Pelerinaj la crucea de pe Muntele Mic

Muntele din apropierea municipiului Caransebeș, numit Muntele Mic, a reprezentat dintotdeauna un simbol al Banatului montan. Pentru ca priveliștea mirifică să capete valențe creștine, pe o culme deasupra cabanelor, la marginea pădurii de brad, se înalță pe piatra stâncii, biserica Schitului ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’, lucrată în stilul bisericilor maramureșene, cu un turn ascuțit, înalt de 20 m. Inițiativa aparține unor oameni de bună credință din cadrul Primăriei Timișoara și de la Uzinele Electrice din Timișoara, care în anul 1939 au construit bisericuța de lemn, fiind sfințită de episcopul Vasile Lăzărescu la data de 1 mai 1940.

După executarea picturii de către Elvira Dăscălescu din București, prin contribuția parohiilor din Protopopiatul Caransebeș, lângă bisericuță s-a construit o clădire care conținea cinci chilii, bucătărie și trapeză, însă regimul comunist a făcut ca acestea să fie confiscate, iar călugării risipiți, astfel încât, până în anul 1991, mănăstirea a funcționat fără viețuitori, de îngrijirea bisericii ocupându-se un singur paznic din localitatea Borlova.

Începând cu data de 1 iulie 1991, s-a reluat viața monahală prin slujirea ieromonahilor Emanuel Boldea (1991-1995), Ilarion Iancu (1995-2000), iar din anul 2000, egumen al acestui schit este ieromonahul Pantelimon Timiș, care a reușit, cu ajutorul credincioșilor, să ridice o clădire ce adăpostește chilii, cămară și bucătărie.

În strânsă legătură cu schitul de pe Muntele Mic este crucea înălțată pe această culme, care inițial a fost din lemn de brad, însă, prin inițiativa unui grup de intelectuali din Timișoara și Caransebeș, cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, și a Mitropolitului Laurențiu, pe atunci Episcopul Caransebeșului, s-a realizat o cruce metalică asemenea celei din vârful Caraiman, care noaptea este luminată, putându-se vedea chiar din Timișoara când timpul este favorabil.

Având în vedere importanța acestui monument creștin, după cum ne informează Ziarul Lumina, Episcopia Caransebeșului, la inițiativa Preasfințitului Episcop Lucian, organizează, începând cu anul 2006, ‘Pelerinajul la crucea de pe Muntele Mic’, la care participă sute de credincioși, cu prilejului praznicului Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie).

Comentarii Facebook


Știri recente