Pelerinaj pe Masivul Ceahlau in ziua marelui praznic imparatesc al Schimbarii la fata a Domnului nostru Iisus Hristos

Numerosi pelerini si turisti, veniti din toate colturile tarii, au urcat astazi pe Masivul Ceahlau, incepand de joi, 5 august 2004, pentru a participa la slujba religioasa oficiata la biserica cu hramul ‘Schimbarea la fata a Domnului’, cu prilejul acestei sarbatori ortodoxe.

Acest lacas de cult, care mai poarta si hramul ‘Stefan cel Mare si Sfant’, a fost ridicat la o altitudine de peste 1.800 de metri, pe culmea care leaga varful Toaca de Ocolasul Mare, dupa anul 1991. Initiativa construirii unei biserici pe culmea Muntelui Ceahlau a apartinut Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

La sarbatoarea Muntelui Ceahlau, marcata cu prilejul sarbatorii crestine ‘Schimbarea la fata a Domnului’, a participat si Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, impreuna cu cei cinci slujitori ai bisericii de pe Ceahlau si cu soborul de preoti veniti de la alte lacase de cult din Neamt.

Dupa sfintirea primei pietre de temelie a bisericii, in anul 1991, primele materiale au fost transportate cu spatele, pana pe culme de catre credinciosii din satele Ceahlau si Bistricioara, cu ajutorul maicilor de la Manastirea Durau si a studentilor membri ai Asociatiei Studentilor Crestin-Ortodocsi din Romania (ASCOR).

De asemenea, in baza unui contract intre Mitropolia Moldovei Iasi si Ministerul Apararii Nationale, cu ajutorul unui elicopter, s-au transportat peste 50 tone de materiale de constructii in decursul a patru saptamani. Aceste servicii aeronautice au fost suportate de MApN si de Printul Dimitrie Sturdza.

Pentru continuarea lucrarilor la biserica de pe Ceahlau, in aceasta perioada a fost reluat transportul materialelor de constructie, cu ajutorul unui elicopter pus la dispozitie tot de catre MApN la solicitarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Se are in vedere construirea casei Panaghia, a unor chilii pentru calugari si a unor spatii de cazare pentru pelerini, precum si alte lucrari auxiliare.

Comentarii Facebook


Știri recente