Pelerinaj la Iași cu icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu a fost adusă în procesiune vineri, 10 decembrie, la Biserica ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’ din cartierul ieșean Tătărași.

Primirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași a fost precedată de slujba Ceasurilor, Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu, oficiate de un sobor de preoți. Icoana Maicii Domnului a fost adusă de ieromonahul Iorest Goraș de la Mănăstirea Hadâmbu, fiind întâmpinată de peste 100 de credincioși care au ținut lumânări aprinse în mâini, în glasul cântărilor închinate Născătoarei de Dumnezeu. Programul liturgic a continuat cu citirea Acatistului Acoperământului Maicii Domnului și a Paraclisului Maicii Domnului. Aseară, Taina Sfântului Maslu a fost oficiată de protosinghelul Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, alături de un sobor de preoți. În tot acest timp, sute de credincioși s-au închinat icoanei făcătoare de minuni. ‘Am venit să mă rog pentru sănătate, spor și liniște sufletească. Sunt foarte bolnavă, dar am încredințarea că Maica Domnului va mijloci pentru mine, nu atât pentru sănătatea trupească, cât pentru iertarea păcatelor și pentru pace sufletească. Este o mare binecuvântare venirea icoanei făcătoare de minuni la noi. La Mănăstirea Hadâmbu ajungem mai greu’, a spus Elena Ciobanu.

Izvor de binecuvântare și de ajutor

Pelerinajul de la Biserica ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’ se desfășoară cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin bunăvoința protosinghelului Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu. ‘S-a împlinit în această zi o dorință a noastră fierbinte de a avea în acest sfânt lăcaș icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu, care este izvor de binecuvântare și de ajutor. Este un prilej de mare bucurie atât pentru noi, cât și pentru toți creștinii din Iași care vor veni să se închine Maicii Domnului. Suntem convinși că toți cei care vor veni cu evlavie și se vor ruga cu credință la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului vor primi împlinirea cererilor lor’, a declarat pr. paroh Dumitru Mihăilă.

Din anul 2006, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la Biserica ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’ din Iași a fost adusă, de la Mănăstirea Secu din județul Neamț, o părticică din moaștele Sfântului Ștefan, care se află spre închinare în demisolul sfântului lăcaș, unde în prezent se oficiază sfintele slujbe.

Icoana care a izvorât mir

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu a fost pictată în anul 1938 de preotul Octavian Zmău și donată mănăstirii de egumenul acestuia, ieromonahul Iov Mazilu. A fost ferecată, ulterior, în argint de către meșterul Ion Contfas din Târgu Neamț. Coroanele sunt din aur, decorate cu pietre prețioase, rubine, safire și smaralde, donate de două familii din Piatra Neamț. ‘În anul 1992, în ajunul Bobotezei, a izvorât mir din ochiul stâng al Maicii Domnului. Aceasta s-a întâmplat în prezența a sute de credincioși din țară care au simțit mireasma care a cuprins toată biserica. Minunea s-a repetat și în anii următori. De-a lungul vremii s-au săvârșit multe minuni la icoana Maicii Domnului, mai ales datorită credinței pelerinilor care au pășit pragul mănăstirii și s-au rugat cu evlavie Sfintei Fecioare’, a spus ierom. Iorest Goraș.

În fiecare an, la sărbătorile închinate Maicii Domnului, la Mănăstirea Hadâmbu au loc cele mai mari pelerinaje din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente