Pelerinaj la crucea de pe Muntele Mic

Duminică, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, Episcopia Caransebeșului a organizat cea de-a noua ediție a pelerinajului la crucea-monument de pe Muntele Mic, din județul Caraș-Severin, al doilea monument de acest gen, ca mărime, după Crucea Eroilor de pe Caraiman, informează „Ziarul Lumina”.

Ridicat pentru prima dată în anul 1936, monumentul de pe Muntele Mic a fost dedicat tuturor eroilor bănățeni care s-au jertfit în Primul Război Mondial. În anul 2004, la inițiativa și cu sprijinul mai multor personalități ale vieții bisericești și culturale din județele Caraș-Severin și Timiș, monumentul a fost refăcut, fiind înălțată o cruce monumentală din structuri metalice, care străjuiește întregul Banat, luminată noaptea și vizibilă de la mari depărtări.

Pelerinajul a debutat cu procesiunea din centrul stațiunii montane spre crucea de pe Muntele Mic, la care au participat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, generalul de brigadă dr. Adrian Tonea, comandantul Diviziei IV Infanterie „Gemina”, alături de militari ai Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timișoara, preoți și diaconi din cuprinsul eparhiei, elevi ai Seminarului Teologic Liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș și mulțime mare de credincioși.

Într-un foișor amenajat la baza crucii-monument, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia au fost pomeniți eroii bănățeni, dar și ctitorii și binefăcătorii Schitului „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de pe Muntele Mic. În cadrul Sfintei Liturghii, mulți credincioși au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei, ca încununare a efortului depus pentru a urca pe jos, în procesiune, la crucea înălțată pe acest munte sfânt al Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, care a vorbit credincioșilor despre iubirea jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos, cea care dă adevărata semnificație a Sfintei Cruci. „Nu piroanele L-au ținut pe Hristos pe Cruce, ci iubirea Sa adâncă față de făptura umană. Dacă ar fi fost doar un singur păcătos în această lume, Hristos S-ar fi jertfit cu aceeași iubire ca pentru toți păcătoșii din lumea aceasta. Iubirea Sa este adâncă, minunată și nemărginită. Mântuitorul Iisus Hristos nu numai că i-a iertat, dar și-a și iubit călăii, pe cei care L-au chinuit și L-au răstignit și prin aceasta ne arată că și noi trebuie să ne iubim vrăjmașii, nu doar să-i iertăm, ci să-i iubim. Și aceasta este Legea cea nouă și adevărată, legea creștină. În Hristos toți suntem frați și în această comuniune fraternă mărturisim iubirea lui Hristos. În icoana Răstignirii, Hristos ne îmbrățișează și ne învață cum să ne împărtășim din iubirea Sa nemărginită și din harul cel dumnezeiesc, care se revarsă perpetuu în viața noastră”, a spus Preasfințitul Macarie.

După oficierea Parastasului pentru eroii neamului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oferit distincții eparhiale: Ordinul „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a II-a, pentru mireni, generalului de brigadă dr. Adrian Tonea, comandantul Diviziei IV Infanterie „Gemina”, și generalului maior dr. Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, precum și Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, colonelului Augustin Pegulescu, erou al războiului din Afganistan.

În încheiere, au luat cuvântul generalul Adrian Tonea și deputatul Ion Mocioalcă, după care a urmat cuvântul de mulțumire al Preasfințitului Părinte Episcop Lucian: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat putere și ne-a ajutat să participăm la acest frumos pelerinaj, la o cruce-simbol pentru întregul Banat, dar și pentru libertatea și demnitatea noastră românească. Ne-am bucurat de prezența Preasfințiților Părinți Episcopi, a autorităților militare și civile, centrale, județene și locale, dar și de prezența a mulți preoți și credincioși, care lăsându-și satele și parohiile și-au îndreptat pașii spre Muntele Mic, ca să ne rugăm împreună Crucii lui Hristos”.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane în amintirea eroilor bănățeni și cu defilarea Gărzii de onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente