Pelerinaj la mânăstiri din România, împreună cu membri ai corului Armonia, de la Catedrala Veche din Arad

În perioada 12-15 august 2011, Corul „Armonia” al Catedralei Vechi din Arad, condus de Domnul Profesor Ovidiu Boar, însoțit de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a efectuat un pelerinaj la mânăstiri din România, din cadrul mai multor eparhii: Arhiepiscopia Timișoarei, Episcopia Caransebeșului, Episcopia Severinului și Strehaiei și Arhiepiscopia Craiovei, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a ierarhilor din eparhiile menționate, pelerinajul se înscrie în seria de activități pastoral-misionare comune desfășurate în eparhiile surori aflate lângă granițele celor două țări, România și Ungaria. Astfel, Domnul Profesor Ovidiu Boar și membri ai corului de la Arad, participă săptămânal la repetiții efectuate cu corul credincioșilor din Micherechi, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în scopul revigorării și la românii ortodocși din Ungaria a activității corale, specifice Bisericii Ortodoxe în general.

Pelerinajul care în acest an a cuprins pe membrii Corului „Armonia” din Arad, a început în data de 12 august 2011 și în prima zi a avut în vedere vizitarea Mânăstirilor „Timișeni” (Șag), din Arhiepiscopia Timișoarei și a celei numită „Sfântul Ilie de la Izvor” din Bocșa Vasiova, din Episcopia Caransebeșului.

La Mânăstirea Timișeni, grupul de pelerini, împreună cu Maica Stareță Casiana, a vizitat biserica veche a mânăstirii, biserica nouă, aflată în faza de executare a picturii interioare, vechiul paraclis, în care au fost efectuate la început slujbele din acest așezământ monahal cu o vechime de mai bine de jumătate de veac și incinta de clădiri noi ale mânăstirii, situată în apropierea orașului de reședință al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La Mânăstirea Bocșa Vasiova pelerinii au fost întâmpinați de Maica Stareță Varvara și de Părintele Duhovnic Ioan Petrică de la care au aflat istoricul acestei mânăstiri închinate Sfântului Prooroc „Ilie Tesviteanul” și apoi au vizitat obiectivele sale importante, respectiv, biserica veche, paraclisul și altarul de vară.

Partea finală a primei zile a pelerinajului a cuprins drumul către Mânăstirea „Sfânta Ana” din Orșova, de-a lungul clisurii Dunării, într-o zonă naturală de o rară frumusețe și cazarea la Mânăstirea din Orșova, aflată în jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei și condusă de către Maica Stareță Iustina Popovici.

Cea de a doua zi a pelerinajului a început prin Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Românilor Ortodocși din Ungaria, în biserica Mânăstirii „Sfânta Ana” din Orșova, împreună cu Părintele Protosinghel Irineu și cu Arhidiaconul Claudiu de la Catedrala Episcopală din Giula. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul „Armonia” al Catedralei Vechi din Arad. În continuare a urmat o mică croazieră pe Dunăre, până la câteva obiective istorice importante, precum „Tabula Traiana” și chipul sculptat în piatră al Regelui Decebal.

În aceeași zi au mai fost vizitate două mânăstiri cu rezonanță istorică, care se leagă de numele reorganizatorului monahismului din Oltenia, Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana: Mânăstirea Vodița, la care se păstrează până astăzi o parte din resturile bisericii ctitorită de Sfântul Nicodim și Mânăstirea Tismana, în care se află mormântul care a adăpostit sfintele sale moaște și peștera în care s-a nevoit.

În cea de-a treia zi a pelerinajului, dedicată în mod special Mânăstirii Lainici din Arhiepiscopia Craiovei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, aflat în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească din cea de-a IX-a Duminică după Rusalii, în biserica mânăstirii, în prezența soborului de călugări și a unui mare număr de credincioși. Și de această dată, Corul „Armonia” de la Catedrala Veche din Arad, condus de Domnul Profesor Ovidiu Boar, a dat cu profesionalism răspunsurile la Sfânta Liturghie, care au încântat la propriu, din punct de vedere duhovnicesc și artistic, pe toți cei prezenți.

La finalul acestei zile, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a asistat la slujba de Priveghere săvârșită în biserica Mânăstirii Teiuș, din Episcopia Caransebeșului, de către Părintele Stareț Justinian și soborul slujitor, rostind cu acest prilej un cuvânt de învățătură despre importanța Maicii Domnului în viața Bisericii Ortodoxe. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, luni, 15 august 2011, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, care constituie și hramul Mânăstirii Teiuș, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească în biserica mânăstirii, în prezența unui numeros sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente