Pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia

Sfinții Ardeleni au fost cinstiți la Alba Iulia printr-o serie de manifestări duhovnicești, academice și culturale. La Catedrala Reîntregirii a avut loc un pelerinaj la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse de la Mănăstirea Bistrița. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. La Universitatea ‘1 Decembrie 1918’ a avut loc simpozionul național dedicat mitropolitului Simion Ștefan și ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Ioan Aurel Pop. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a găzduit vernisajul expoziției ‘Et in Athos ego’ și lansarea cărții cu același titlu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția Transilvania.

Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni a început la Alba Iulia încă de miercuri, 20 octombrie. Racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul (780 – 20 noiembrie 842) de la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea, a ajuns la ora 17:00 la Catedrala Reîntregirii, fiind însoțită de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pr. arhim. Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor, și de maica Mihaela Tamaș, stareța Mănăstirii Bistrița. Întâmpinarea raclei a fost făcută de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și de Preasfințitul Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Spania și Portugalia, înconjurați de un sobor de preoți, diaconi și câteva sute de credincioși. A urmat o procesiune cu Sfintele Moaște în jurul Catedralei, după care racla a fost așezată în pridvorul lăcașului de cult pentru închinarea credincioșilor. De la ora 18:00 a început slujba Vecerniei Mari cu Litie în cinstea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, pomeniți în ziua de 21 octombrie de Biserica Ortodoxă. Racla cu moaștele Cuviosului Grigorie Decapolitul a rămas toată noaptea în catedrală pentru cei care au dorit să se închine.

Sfânta Liturghie în sobor de ierarhi

Ieri, de praznicul Sfinților Mărturisitori Ardeleni, Cuvioșii Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Nicolae Oprea, în Catedrala Reîntregirii s-a săvârșit Sfânta Liturghie de un sobor de ierarhi: Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfințitul Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Spania și Portugalia, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de preoți și diaconi. PS Timotei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre necesitatea de a-L mărturisi și noi pe Dumnezeu în viața noastră și de a împlini porunca Mântuitorului de a fi desăvârșiți, adică de a fi sfinți. ‘Modele îi avem pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni: monahii îi au pe Sfinții Visarion și Sofronie, mirenii îl au pe Oprea Micăuș, iar preoții pe Moise și pe Ioan din Galeș. În cadrul Liturghiei IPS Andrei a hirotonit întru preot pe diaconul Teodor Rusu pentru Parohia Arieșeni, iar la finalul slujbei a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor prezenți la Alba Iulia la prăznuirea Sfinților Mărturisitori, îndemnându-i pe toți să fie și ei mărturisitori pentru ortodoxie și trâmbițe ale Duhului Sfânt’.

Canonizați în 1955 împreună cu Sfinții Ierarhi Transilvăneni Ilie Iorest și Sava Brancovici, Cuvioșii Mărturisitori Visarion și Sofronie, alături de Sfântul Mucenic Nicolae Oprea și preoții mărturisitori Ioan și Moise (canonizați în 1992) alcătuiesc icoana Bisericii mărturisitoare a lui Hristos.

După Sfânta Liturghie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziției ‘Et in Athos ego’ (‘Și eu am fost în Athos’) al Grupului Prolog. Tot atunci a avut loc și lansarea cărții cu același titlu ‘Et in Athos ego’, apărută la Editura Reîntregirea. Prezentarea expoziției și a cărții a fost făcută de Costion Nicolescu de la Muzeul Țăranului Român din București. La vernisaj au fost prezenți membrii Grupului Prolog, pictorii Paul Gherasim, Mihai Sârbulescu, Constantin Flondor, Ionică Grigorescu și Alexandru Antonescu.

Simpozion național

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia s-a desfășurat miercuri, 20 octombrie, simpozionul național cu tema ‘Mitropolitul Simion Ștefan – teolog, cărturar și patriot’. Lucrările au debutat cu slujba Te Deum oficiată în capela facultății, în prezența Înalt Preasfințitului Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, și a Preasfințitului Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei. Lucrările au început cu prelegerea susținută de IPS Andrei cu tema ‘Iubitorul Paradisului preafrumos al Scripturilor, întru așteptarea recunoștinței urmașilor’. ‘Trebuie să recunosc că, deși s-au scos aici, la Arhiepiscopia din Alba Iulia, edițiile critice ale celor două lucrări monumentale ce i le datorăm mitropolitului Simion Ștefan – ‘Noul Testament’ și ‘Psaltirea’ -, nu mi-a venit mie gândul de a iniția procedura îndătinată de canonizare a vrednicului Vlădică. Ea mi-a fost sugerată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În acest context, simpozionul nostru, care an de an se desfășoară în ajunul ‘Sfinților Ardeleni’, anul acesta are în atenție personalitatea mitropolitului Simion Ștefan’, a spus IPS Andrei.

A urmat un scurt cuvânt al PS Timotei, care a făcut un apel la tinerii studenți teologi spunându-le să fie iubitori ai limbii, culturii și neamului românesc, mai ales acum, în contextul migrației masive a românilor în afara granițelor țării.

După alocuțiunile viceprimarului municipiului Alba Iulia, Ioan Bogățan, și a părintelui decan Emil Jurcan, a urmat prelegerea academicianului Ioan Aurel Pop, care a făcut un elogiu latinității noastre bizantine vorbind despre contextul național și european în care au apărut ‘Noul Testament’ și ‘Psaltireaâ traduse de mitropolitul Simion Ștefan.

‘Monah, diac, popă, protopop și vlădică’

Ana Dumitran, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, a susținut prelegerea ‘Moștenirea mitropolitului Simion Ștefan – comentarii, ipoteze și reevaluări’. Pornind de la o însemnare din anul 1649 de pe Evanghelia învățătoare de la Mănăstirea Govora, chiar a mitropolitului Simion Ștefan, în care acesta se prezenta ‘monah, diac, popă, protopop și mai apoi vlădică’, cercetătoarea a insistat pe calitatea acestuia de diac, adică de copist, secretar sau cancelar, înainte de a fi preot și ierarh, fapt ce dovedește erudiția sa. Ana Dumitran a lansat ipoteza că au fost tipărite 1.000 de exemplare din ‘Noul Testament’ (1648) și tot 1.000 exemplare din ‘Psaltire’ (1651), din care s-au mai păstrat 226 din ‘Noul Testament ‘și 63 din ‘Psaltire’. Prezentarea s-a încheiat cu afirmația că, deși ‘nu avem moaștele mitropolitului Simion Ștefan, avem cele 226 de exemplare din ‘Noul Testament’ și 63 de exemplare din ‘Psaltire’ care sunt și ele tot ‘moaște”.

Simpozionul a continuat cu cuvântul pr. Alexandru Moraru din Cluj-Napoca despre mărturiile istoricilor laici despre mitropolitul Simion Ștefan, realizând un portret al acestuia. Profesorul Mihai Gherman a analizat din punct de vedere filologic izvoarele ‘Noului Testament de la Bălgrad’, subliniind că este prima lucrare științifică în limba română și a vorbit despre soarta acestuia în cultura transilvană. Au urmat intervențiile susținute de pr. Nicolae Bolea, arhid. Alin Albu, pr. Simion Todoran și pr. Dumitru Vanca, profesori ai Facultății de Teologie din Alba Iulia. La final, IPS Andrei a anunțat că prelegerile vor fi publicate într-un volum la Editura Reîntregirea, ce poate fi un document în plus la dosarul de canonizare a mitropolitului Simion Ștefan.

Ioan Aurel Pop, Doctor Honoris Causa

În Aula ‘Dumitru Stăniloae’ a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc miercuri, 20 octombrie, festivitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universității ‘1 Decembrie 1918’ din Alba Iulia academicianului Ioan Aurel Pop, cel mai tânăr membru al Academiei Române și personalitate de vârf a istoriografiei medievale. Laudatio a fost prezentat de pr. lect. dr. Jan Nicolae cu titlul ‘Litteris et virtuti’. Au urmat citirea și înmânarea diplomei de prof. dr. Moise Achim, rectorul Universității albaiuliene. Festivitatea s-a încheiat cu discursul festiv de înaltă ținută științifică a academicianului Ioan Aurel Pop.

Comentarii Facebook


Știri recente