Pelerinajul de Florii în Județul Iași

Tradiția pelerinajului de Florii a fost reluată în orașul Iași, în anul 1990, iar din anul 2000, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost extins și la nivelul protopopiatelor Pașcani și Hârlău.

În protopopiatele Iași I, Iași II, Pașcani și Hârlău ale Arhiepiscopiei Iașilor din judeșul Iași se vor organiza sâmbătă 11 aprilie pelerinaje de Florii după următorul program:

Iași

La Iași, pelerinajul de Florii va începe la ora 16:00. Organizatorii pelerinajului de Florii de la Iași sunt Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” și Institutul Cultural Misionar TRINITAS al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La ora 15:00 va avea loc Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Bărboi, care va fi oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. La ora 16:30, după binecuvântarea sălciilor, procesiunea va avea următorul traseu: Biserica Bărboi – str. Elena Doamna – Biserica Albă – bd. Anastasie Panu – Biserica Barnovschi – Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” – Catedrala mitropolitană din Iași. La Catedrala mitropolitană din Iași, credincioșii vor fi așteptați de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va citi rugăciunea de sfințire a sălciilor și îi va binecuvânta pe pelerini. La ora 18:00, tot la Catedrală, va avea loc un concert de muzică religioasă, susținut de corul bărbătesc al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. La ora 18:15, preoții vor merge la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din cartierul ieșean Tătărași, biserică care își va serba hramul.

Pașcani

Preoții și credincioșii de la cele cinci biserici din Pașcani vor pleca către Piața Centrală a orașului, unde va avea loc o slujbă și un moment cultural religios pregătit de copii. Pe parcursul pelerinajului se vor intona cântări specifice sărbătorii Floriilor.

Hârlău

Pelerinajul de Florii din orașul Hârlău va începe la ora 14:00 și va avea următorul traseu: parohia „Sf. Vasile cel Mare” – Capela „Sf. Pantelimon” a Centrului de îngrijire și asistență Hârlău – parohia „Sf. Dumitru” – parohia „Sf. Nicolae” – Biserica „Sf. Gheorghe”. „La Biserica «Sf. Gheorghe» din Hârlău va fi vernisată și o expoziție de icoane pe sticlă și lemn, intitulată «Ferestre spre cer», a copiilor de la Școala «Petru Rareș» și de la Școala Generală Pârcovaci. La pelerinaj vor participa preoții și credincioșii din orașul Hârlău, care vor intona cântări religioase specifice acestei perioade”, a spus pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al Protopopiatului Hârlău.

Comentarii Facebook


Știri recente