Pelerinaje și rugăciuni de Izvorul Tămăduirii în Patriarhia Română

Astăzi, prăznuim Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Născătoarei de Dumnezeu, care amintește de minunea vindecării unui orb din secolul al V-lea, care și-a recăpătat vederea după ce glasul Maicii Domnului i-a spus împăratului Leon cel Mare să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor din apropierea Constantinopolului.

Urmând exemplul orbului, mii de credincioși își îndreaptă astăzi pașii spre diferite izvoare făcătoare de minuni din țară, unde să își plece genunchii și să se roage Maicii Domnului, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii care merg la Istanbul se pot închina la Biserica ‘Izvorul Tămăduirii’, care datează din secolul al XIX-lea. La subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, construit de împăratul Leon al Bizanțului, unde există și astăzi izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.

La Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, ridicată acum mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii codri ai Vlăsiei, care ocrotește și un izvor bogat în apă tămăduitoare, sunt așteptați credincioși din toată țara. Biserica mare a așezământului monahal, ridicată în 1858, își sărbătorește astăzi hramul. „La eveniment îl așteptăm și pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va oficia Sfânta Liturghie și sfințirea apei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi”, a declarat stavrofora Eupraxia Neacșu, stareța Mănăstirii Ghighiu. Maicile au pregătit cu această ocazie 10.000 de sticle, pentru ca toți credincioșii care vin în acest an să poată lua apă sfințită și pentru cei de acasă. În afară de asta, au fost pregătite 2.000 de pachete cu mâncare pentru pelerini.

Și parohia din comuna Roșu din județul Ilfov își sărbătorește astăzi hramul. „Dimineață, de la ora 9:00 vom citi Canonul Învierii, după care la ora 10:00 se vor săvârși sfințirea apei și apoi Sfânta Liturghie, la care este așteptat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Prin grija gospodinelor din Comitetul Parohial, s-a pregătit servirea mesei pentru aproape 1.000 de persoane’, a declarat părintele Ioan Ciuca, parohul parohiei. În Arhiepiscopia Bucureștilor mai sunt alte 10 parohii cu același hram, la care vin credincioși de pretutindeni, care așteaptă vindecarea sufletului și trupului.

Mii de credincioși, la izvorul de la Brăila

Mii de credincioși din toate zonele țării sunt prezenți astăzi, de praznicul Izvorului Tămăduirii, și la Brăila, la Biserica ‘Buna Vestire’ din oraș, unde din anul 1863 există un izvor cu apă vindecătoare care curge doar în ziua sărbătorii. La acest izvor binefăcător, cu apă tămăduitoare, aleargă numeroși bolnavi și neputincioși pentru a primi vindecare și se roagă Maicii lui Dumnezeu pentru a revărsa ‘roua milelor sale’ asupra lor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii, asistă la slujba Privegherii săvârșită de un sobor de preoți, după care se așază la rând pentru a primi apă de la izvorul tămăduitor care se deschide atunci.

Și la Mănăstirea Nucet – Dâmbovița vor veni foarte mulți credincioși pentru a participa la sărbătoarea hramului, unde după săvârșirea Sfintei Liturghii va avea loc sfințirea apei, la locul care este cunoscut drept ‘Fântâna de leac’, unde, foarte adesea, la hramul mănăstirii, ca și pe parcursul întregului an, vin închinători pentru a lua apă binecuvântată.

Sărbătoare este și la Mănăstirea Dervent, unde vor veni mii de pelerini din toate colțurile țării, dar și la Maglavit sau Lainici.

Hram la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus

Mii de pelerini din întregul Ardeal și din alte părți ale țării sunt așteptați astăzi și la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus pentru a participa la hramul așezământului monahal de la poalele Munților Făgăraș. Slujbele religioase vor fi oficiate de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor de preoți și diaconi. De la ora 9.00, la altarul din pădure aflat în apropierea mănăstirii se va oficia slujba Utreniei, iar de la ora 9.30, ierarhii amintiți și soborul de preoți și diaconi vor oficia slujba sfințirii apei la fântâna cu apă tămăduitoare din incinta mănăstirii. ‘Sfânta Liturghie va fi oficiată de la ora 10.00, la altarul din pădure, iar după Sfânta Liturghie se va oficia slujba Sf. Maslu’, a spus starețul mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs.

Așa cum este tradiția de ani buni, un profesor de la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu va rosti cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie. Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus este cunoscută ca o adevărată lavră a Transilvaniei și un simbol al dăinuirii credinței ortodoxe în Ardeal.

Hramuri în Moldova

Și în Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt mai multe lăcașuri de închinăciune care se află astăzi în sărbătoare. La Mănăstirea Bistrița din județul Neamț, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși Sfânta Liturghie. La final va fi oficiată slujba Aghesmei, care va fi urmată de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul ctitoriei lui Alexandru cel Bun. Hram va fi astăzi și la Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, unde se află un izvor tămăduitor. După Sfânta Liturghie va avea loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Horaița la Horăicioara. Pe parcursul pelerinajului, oamenii vor sta așezați în rând astfel încât icoana să treacă peste ei. La Mănăstirea Horăicioara, credincioșii vor asista la slujba Aghesmei Mici și la Taina Sfântului Maslu. Mănăstirea Bujoreni din județul Vaslui este, de asemenea, în sărbătoare de Izvorul Tămăduirii. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de PS Corneliu, Episcopul Hușilor.

Comentarii Facebook


Știri recente