Pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic

În fiecare an, pe 14 septembrie, numeroși credincioși din țară vin în pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic, din apropiere de Caransebeș. Anul aceasta, pelerinii au avut prilejul să se închine la moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, aduse de la mănăstirea tulceană Halmyris. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.

Cu această ocazie, după cum informează TRINITAS TV, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a spus: „Această cruce este un simbol pentru Mitropolia Banatului, pentru Țara Banatului și pentru toți cei care s-au născut, au crescut, viețuiesc și se roagă pe aceste meleaguri. Din 2006, în fiecare an în 14 septembrie, arhierei, preoți, diaconi, monahi, monahii, credincioși și credincioase, nu numai din Episcopia Caransebeșului, din toată Mitropolia Banatului și chiar din alte eparhii, vin aici și participă la acest pelerinaj și se roagă împreună cu noi”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților a spus: „Am fost fericiți să urcăm dimineață pe munte, pe jos, ca aici la acest altar ridicat în cinstea Sfintei Cruci să nu se vină cu un mijloc de transport, ci să se vină pe jos, parcă dorind să ajungi la Dumnezeu cu efort și luptă, pentru că aceasta înseamnă Crucea în înțelesul ei duhovnicesc”.

La Sfânta Liturghie au participat și autorități locale, centrale și județene. După Sfânta Liturghie, în acordurile fanfarei militare, la baza Crucii au fost depuse coroane de flori.

Monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, Crucea de pe Muntele Mic, a fost inaugurat în iulie 1936, la cota de 1670 m.

Comentarii Facebook


Știri recente