Pelerinaj misionar închinat Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

În parohia ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din cartierul ieșean I. C. Brătianu – Bucium, Protopopiatul Iași 2, a avut loc sâmbătă, 23 iunie, un pelerinaj prilejuit de hramul sfântului lăcaș. La finalul Vecerniei unită cu Litia a fost lansată revista ‘Calea Domnului’, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Credincioșii din parohia ieșeană I. C. Brătianu – Bucium din Iași, dar și din alte parohii ieșene s-au rugat împreună în număr mare în ajunul hramului Bisericii ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită de un sobor de preoți. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, dirijat de Sergiu Panaite. Spre finalul Vecerniei, în dangătul clopotelor și în sunetul cântărilor religioase, a început procesiunea cu icoana Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Pelerinajul a avut loc într-o atmosferă duhovnicească, pe parcurs fiind rostite ectenii și rugăciuni spre slava lui Dumnezeu și pentru folosul credincioșilor. ‘Este al doilea an când particip la hramul acestei biserici și la pelerinaj. Nădăjduiesc în rugăciunile pe care Sfântul Ioan Botezătorul le înalță înaintea lui Dumnezeu pentru cele de folos nouă’, a spus Maria, o credincioasă trecută de 70 de ani. Părintele paroh Aurel Mărgineanu a remarcat că pelerinajul reprezintă ‘o faptă a credinței noastre’. ‘Dorim ca aceste fapte ale credinței să vorbească despre folosul pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl aduce lumii creștine prin rugăciunea și prezența lui de-a dreapta tronului dumnezeirii. Pelerinajul cu icoana Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un caracter misionar în această parohie care construiește biserica din zid și cea din sufletele enoriașilor’, a explicat pr. paroh Aurel Mărgineanu.

‘Scopul vieții de familie este acela de a avea copii’

Părintele Mihai Mărgineanu de la parohia Toma Cozma din Iași a adresat un cuvânt de învățătură în care a explicat că Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are în centru ziua de naștere a Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, parohul de la Toma Cozma a menționat modul în care este reprezentat Sfântul Ioan Botezătorul în iconografia Bisericii noastre. ‘Sfântul Ioan Botezătorul, dincolo de asprimea vieții sale monahale, este un mare pedagog pentru tot cel ce voiește să placă lui Dumnezeu. Sărbătoarea Sfântului Ioan de pe 24 iunie este excepțională, întrucât noi nu serbăm ziua de naștere a sfinților, ci sfârșitul vieții acestora, care înseamnă nașterea pentru viața veșnică. Preotul Zaharia, cunoscând că soția sa era stearpă, putea să dea carte de dezlegare, cum era rânduiala la evrei. Atunci când un om era nemulțumit pentru că nu avea copii cu soția sa, putea să-i dea carte de dezlegare. Astfel, femeia putea să caute altă persoană cu care să aducă pe lume copii. Scopul vieții de familie nu este acela de a fi fericit și satisfăcut, ci de a avea copii. Am închis viața de familie în labirinul plăcerilor în care pierdem sensul cel mai important, acela de a avea copii. Privim copiii ca pe o povară și ca pe o îngrijorare atunci când vin în familie. Familia creștină trebuie să aibă copii. Nu poate fi vorba de familie atunci când omul se închide în sine, într-o trăire egoistă a plăcerii’, a explicat pr. Mihai Mărgineanu.

Lansarea revistei parohiale

Părintele paroh Aurel Mărgineanu a mulțumit preoților și credincioșilor pentru că au fost prezenți în număr mare la slujba hramului și a prezentat primul număr al revistei ‘Calea Domnului’, care abordează ca temă principală ‘Parohia – familia pregătită de Dumnezeu’. ‘Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că am ajuns în faza aceasta de construcție. De asemenea, mulțumesc Celui Preaînalt pentru că biserica vie, formată din credincioșii parohiei, prinde contur. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne dăruiască putere, răbdare, credință și dragoste pentru a putea împlini misiunea de a finaliza construcția acestui sfânt lăcaș. În această seară (n.r. sâmbătă) ne-am gândit să medităm la tema ‘Parohia – familia pregătită de Dumnezeu’ care este cuprinsă în primul număr al revistei ‘Calea Domnului’. Familia de acasă are grijă de noi mai mult pentru viața trecătoare, însă parohia are în centrul ei lăcașul de cult din zid și biserica nevăzută a comuniunii credinței. Familia creștină și cea parohială au scopul de a ne orienta viața spre veșnicia existenței noastre’, a subliniat pr. paroh Aurel Mărgineanu. Credincioșii au primit litie și au fost unși cu sfântul mir, apoi au participat la o agapă frățească oferită de un grup de credincioase din parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente