteva reguli.

„Deplasarea participanților se va face pe partea carosabilă, cu restricționarea traficului rutier. Brigada Rutieră a Capitalei solicită cu această ocazie conducătorilor de autovehicule să evite să circule pe cât posibile în aceste zone, să folosească autovehiculele personale cât mai puțin pentru a evita blocajele de trafic și să opteze pentru mijloacele de transport în comun și mai ales să respecte semnalele agenților de poliție rutieră care vor dirija traficul pentru asigurarea fluenței”, a declarat Ioana Stancu, purtător de cuvânt, Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei

Pelerinajul va începe de la mănăstirea Radu Vodă la orele 16:15 și se va desfășura pe următorul traseu: strada Radu Vodă, bulevardul Mărășești, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Șerban Vodă(cu oprire la biserica „Sfântul Spiridon” Nou, paraclis patriarhal), stradaPrincipatele Unite, strada Ienăchiță Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina(cu oprire la biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universității din București), stradaBibescu Vodă, Aleea Dealul Mitropoliei și se va încheia în jurul orelor 18:00la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La pelerinajul de Florii din Capitală sunt așteptați să participe peste 10.000 de credincioși.

La Sibiu, procesiunea va începe la Biserica „Sfinții Împărați”, de unde credincioșii (alături de care se va afla Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Andrei Făgărășanul) vor pleca spre Biserica „Înălțarea Domnului”.

„Pelerinajul va porni de la Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, se va opri la Biserica Înălțarea Domnului de pe Bulevardul Mihai Viteazul, apoi va trece pe strada Iorga și la Biserica Sfântul Antonie va face al treilea popas, apoi al patrulea popas se va face la Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil de pe Str. Ștefan cel Mare și se va coboră apoi spre gară, la Biserica Nașterea Domnului, iar de acolo, se va îndrepta spre Catedrala Mitropolitană”, a spus ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului

Și în Arhiepiscopia Timișoarei se va organiza tradiționalul Pelerinaj de Florii. Procesiunea se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.

„Preoții și credincioșii acestor parohii vor veni în procesiune cu flori, iconițe, prapori pâna la Catedrala Mitropolitană unde se va oficia Slujba Vecerniei cu Litie, apoi cu toții, avându-l alături pe PS Paisie Lugojanul, vom înconjura de trei ori lăcașul mitropolitan”, a precizat pr. Ionel Popescu, Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Arhiepiscopia Râmnicului va organiza în cele trei protopopiate vâlcene (Drăgășani, Horezu și Râmnicu Vâlcea) a treia ediție a pelerinajului de Florii intitulat „Pelerinajul și rugăciunea, mijloace pentru însănătoșirea ființei umane”.

Pelerinajul va începe de la ora 16:30, după cum a mărturisit pr. Cons. Constantin Cârstea, de la Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În Duminica Floriilor, după Sfânta Liturghie, credincioșii din Buzău vor veni în pelerinaj, de la toate bisericile orașului, către noua Catedrală arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, unde vor fi întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie alături de care se va afla un sobor de preoți și diaconi, după cum a declarat pentru TRINITAS TV pr. Cons. Adrian Ionescu de la Sectorul Relații cu Media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, în municipiile Galați, Brăila, Tecuci, precum și în alte localități din cele două județe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos vor fi organizate pelerinaje.

„Tradiționalul pelerinaj al preoților însoțiți de credincioși și mai ales de tineri se organizează în orașul Galați la orele 17:00; de asemenea, în municipiul Brăila la aceiași oră, cât și în zona tecuceană, în așa fel încât în trei biserici reprezentative să se adune o mare parte dintre cei ce doresc să anuțe și celor de pe cale marea sărbătoare și marea bucurie”, a declarat ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos

Obiceiul aducerii la biserică a ramurilor de salcie este menționat încă din sec. al IV-lea de pelerina Egeria. Salcia amintește de ramurile de finic și de măslin cu care mulțimile L-au întâmpinat pe Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim

Comentarii Facebook


Știri recente