Pelerinajul de Florii din Arhiepiscopia Iasilor

In cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor se va desfasura astazi, 15 aprilie 2006, traditionalul Pelerinaj de Florii, care precede sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatele Iasi I si Iasi II

Pelerinajul de Florii, devenit traditional in Arhiepiscopia Iasilor, se va desfaura astazi intre orele 12.00 si 19.30. In municipiul Iasi vor merge in pelerinaj preotii si credinciosii din cele doua Protopopiate, Iasi I si II. Despre traseul pe care il vor urma pelerinii astazi, in municipiul Iasi, ne-a vorbit pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II: ‘S-a ramas la aceasta forma de a se merge de la Biserica ‘Barboi’ spre Catedrala, intrucat este un traseu mai apropiat de Catedrala mitropolitana, pentru ca, daca am incercat sa facem de la alte biserici, asa dupa cum in anii trecuti hotaram de comun acord ca sa incepem un astfel de pelerinaj si de la nou infiintata parohie ‘Intrarea in Ierusalim a Domnului’ din Tatarasi, ar fi foarte greu pentru ca ar trebui sa trecem prin multe intersectii ale municipiului, si atunci am incurca mult circulatia, dar se infratesc cele doua Protopopiate, asa cum o fac de fiecare data la evenimente deosebite. Va pleca acest pelerinaj de la Biserica ‘Barboi’, dar pe traseu va merge pe langa acele biserici care apartin Protopopiatului II Iasi, si m-as referi la Biserica ‘Alba’ sau ‘Schimbarea la Fata’, dupa aceea la Biserica ‘Barnovschi’, Biserica ‘Sf. Lazar’, ‘Sf. Nicolae Domnesc’ si dupa aceea se va intra pe linia dreapta, ‘Sf. Trei Ierarhi’ si Catedrala mitropolitana’. In Iasi, ultimul pelerinaj de Florii organizat inainte de revolutia din 1989 a avut loc in 1947. Traditia a fost reluata in 1990, la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Detalii despre istoricul acestui pelerinaj ne-a oferit pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I: ‘Traditia noastra locala arata ca ultima data, un pelerinaj de acesta a fost in 1947 si trebuie sa recunoastem ca punctul de plecare al acestei traditii frumoase este Biserica ‘Barboi’. Facem aceasta precizare ca sa aratam ca, asa cum foarte frumos ne spunea IPS Mitropolit Daniel, totdeauna, daca traditiile sunt bune, sunt constructive, sunt edificatoare, ele intaresc credinta noastra, trebuie pastrate si amplificate, urmarite ca atare si respectate. Aceasta traditie, care s-a intrerupt in vremea dictaturii, din 1947 pana in 1990, ea nu a mai functionat, nu a mai fost, iar aceasta traditie, de la un an la altul, s-a schimbat, s-a dimensionat, s-a marit, s-a amplificat, incat s-a ajuns acum ca in toata Arhiepiscopia noastra sa fie aceasta frumoasa traditie, in toate Protopopiatele’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Pascani

In Protopopiatul Pascani, pelerinajul de Florii se va derula in acelasi mod ca si in anii trecuti. Astfel, se va pleca in procesiune de la fiecare din cele 5 parohii si se va merge pana in piata centrala a orasului. Aici va fi oficiata slujba Vecerniei, dupa care toti participantii se vor indrepta catre Biserica ‘Sf Arhangheli’. Parintele Pavel Postolachi, protopop de Pascani, ne-a oferit mai multe detalii despre pelerinajul de astazi: ‘La ora 11.30 ne adunam cu totii, fiecare preot paroh la biserica lui si, in procesiune cu icoana intrarii Domnului in Ierusalim, cu Sf. Cruce, pornim fiecare de la biserica lui si ne indreptam catre Casa de Cultura, si acolo ne intalnim cu totii si, pe o scena special amenajata, oficiem slujba Vecerniei si celelalte rugaciuni speciale legate de sarbatoarea Floriilor. Va urma un concert religios sustinut de corul ‘Invierea’ al Protopopiatului Pascani si un cuvant de invatatura. Apoi, impreuna, tot soborul si toti credinciosii, ne indreptam catre Biserica monument istoric ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’, ca sa aducem slava lui Dumnezeu pentru momentul atat de frumos al pelerinajului de Sambata lui Lazar, pe care il desfasuram la Pascani’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Harlau

In Protopopiatul Harlau, pelerinajul de Florii va incepe astazi, de la orele 14.00, si va incepe de la parohia Parcovaci si se va incheia la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’. Mai multe detalii despre pelerinajul de astazi ne-a oferit parintele Nicolae Craciun, protopop de Harlau: ‘Traseul din acest an va fi urmatorul: va incepe din parohia Parcovaci, vom intra in oras si vom merge la capela ‘Sf. Mare Mucenic Pantelimon’ de la Centrul de Ingrijire si Asistenta din Harlau, apoi urcam la Biserica ‘Sf. Vasile’, biserica din mijlocul cimitirului orasului Harlau, coboram la biserica ctitorita de Petru Rares, Biserica ‘Sf. Dumitru’ din curtea Protopopiatului, apoi poposim la Biserica ‘Sf. Nicolae’ si vom incheia acest pelerinaj la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ din Harlau, ctitorie a Sf. Voievod Stefan cel Mare’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Botosani

In Protopopiatul Botosani, traditionalul pelerinaj de Florii va incepe la orele 15.00 si se va derula pe traseul Bisericilor ‘Sfantul Spiridon’, ‘Duminica Mare’, ‘Sfantul Ilie’, ‘Intampinarea Domnului’, ‘Sfanta Treime’, ‘Sfintii Trei Ierarhi’ si ‘Vovidenia’. Credinciosii sunt asteptati, cu ramuri de salcie, busuioc si flori, la orele 14.45, la Biserica ‘Sfantul Spiridon’. Parintele Lucian Leonte, protopop de Botosani, ne-a oferit mai multe detalii despre pelerinajul de astazi de la Botosani: ‘La Botosani, vom incepe pelerinajul la ora 15.00, de la Biserica ‘Sf. Spiridon’. Apoi, vom urma traseul catre ‘Duminica Mare’, catre Biserica ‘Sf. Ilie’, catre Biserica ‘Intampinarea Domnului’, catre Biserica ‘Sf. Treime’, urmeaza Biserica ‘Sf. Trei Ierarhi’ si, in final, ajungem la Biserica ‘Vovidenia’. Este un pelerinaj schimbat fata de anii trecuti, pentru ca dorim sa antrenam cat mai multi credinciosi, ca sa parcurgem trasee diferite in oras, tocmai pentru dezvoltarea aceasta, pentru expansiunea aceasta duhovniceasca, pentru ca sa contaminam sufleteste, duhovniceste, pe cat mai multi in aceasta inaintare a noastra catre Bunul Dumnezeu’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Dorohoi

In Protopopiatul Dorohoi, pelerinajul de Florii de astazi va porni de la Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’ si se va incheia la Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’. Pelerinajul se va derula intre orele 13.30 si 15.30, iar detalii despre acest pelerinaj am aflat de la parintele Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi: ‘La Dorohoi, de fiecare data, am convenit cu parintii din oras sa schimbam traseul in fiecare an, pornind de la o alta biserica. In acest an pornim de la biserica de lemn din curtea Protoieriei, Biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’, unde vom incepe cu slujba Vecerniei, apoi vom continua la Catedrala municipiului Dorohoi, vom parcurge centrul orasului Dorohoi pana la Biserica ‘Sf. Nicolae’, unde vom savarsi Acatistul Sf. si Dreptului Lazar, vom tine un cuvant de invatatura si vom imparti iconite si daruri la cei care vor participa la acest pelerinaj. La noi incepe la 13.30 si va continua pana la 15.30′.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Darabani

In Protopopiatul Darabani, pelerinajul de Florii se va desfasura astazi intre orele 16.00 si 18.00. Pelerinajul va porni de la Biserica ‘Sf. Ierarh Nicolae’ si se va indrepta spre Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’. Parintele Constantin Panzaru, protopop de Darabani, ne-a oferit mai multe detalii despre pelerinajul de astazi: ‘Anul acesta, plecam de la biserica cu hramul ‘Sf. Nicolae’ din Darabani, mergem prin centrul orasului, unde avem doua parohii, doua biserici, catre Biserica ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Darabani. De asemenea, in traseul nostru am inclus si o troita care se afla langa Primaria orasului Darabani. Pelerinajul la Darabani se va desfasura intre orele 16.00 si 18.00, iar dupa terminarea pelerinajului vom evidentia copiii din orasul Darabani care au fost in cursul anului mai prezenti la Sf. Biserica, la activitatile Bisericii, la cantare si la ceea ce desfasuram la biserica noastra’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Saveni

In Protopopiatul Saveni, pelerinajul de Florii, se va derula in acest an, in premiera, in doua orase: Saveni si Stefanesti. In ambele orase, pelerinajul va incepe la orele 14.00. Parintele Liviu Nechita, protopop de Saveni, ne-a oferit mai multe detalii despre pelerinajul de astazi: ‘Pelerinajul va incepe la ora 12.00. In orasul Stefanesti, parohia Bogulesti si parohia Baliuti se vor reuni la parohia Stefanesti Targ, iar de acolo, cele trei parohii vor merge catre parohia Stefanesti Sat, o parohie cu un preot mai in varsta si cu o biserica mai in varsta, monument istoric. In orasul Saveni, pelerinajul va incepe de la parohia ‘Sf. Nicolae’, unde se vor reuni toate cele patru parohii de pe raza orasului Saveni, respectiv parohia ‘Sf. Nicolae’, parohia ‘Sf. Gheorghe’, parohiile Chiscareni si Pietricani, iar de aici pelerinajul va merge catre Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Saveni, unde se va inalta si o rugaciune speciala catre Bunul Dumnezeu la intarea in Saptamana Patimilor si ca multumire pentru posibilitatea de a ajunge fiecare dintre noi in viata vesnica, in Ierusalimul cel ceresc’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Piatra Neamt

In Protopopiatul Piatra Neamt, pelerinajul de Florii va incepe la orele 14.00, la Biserica ‘Sf. Ioan Botezatorul’ si se va incheia la Biserica ‘Sf. Ioan Domnesc’. In acest an se asteapta o participare mult mai numeroasa atat din partea preotilor, cat si din partea credinciosilor. Parintele Dumitru Ailincai, protopop de Piatra Neamt, ne-a oferit mai multe amanunte despre pelerinajul de astazi: ‘Procesiunea va incepe la ora 16.00, cu plecare de la Biserica ‘Sf. Ioan’, pe traseul care strabate centrul orasului, pe la Pietricica, cu sosire la Biserica ‘Sf. Ioan Domnesc’, ctitorie a Voievodului Stefan cel Mare si Sfant. De data aceasta ne asteptam la o participare si mai numeroasa fata de anii precedenti. Si-au anuntat participarea mai multe clase de elevi de la scoli din municipiu, de aceea, la indemnul IPS Parinte Mitropolit Daniel de a scoate in evidenta mai accentuat neprihanirea copiilor, va fi organizata aceasta participare a lor cu inspectoii de religie si cu preotii care predau religia, ca de la fiecare scoala sa participe macar un grup de doua trei clase de elevi. De asemenea, vor participa mai multi preoti fata de anii trecuti, impreuna cu enoriasii acestor parohii din oras si din imprejurimi, cat si cu grupurile corale ale acestor parohii. Va fi prezent in fruntea procesiunii corul Seminarului si, succesiv, se vor interpreta piese, cantari si colinde specifice sarbatorii. Ajunsi pe platoul de la biserica, va avea loc slujba Vecerniei, apoi vor fi impartite iconite si cruciulite celor care au avut rabdare si au ramas pana la urma’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Targu Neamt

In Protopopiatul Targu Neamt, pelerinajul de Florii va incepe la orele 12.30. Preotii din cele zece parohii ale orasului, dar si credinciosii se vor intalni la orele 12.30 in intersectia dintre Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant si Bulevardul Mihai Eminescu si vor porni spre Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’. Parintele Ioan Dogaru, protopop de Targu Neamt, ne-a oferit mai multe amanunte despre pelerinajul de astazi: ‘Toate cele 10 parohii din oras, incluzand si Humulestii, se vor intalni la orele 12.30, in intersectia dintre bulevardele Stefan cel Mare si Mihai Eminescu, de unde vor cobora in cantare sfanta spre Catedrala orasului, unde vom fi asteptati cu Sf. Cruce si cu Sf. Evanghelie de catre preotii slujitori ai Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’. Astfel, credinciosii de la parohia ‘Sf. Voievozi’ din Targu Neamt se vor intalni pe strada Marasesti cu credinciosii parohiei ‘Sf. Spiridon’, ‘Sf. Gheorghe’, ‘Sf. Ilie’, ajungand in intersectia celor doua bulevarde, unde vor sosi credinciosii din parohia ‘Sf. Nicolae’ si, din cealalta parte a orasului, se vor intruni credinciosii parohiilor ‘Sf. Voievozi’ Humulesti Noi, ‘Sf. Nicolae’ Humulesti, ‘Sf. Trei Ierarhi’ Dejeni Humulesti si ‘Sf. Haralambie’. Din acest loc, impreuna, vom merge in procesiune pana in piata centrala a orasului, in fata Catedralei ‘Adormirea Maicii Domnului’, unde vom fi asteptati de parintii slujitori la acest sfant locas si unde se va oficia o slujba specifica acestui moment important din viata fiecarui crestin’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Roznov

In Protopopiatul Roznov, pelerinajul de Florii de astazi se va desfasura cu incepere de la orele 14.00, de la parohia Roznov I. Preotii si credinciosii vor face opriri la troitele din oras si apoi vor ajunge la parohia Roznov II, unde va fi oficiata o slujba speciala. Mai multe amanunte despre pelerinajul care se va desfasura la acest Protopopiat ne-a oferit parintele Vasile Toc, protopop de Roznov: ‘Grupul de preoti si credinciosi vor porni de la Biserica ‘Sf. Nicolae’, la parohia Roznov I, pe la toate cele 24 de troite din cuprinsul orasului Roznov, unde vom citi cate un condac si un icos din Acatistul invierii lui Lazar. Apoi, vom merge si la troitele din parcul orasului Roznov, din curtea spitalului si de la toate intersectiile a unor strazi din Roznov. La fiecare troita, ctitorii si donatorii intampina grupul de pelerini care vin cu apa, cu suc, cu grifine, cu biscuiti, pentru ca se merge in jur de 4-5 ore, iar dupa o ora se vede oboseala pe chipurile copiilor, si ravna lor va fi rasplatita cu iconite si acatiste pentru a birui oboseala trupeasca’.

Pelerinajul de Florii in Protopopiatul Ceahlau

In Protopopiatul Ceahlau, pelerinajul se va derula astazi in parohiile Sabasa si Borca. Preotii si credinsiosii vor pleca din prima parohie la orele 16.00, urmand a ajunge la parohia Borca in jurul orelor 19.00. Despre acest pelerinaj am aflat detalii de la parintele Mihai Damian, protopop de Ceahlau: ‘La noi, pelerinajul se face in alt loc fata de anul trecut. Anul trecut a fost la parohiile Petru Voda si Poiana Largului, iar anul acesta il avem de la parohia Sabasa la parohia Borca, pe o distanta de 4,5 km. Credinciosii sunt deja pregatiti, pentru ca este un eveniment deosebit si sunt nerabdatori si ei ca sa participe si, in acelasi timp, sa se roage impreuna la acest eveniment deosebit. Pelerinajul va incepe la ora 16.00, de la parohia Sabasa, dupa ce vom sfinti ramurile de salcie, si in jurul orei 19.00, speram sa terminam la parohia Borca’.

Postul de radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei va transmite, in direct, desfasurarea pelerinajului de Florii, de la toate cele 12 protopopiate, incepand cu orele 12.00 pana la orele

Comentarii Facebook


Știri recente