Pelerinaj la sărbătoarea orașului Piatra Neamț

Preoții și credincioșii din Piatra Neamț au participat ieri, 24 iunie 2011, la o procesiune pe străzile orașului în cinstea sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Mâine-dimineață, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În municipiul Piatra Neamț au debutat joi după-amiază manifestările dedicate cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. La Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc din Piatra Neamț a fost adusă racla cu sfintele moaște a 16 sfinți ai Bisericii noastre, de la Catedrala mitropolitană din Iași. De la Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din Piatra Neamț a fost adusă racla ce adăpostește un veșmânt care a acoperit pentru o perioadă moaștele Ocrotitoarei Moldovei. După cum ne-a relatat pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, cele două racle au fost întâmpinate de un sobor numeros de preoți, ‘într-o atmosferă frumoasă, de adâncă trăire duhovnicească, în prezența unui număr mare de credincioși pe chipul cărora se citea bucurie și înălțare spirituală’. După slujba Privegherii, oamenii s-au închinat la cele două racle. Ieri-dimineață, programul liturgic a continuat cu slujba Sfintei Liturghii din ziua de hram, care a fost oficiată de un sobor de preoți. ‘La ora 13:00, toți preoții din oraș au venit la Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc, iar de aici s-a plecat în procesiune cu cele două racle. Primul popas a fost la Biserica Precista Veche, unde credincioșii au așteptat cu bucurie sosirea sfintelor moaște. S-au rostit ectenii și s-a mers către Biserica ‘Pogorârea Sfântului Duh’ – Gară și Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’. De la Biserica Sfântului Gheorghe, însoțiți și de picături de ploaie, ca roadă a rugăciunii și a dorinței credincioșilor, am mers la Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’, unde s-au rostit rugăciuni, apoi am ajuns din nou la Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc’, a relatat pr. protopop Dumitru Ailincăi, care a adresat credincioșilor prezenți la acest eveniment un cuvânt de învățătură în care vorbit despre semnificația pelerinajului și despre starea de comuniune cu sfinții, ‘care ne sunt călăuză, mijlocitori, îndrumători în viața noastră, modele spre trăirea unei vieți plăcute lui Dumnezeu, în nota de evlavie și de creștere duhovnicească’. Aseară programul liturgic a continuat cu slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

În această dimineață va fi săvârșită slujba Sfintei Liturghii și Parastasul pentru ctitori, iar diseară, de la ora 17:00, pietrenii sunt așteptați la slujba Privegherii. În tot acest timp, oamenii se pot închina la cele două racle. Mâine-dimineață, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan și de PS Calinic Botoșăneanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente