Pelerinajul anual la Cimitirul militar roman de la Soultzmatt, Alsacia

In ziua de duminica, 4 iunie 2006, a avut loc pelerinajul anual al comunitatilor romane din Europa occidentala la Cimitirul militar roman de la Soultzmatt (Alsacia), organizat, ca si in anii trecuti, de catre parohia ortodoxa romana de la Strasbourg. Vremea ploioasa si friguroasa din zilele premergatoare nu i-a descurajat nici de data aceasta pe sutele de pelerini sa vina si sa se reculeaga la capataiul ostasilor nostri cazuti aici, ca prizonieri la germani, in primul razboi mondial.

Slujba a fost savarsita de un sobor alcatuit din zece preoti si trei diaconi, care i-au inconjurat pe cei doi mitropoliti romani, IPS Iosif Pop al Europei Occidentale si Meridionale (Paris) si IPS Serafim Joanta al Europei Centrale si de Nord (Nürnberg). Cantarea a fost asigurata de corala doctoranzilor si teologilor romani de la Strasbourg si Paris si de catre enoriasii prezenti.

Au fost de fata si au depus jerbe de flori reprezentantii oficiali ai Romaniei la Strasbourg (domnul ambasador Gheorghe Magheru, reprezentantul permanent al Romaniei pe langa Consiliul Europei si doamna Ecaterina Constantinescu, gerant interimar al Consulatului General al Romaniei la Strasbourg) si la Marsilia (domnul consul general Cornel Alecse). A fost prezenta, de asemenea, o delegatie a Fundatiei ‘George Pomut’ din Timisoara, condusa de parintele Stelian Borza, care a depus flori la monumentul eroilor romani si a participat la Sfanta Liturghie.

Domnul Patrick Kautmann, membru al Asociatiei ‘Souvenir Français’ pentru cinstirea eroilor, a intonat la trompeta imnele nationale roman si francez si imnul european (Oda bucuriei, de Beethoven). Reprezentantii oficiali ai Romaniei si ai Bisericii Ortodoxe Romane au fost primiti la Primaria de la Soultzmatt, care a si fost reprezentata la pelerinaj de catre domnul primar adjunct Jean-Marc Bickel.

In cursul dupa amiezii, pelerinii romani au ramas impreuna pana seara tarziu, intr-o atmosfera frateasca si conviviala, pe pajistea linistita si primitoare din preajma cimitirului.

Parohia romana de la Strasbourg aduce multumiri tuturor participantilor si celor care au ajutat la organizarea pelerinajului.

De la Strasbourg, pentru Radio Trinitas,

pr. Vasile Iorgulescu

Comentarii Facebook


Știri recente