Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iașilor

Credincioșii din toată Arhiepiscopia Iașilor sunt așteptați sâmbătă, 7 aprilie, la pelerinajul de Florii, informează „Ziarul Lumina”. Toate protopopiatele eparhiei, dar și unele parohii vor organiza procesiuni prin care vor rememora Intrarea Domnului în Ierusalim. La Iași, pelerinajul se va organiza după slujba Vecerniei, care va fi oficiată la Biserica Bărboi.

Ieșenii sunt așteptați mâine după-amiază, de la ora 17:00, la pelerinajul de Florii care va porni de la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ – Bărboi și se va încheia la Catedrala mitropolitană din Iași. Procesiunea dedicată Intrării Domnului în Ierusalim va fi precedată de Vecernia unită cu Litia, care va fi oficiată de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Preasfinția Sa va merge alături de preoții din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2 în procesiune. Traseul va fi următorul: Biserica Bărboi-str. Costache Negri-Biserica ‘Sfântul Sava’-Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’-Catedrala mitropolitană din Iași. La Catedrala mitropolitană din Iași preoții și credincioșii vor fi așteptați de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tradiția pelerinajului de Florii va continua și anul acesta la Pașcani. Începând cu ora 12:00, după Sfânta Liturghie, preoții și credincioșii se vor îndrepta către Piața ‘Mihail Sadoveanu’ a municipiului Pașcani, unde se va oficia o slujbă religioasă și se vor rosti rugăciuni de binecuvântare a pelerinilor.

La Hârlău, pelerinajul dedicat Intrării Domnului în Ierusalim va începe la ora 14:00 și va avea următorul traseu: parohia Pârcovaci-Biserica ‘Sfântul Vasile cel Mare’ a cimitirului orașului Hârlău-Biserica ‘Sfântul Dumitru’-Biserica ‘Sfântul Nicolae’-Biserica ‘Sfântul Gheorghe’. Vor participa preoții din Protopopiatul Hârlău, dar și copii de la școlile din oraș. După cum a relatat pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ va fi oficiată slujba Vecerniei.

Ectenii în dreptul bisericilor botoșănene

Pelerinajul de Florii la Botoșani va începe la Biserica ‘Sfinții Voievozi’ din oraș și va continua pe traseul: Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’-Biserica Uspenia-Biserica ‘Sfântul Spiridon’. ‘La această procesiune vor participa, pe lângă credincioșii parohiilor botoșănene, tineri îmbrăcați în costume naționale, care vor purta în mâini icoane, prapuri și cruci. În dreptul bisericilor se vor rosti ectenii, iar pe parcursul procesiunii credincioșii vor intona cântări specifice sărbătorii Floriilor și perioadei Postului Mare’, a spus pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani. La Dorohoi, pelerinajul va începe la ora 13:00, la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, unde mai întâi se va oficia slujba Vecerniei și se va citi o rugăciune de binecuvântare a sălciilor. Traseul procesiunii va cuprinde Biserica ‘Sfânta Parascheva’ și Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’, unde va fi oficiat Acatistul Învierii Dreptului Lazăr. Credincioșii de la cele două parohii din orașul Săveni sunt așteptați de la ora 12:00 la pelerinajul de Florii. În procesiune vor merge preoții din Săveni și din apropierea orașului. La Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din Săveni va fi oficiată mai întâi slujba Acatistului, iar apoi, preoții și credincioșii vor merge până la Biserica ‘Sfântul Nicolae’. Părintele Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, va rosti cuvântul cu tema ‘Pelerinajul pământesc, pregătire pentru cel ceresc’.

Pelerinajul de Florii de la Darabani va începe la ora 17:00, la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, unde vor fi binecuvântate ramurile de sălcii și florile. Apoi se va pleca către troița ridicată în cinstea eroilor, aflată în apropierea Primăriei Darabani, unde se va citi o rugăciune de dezlegare pentru cei care și-au dat viața pentru patrie. Procesiunea va continua spre Biserica ‘Sfântul Nicolae’, unde se va oficia slujba Vecerniei.

Rugăciune în dreptul a 24 de troițe, la Roznov

La Piatra Neamț, pelerinajul de Florii va începe mâine, la ora 13:00, pe traseul Biserica ‘Precista’ I-Bulevardul Decebal-Muzeul de Istorie-Spitalul Județean de Urgențe-Biserica Mărăței I (aici se va oficia slujba Vecerniei). După cum ne-a relatat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, pelerinejul de Florii se intitulează ‘Fiul lui Dumnezeu – Izvorul vieții’. Frăția ortodoxă a tinerilor giroveni ‘ACUM’ va organiza mâine, de la ora 15:00, o procesiune de Florii, de la Școala cu clasele I-VIII Girov, la Biserica ‘Sfântul Nicolae’-Conțești-Girov. Credincioșii din Târgu Neamț sunt așteptați mâine la pelerinajul de Florii, care va începe de la ora 11:30, la Biserica ‘Sfântul Nicolae’ – Humuleștii Noi. Procesiunea va continua spre Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, unde se va oficia o slujbă de binecuvântare. La pelerinaj se vor alătura credincioșii însoțiți de preoții din parohiile orașului. În Protopopiatul Rozvov, pelerinajul de Florii va începe mâine, la ora 13:00, pe traseul celor 24 de troițe din oraș. În fața procesiunii va merge icoana Intrării Domnului în Ierusalim. În dreptul fiecărei troițe va fi citit un condac și un icos din Acatistul Învierii lui Lazăr. Pelerinajul de Florii în Protopopiatul Ceahlău va începe la ora 15:30, în parohia Grozăvești, și va continua la parohia Buhalnița. Sunt așteptați să participe preoții și credincioșii din parohiile Protopopiatului Ceahlău, studenți teologi și elevi seminariști din cele două sate. După cum a relatat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, la acest pelerinaj și-au exprimat dorința de a veni numeroși credincioși din zona Ceahlăului.

Procesiune în jurul Catedralei arhiepiscopale din Roman

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim va fi marcată la Catedrala arhiepiscopală din Roman prin slujba Sfintei Liturghii, care va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În după-amiaza zilei de 8 aprilie, de la ora 17:00, Preasfinția Sa va oficia slujba Deniei, la finalul căreia va avea loc o procesiune cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim, în jurul Catedralei arhiepiscopale. ‘Credincioșii care vor participa la această procesiune vor ține în mâini flori și stâlpări binecuvântate de PS Ioachim Băcăuanul. Florile reprezintă virtuțile pe care le-am dobândit în perioada Postului Mare’, a spus protos. Andrei Ioniță, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman.

Comentarii Facebook


Știri recente