Pelerinaj la Schitul de la Poiana Mărului

Ca în fiecare an, paraznicul ‘Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul'(24 iunie) constituie o zi de sărbătoare, dar și de pelerinaj la schitul de la Poiana Mărului, unde sute de credincioși vin să participe la sfintele slujbe și să se închine la icoana făcătoare de minuni de la parohia Măru care este adusă spre închinare în incinta schitului.

Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la parohia Măru a fost pictată în muntele Athos și donată parohiei. Această icoană a rămas la evlavia credincioșilor prin minunile pe care le-a făcut salvând din primejdii satul și tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credință. Icoana de la Măru a fost scoasă pentru prima dată din biserica parohială și adusă pentru închinare credincioșilor pelerini la mănăstirea Poiana Mărului în anul 2008, anul acesta fiind al doilea an de pelrinaj.

În după amiaza ajunului praznicului Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, marți, 23 iunie 2009 , hramul mănăstirii Poiana Mărului, începând cu orele 18.00, călugări, preoți și credincioși vor săvârși slujba litiei la biserica parohială din Măru, după care în procesiune vor scoate icoana Maicii Domnului și va fi dusă până la intrarea în Poiana Mărului, unde soborul preoțesc va întâmpina icoana și o vor așeza spre închinare în incinta mănăstirii.

În seara aceleiași zile, începând cu orele 19.00 se va oficia slujba privegherii de către Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, timp în care credincioșii prezenți se vor putea închina icoanei Maicii Domnului. În ziua prăznuirii hramului mănăstiresc (miercuri-24.06.2009), începând cu ora 9.00 se va oficia Sf. Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după care toți credincioșii sunt invitați să participe la agapa frățească oferită de către obștea monahală cu acest prilej.

Actualmente schitul de la Poiana Mărului este schit de călugărițe și are obștea formată din 10 viețuitoare și părintele duhovnic. Obștea monahală intreprinde eforturi de ctitorirea unui corp de chilii, având ca ocupație principală, pe lângă programul duhovnicesc și gospodăresc, un atelier de broderie pentru ornate bisericești.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente