Pelerinaje de Florii au avut loc în toată țara

În ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, în mai multe orașe din țară au fost organizate pelerinaje. De asemenea, cu prilejul pelerinajelor au fost organizate și diferite manifestări, precum cele de la Galați, Brăila și Tecuci, unde au fost premiați elevii participanți la Olimpiada de religie, faza județeană și națională.

În Protoieria Ploiești, punctul de plecare a pelerinajului a fost Biserica ‘Sfântul Gheorghe Vechi’, credincioșii ploieșteni având în mijlocul lor pe Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Mai multe informații ne-a oferit pr. protoiereu Ștefan Mușat: ‘După slujba Vecerniei, preoții, urmați îndeaproape de mulțimea credincioșilor, am pornit pe Bulevardul Independenței, primul popas făcându-l în fața Bisericii ‘Sfântul Ioan Botezătorul’, unde s-au înălțat rugăciuni pentru Întâistătătorul Bisericii noastre, pentru credincioșii prezenți și pentru românii de pretutindeni. Următorul popas a fost la Biserica ‘Sfântul Vasile’, iar cel final a fost la Biserica ‘Nașterea Domnului și Sfântul Apostol Andrei’, unde s-a rostit cuvântul de învățătură în care credincioșii au fost îndemnați să se pregătească pentru praznicul luminos al Învierii lui Hristos’. De asemenea, în Protoieria Câmpina, pelerinajul de Florii a avut o încărcătură duhovnicească deosebită. Numeroși credincioși de toate vârstele au început sărbătoarea prin participarea la săvârșirea Vecerniei, în Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’, de pe colina Voila, la finalul căreia PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a arătat semnificația duhovnicească a pelerinajului, informează Agenția de știri Basilica. Apoi, preoții din protopopiat, alături de reprezentanți ai autorităților locale și o mulțime de credincioși formată din copii, tineri și vârstnici, unii dintre ei îmbrăcați în costume naționale, au pornit în procesiune purtând cu emoție icoane, ramuri de finic și de salcie și cu bucurie în suflete spre bisericile ‘Sfinții Voievozi’, ‘Adormirea Maicii Domnului’, ‘Sfânta Treime’.

Pelerinaje au avut loc și la protoieriile Vălenii de Munte și Urlați. ‘În Protoieria Urlați, pelerinajul a fost organizat în orașul Mizil. Un numeros sobor de preoți și diaconi, înconjurați de o mulțime de credincioși, a plecat în procesiune din fața Bisericii ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Mizil, intonând cântări duhovnicești, spre Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’, unde pr. Gheorghe Croitoru a rostit un scurt cuvânt de învățătură’, a precizat pr. Adrian Mihai Rotaru.

Procesiune de Florii la Dunărea de Jos

Și în municipiile Galați, Brăila și Tecuci, precum și în alte localități rurale din cele două județe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, s-a desfășurat tradiționalul pelerinaj de Florii.

‘În municipiul Galați, preoți și credincioși, purtând stâlpări de finic, icoane și prapori, s-au îndreptat din cele trei direcții, devenite tradiționale, spre Catedrala arhiepiscopală, unde au fost întâmpinați de IPS Părinte Arhiepiscop Casian, care a rostit rugăciunea de binecuvântare a salciei și a oficiat slujba Litiei. De asemenea, la momentul cuvenit au fost înălțate rugăciuni pentru cei bolnavi și suferinzi din casele lor sau din spitale, precum și pentru elevii și pelerinii prezenți la această procesiune. Pentru a spori evlavia credincioșilor, a fost oferită spre închinare racla conținând o părticică din lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos. La finalul slujbei, după cuvântul de învățătură al chiriarhului Dunării de Jos, a avut loc ceremonia de premiere a elevilor câștigători ai Olimpiadei de religie – fazele județeană și națională’, a relatat pentru „Ziarul Lumina” pr. Gabriel Molocea.

Pelerinaje de Florii s-au mai organizat și în alte orașe și localități din țară, precum Iași, Sibiu, Timișoara, Râmnicu-Vâlcea, Giurgiu, dar și în alte localități din Arhiepiscopia Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…