Pelerinaje la locuri tămăduitoare din țară

Astăzi, 9 aprilie, în vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși prăznuiesc Izvorul Tămăduirii. Numeroși credincioși se grăbesc spre biserici și mănăstiri din toată țara, unde după Sfânta Liturghie se va săvârși și slujba sfințirii apei la izvoarele tămăduitoare.

Pentru a o slăvi pe Maica Domnului ce dă vindecare sufletului și trupului tuturor celor ce se roagă cu credință tare și nădejde nemăsurată, la Mănăstirea Ghighiu, care ocrotește un izvor tămăduitor, vin foarte mulți credincioși.

Această mănăstire a fost ridicată acum mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii codri ai Vlăsiei. Actuala biserică a mănăstirii a fost zidită între 1858 și 1866, prin eforturile stareților Eftimie și Antonie, susținute prin purtarea de grijă a mitropolitului Nifon, chiar pe temelia fostei bisericuțe din lemn. Pe parcursul anului, așezământul monahal este vizitat de mii de credincioși. Pe aceștia îi atrage, în mod deosebit, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, care datează din secolul al XVI-lea, adusă pe meleagurile prahovene din Siria, în 1958, și izvorul tămăduitor, aflat în spatele mănăstirii.

Mii de credincioși, la izvorul de la Brăila

Mii de credincioși din toate zonele țării sunt prezenți astăzi, de Praznicul Izvorului Tămăduirii, și la Brăila, la Biserica ‘Buna Vestire’ din oraș, unde din anul 1863 există un izvor cu apă vindecătoare care curge doar în ziua sărbătorii. La acest izvor binefăcător, cu apă tămăduitoare, aleargă numeroși bolnavi și neputincioși pentru a primi vindecare și se roagă Maicii lui Dumnezeu pentru a revărsa ‘roua milelor sale’ asupra lor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii, asistă la slujba privegherii săvârșită de un impresionant sobor de preoți, după care se așază la rând pentru a primi apă de la izvorul tămăduitor care se deschide atunci.

Prin grija și osârdia membrilor Consiliului Parohial, apa colectată într-un vas special este îmbuteliată și pusă la dispoziția credincioșilor.

Astăzi, însuși chiriarhul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Părinte Casian Crăciun, se va afla în mijlocul credincioșilor pentru a prăznui împreună pe ‘Maica Luminii’ și ‘izvorul Vieții’. Mai întâi, sunt stropiți cu Sfânta Agheasmă de la izvorul Maicii Domnului toți credincioșii, iar mai apoi, alături de un sobor de preoți și diaconi, Înalt Preasfinția Sa va săvârși Sfânta Liturghie arhierească, adresând la final un cuvânt de folos duhovnicesc menit să binecuvânteze și să încurajeze miile de pelerini adunați la prăznuire.

Sărbătoarea închinată Maicii Domnului de la Brăila se încheie cu o agapă frățească, atât pentru credincioși, cât și pentru pelerini, la cantina parohială ‘Sf. Mc. Fanurie’.

Biserica din Brăila a fost ridicată de către comunitatea greacă din acest oraș între anii 1863 și 1872, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, fiind sfințită de către primul ierarh al Eparhiei Dunării de Jos, Episcopul Melchisedec Ștefănescu.

‘Fântâna de leac’ de la Nucet

La Mănăstirea Nucet vor veni foarte mulți credincioși pentru a participa la sărbătoarea hramului, unde după săvârșirea Sfintei Liturghii va avea loc sfințirea apei, la locul care este cunoscut drept ‘Fântâna de leac’, unde, foarte adesea, la hramul mănăstirii, ca și pe parcursul întregului an, vin închinători pentru a lua apă binecuvântată. Biserica actuală este ctitoria unchiului lui Radu cel Mare, Gherghina Pârcălab, și a soției sale, Neaga, datând din secolul al XVI-lea, fiind ridicată pe locul în care Sfântul Nicodim de la Tismana sau ucenicii săi întemeiaseră, în jurul anului 1400, Mănăstirea Nucet. Reactivată ca mănăstire de călugărițe în 1994, restaurată și înfrumusețată între anii 2000 și 2004, Mănăstirea Nucet este, astăzi, un important centru de rugăciune, spiritualitate și cultură românească.

În ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii, Ierarhul Tomisului a oficiat Vecernia la biserica Mănăstirii Crucea din localitate, închinată Sfintei Cruci și Izvorului Tămăduirii.

La Mănăstirea Dervent, care are și hramul Izvorul Tămăduirii, la ora 19:30 a avut loc slujba Privegherii. Astăzi, de ziua Praznicului, va avea loc acatistul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iar la ora 12:30 este programată procesiunea la Izvorul Tămăduirii, unde va avea loc slujba de sfințire a apei.

Hram la Horăicioara și la Sâmbăta de Sus

Credincioșii din județul Neamț și nu numai vor participa astăzi la hramul Mănăstirii Horăicioara. Aici are loc cea mai cunoscută procesiune din zona Neamțului, care se organizează cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii.

De zeci de ani, credincioșii vin la Mănăstirea Horaița, de unde pornesc în procesiune, distanță de un kilometru, prin pădure, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, spre Mănăstirea Horăicioara, lângă care se află un izvor. Acesta, singura sursă de apă din împrejurimi, este binecuvântat cu darul tămăduirii bolilor sufletești și trupești ale celor care merg acolo cu credință.

Izvorul binefăcător de la Horăicioara se află la aproximativ 50 de metri de biserica mănăstirii și izvorăște de sub Muntele Feriga, informează „Ziarul Lumina”.

Mănăstirea ‘Sâmbăta de Sus’, cu hramul ‘Izvorul Tămăduirii’, se află și ea astăzi în sărbătoare. Ca în fiecare an, la această sărbătoare se adună la mănăstire mii de credincioși și un sobor mare de slujitori, pentru a o cinsti pe Măicuța Domnului și pentru a-i mulțumi pentru toate binefacerile dăruite peste an. La sărbătoarea celui de-al doilea hram al mănăstirii, slujbele religioase vor fi oficiate de către IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu PS Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Comentarii Facebook


Știri recente