Pelerinaj pe Muntele Ceahlău de Schimbarea la Față

Pelerinii din toată țara sunt așteptați pe 6 august la hramul Mănăstirii ‘Schimbarea la Față’ și ‘Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt’ de pe Muntele Ceahlău. Așa cum este tradiția din ultimii ani, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Programul liturgic va începe din ajunul praznicului Schimbării la Față cu slujba Privegherii și va continua pe 6 august cu Ceasurile și Sfânta Liturghie.

An de an, credincioșii de toate vârstele își îndreaptă pașii spre așezarea monahală de pe Muntele Ceahlău în ziua de 6 august. Fie că este soare sau ploaie, oamenii parcurg pe jos câțiva kilometri, pe urmele sihaștrilor de altădată. ‘Rugăciunile a sute de sihaștri care au viețuit de-a lungul vremii pe Muntele Ceahlău și puțina noastră jertfă, nădejde și dragoste formează pregustarea împărăției cerurilor, spre care suntem chemați să ne silim pentru că aceasta este moștenirea noastră’, spunea Înalt Preasfințitul Teofan anul trecut în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor la hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău.

Mănăstirea ‘Schimbarea la Față’ de pe Muntele Ceahlău a fost ridicată în memoria sihaștrilor, călugări și călugărițe, care s-au nevoit în aceste părți de-a lungul veacurilor, coborând prin rugăciune cerul pe pământul Moldovei și înălțând sufletele oamenilor în împărăția lui Dumnezeu. Biserica s-a ridicat prin contribuția credincioșilor din comuna Ceahlău și din alte localități din împrejurimi, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cu osteneala părintelui Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, și a viețuitorilor din această mănăstire. Transportarea materialelor necesare pentru construcția bisericii s-a realizat cu ajutorul elicopterului, prin cheltuiala Armatei Române și a Prințului Dimitrie Sturdza. Sfințirea sfântului lăcaș de pe Ceahlău a avut loc în anul 1993.

Comentarii Facebook


Știri recente