Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara a organizat la sfârșitul săptămânii trecute un pelerinaj la Mănăstirea ‘Sfânta Ana’ din orașul Orșova, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat. Credincioșii bănățeni sunt invitați și la Schitul Poiana Mărului din Eparhia Caransebeșului pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Femeile creștin-ortodoxe s-au îngrijit de sufletele celor care au vrut să înalțe rugăciuni la mai multe mănăstiri bănățene.
Pelerinajul a fost organizat pe 18 iunie, de buna rânduială a acestuia ocupându-se vicepreședinta organizației de femei, Rodica Popescu. Au participat mai multe doamne din societatea femeilor creștin-ortodoxe, precum și alte credincioase și tineri care au dorit să petreacă clipe de înălțare sufletească. Ghidul acestui pelerinaj a fost părintele diacon Marius Mircia de la Parohia Timișoara-Ronaț, care a oferit pelerinilor informații legate de mănăstirile vizitate. Obiectivele vizitate au fost Catedrala episcopală cu hramul ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ilie Tesviteanul’ din Caransebeș, Schitul Piatra Scrisă, Mănăstirea ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Băile Herculane și Mănăstirea ‘Sfânta Ana’, din localitatea Orșova, un frumos așezământ monahal situat pe malul Dunării.
Pelerinajul a decurs în condiții optime, toți participanții fiind entuziasmați de cele văzute și trăite pe acest parcurs, fiecare dintre sfintele lăcașuri mănăstirești vizitate oferindu-le clipe de liniște sufletească și șansa de a mulțumi Lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale.
‘Este o bucurie că am reușit să facem acest pelerinaj. Fiecare pelerin cred că s-a simțit foarte bine și s-a folosit duhovnicește de această ieșire din urbea timișeană. Cel mai mult ne-a plăcut la mănăstirea din Băile Herculane, unde părintele Emanuel Scarlat, duhovnicul mănăstirii, ne-a întâmpinat creștinește și ne-am rugat împreună pentru sănătatea, mântuirea noastră și pentru un pelerinaj cu folos duhovnicesc. Apoi părintele ne-a miruit cu mir de la Sfântul Ioan Rusul din insula Evia, Grecia, și a dăruit pelerinilor iconițe, în timp ce corala Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe a intonat pricesne și cântări închinate Domnului nostru Iisus Hristos și Maicii Sale. Consider că toți cei care am participat la acest pelerinaj ne-am folosit mult și am constatat că Dumnezeu dă ajutor celor care Îl caută și Îl slăvesc în imne și cântări duhovnicești’, ne-a declarat Doina Seracin, președinta Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe.
Organizația care s-a ocupat de aceste vizite duhovnicești are în plan organizarea și a altor asemenea pelerinaje, pentru ca un număr cât mai mare de creștini să se împărtășească duhovnicește din comorile monahismului românesc.
Mănăstirea ‘Sfânta Ana’, comoară a monahismului românesc
Mănăstirea ‘Sfânta Ana’ este așezată pe Defileul Dunării și reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Așezământul monahal este o mănăstire de maici cu viață de obște, iar hramul mănăstirii este Sfânta Ana, prăznuită la data de 25 iulie.
Mănăstirea este ctitorie a ziaristului interbelic Pamfil Șeicaru. Acesta ridică sfântul lăcaș de închinăciune în urma unei întâmplări petrecute în anii Primului Război Mondial, când, îngropat de un obuz alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, făgăduiește Domnului că de va scăpa cu viață va ridica o mănăstire. După terminarea războiului va împlini făgăduința făcută. Construcția acestui sfânt lăcaș a fost realizată între anii 1936 și 1939, dar, datorită regimurilor totalitariste, sfințirea sa a avut loc abia în data de 2 decembrie 1990. Complexul monahal inițial a fost alcătuit dintr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc, și chilii pe ambele părți, ansamblul având forma literei ‘U’. În ultimul deceniu a mai fost construită clopotnița cu un altar de vară și un fost bloc de alimentație publică în care funcționează actualmente Muzeul Memorial ‘Pamfil Șeicaru’, biblioteca, trapeza și un atelier de croitorie.
Pelerinaj la hramul Schitului Poiana Mărului
Și credincioșii din Caransebeș sunt invitați într-un pelerinaj pentru a se ruga Maicii Domnului, a cărei icoană de la Biserica Măru este scoasă în procesiune la schit. Acest lucru se întâmplă mâine, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru va fi adusă în pelerinaj la schit.
Programul liturgic al sfintelor slujbe ce se vor oficia cu prilejul hramului începe în această seară la ora 18:00, când are loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni, urmată de o procesiune spre mănăstire, iar la 19:00 se oficiază slujba Vecerniei cu Litie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La ora 23:00 se va oficia Utrenia, urmată de Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciuni de dezlegare.
Mâine, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, slujba începe dimineață, la ora 7:00, când va avea loc sfințirea apei, după care se va săvârși Sfântul Maslu. Începând cu ora 9:30, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie arhierească.
Credincioși din mai multe zone ale Banatului sunt așteptați să poposească în rugăciune la Schitul Poiana Mărului și să se închine la icoana făcătoare de minuni care datează din secolul al XVI-lea.